Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Nawożenie, zasilanie trawnika 10:46, 13 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poczytaj ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki

Po przeczytaniu artykułu nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie W dalszym ciągu nie wiem czy mogę posypać Yara Mila Complex. Czy czasami nie jest już za późno na nawóz z taką ilością azotu...
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 10:45, 13 sie 2017

Do góry
Jeśli to jest odprowadzenie wody z rynien to jest dobrze.

A jeśli to ma zbierać wodę z działki, jako odwodnienie, to prawidłowo wykop powinien być wyłożony geowłókniną, a żwir powinien być między rurą a geowłókniną. Bo drobinki z kamieni i z ziemi będą zamulały rurę drenacyjną.
Folia do oczka wodnego - jak nie należy robić stawu w ogrodzie 10:41, 13 sie 2017

Do góry
To jest wątek, jak nie powinno się robić oczka wodnego.
System automatycznego nawadniania 10:34, 13 sie 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Raczej niechętni jestescie do pomocy dla niedoswiadczonych. No nic, dzięki.

Trzeba zrobić mapkę w skali, nie takie namazane bazgroły, opisać zmierzyć, a nie bądź człowieku mądry i pisz wiersze. To projekt a nie gadanie że to, tamto itd.
Brzydka zielona woda w stawie 10:26, 13 sie 2017

Do góry
Trzeba zbadać skład chemiczny wody przede wszystkim, zanim cokolwiek zrobisz.
Rozumiem, że to reklama? Jeden post i nazwa preparatu? Czy masz badania naukowe, że to działa?
Żywopłot strzyżony z cisa 10:24, 13 sie 2017

Do góry
Przy samej siatce, po latach nie włazisz żeby strzyc. Ewentualnie od strony sąsiada wchodzić, żeby ciachnąć to, co przerosło ogrodzenie.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 10:23, 13 sie 2017

Do góry
Zruszam glebę, aby siewki wyrywały się z korzeniami, poza tym opuszki palców tak nie będą bolały wieczorem. Większe siewki, które da się chwycić w palce wyjmuję z ziemi, malusieńkie podrywam im korzenie i zostają na wierzchu, wysychają i potem nie widać.

Tam gdzie warstwa ściółki, podważam widełkami lub pazurkami, wyjmuję chwasty i wzruszam równając ściółkę, jeśli się poczochrała i nierówno leży.

Nie można dopuścić, aby chwasty się wysiały.

Trawnik z rolki 10:19, 13 sie 2017

Do góry
Szukaj w internecie. Nie mamy takiej wiedzy. Panorama firm będzie wiedziała.

Nawożenie, zasilanie trawnika 10:17, 13 sie 2017

Do góry
Poczytaj ten artykuł

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/410-jak-nawozic-trawniki
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:16, 13 sie 2017

Do góry
gouran napisał(a)
Witam, zasiałem trawę 11 dni temu i tak to wygląda, trawnik jest regularnie podlewany przez system nawadniania. Co mogę poradzić na miejsca gdzie trawa nie wchodzi lub rośnie bardzo rzadko? Jakimś nawozem czy dosiać jej więcej? Gleba pod trawnik została przygotowana - zostało nawiezione 30cm dobrej przesiewanej ziemi, wszystko zostało wyrównane, kamienie przed siewem wybrane, trawa po zasianiu przegrabiona i zwałowana. Jak widać na ostatnim zdjęciu w rogu domu koło brzozy trawa ładnie się zagęściła i wyszedł już ładny dywanik, ale tylko tam...
Zdjęcia

Jeśli chciałbys poradę, uprzejmie proszę o zadanie sobie odrobinkę trudu i wklejenie zdjęć, aby było widać u nas, a nie chodzić po cudzych stronach

Ja sobie ten trud zadałam, chociaż w części

A więc odpowiedź brzmi tak.

Pod brzozą masz cień i tam ziemia tak nie wysychała, stąd lepsze wschody. W pozostałych miejscach widać że nasiona pospływały z ulewą i są nierównomiernie rozmieszczone. Tam, gdzie gęściej - jest dołek, zgromadziło się więcej nasion.

Chwasty w trawniku 10:10, 13 sie 2017

Do góry
Poczekaj jeszcze co najmniej 3 dni. Tak bym zrobiła. A tam, gdzie nie wzięło to zapewne ominąłeś nieco.
Jak przyciąć gałęzie jabłonce 10:08, 13 sie 2017

Do góry
Mamy wątek o formowaniu korony tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3915-formowanie-korony
Jak przyciąć gałęzie jabłonce 10:07, 13 sie 2017

Do góry
Jabłoń tniemy na wiosnę, zanim puści soki.

1. Kołek powinien być bliżej i bardziej stabilizować drzewko
2, kupiłaś drzewko - pokrakę, nie tak powinno wyglądać po zakupie
3. nie wiem co z taką pokraką zrobić, ale na pewno powinnaś po przywiązaniu i ustabilizowaniu wyprowadzić przewodnik, pozostałe gałęzie skrócić i to bardzo, wtedy wypuszczą gałązki bliżej pnia.

Liście ma na końcach bo zapewne nigdy nie było cięte.

W takiej formie drzewko się porozłamuje. Musisz dążyć aby wyglądało
tak

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:04, 13 sie 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Danusiu - pisałaś w ubiegłym roku, że kupiłaś tulipany Montreux - byłaś z nich zadowolona? Nie mogę na wiosennych zdjęciach ich znaleźć. Czy pamiętasz może jaki one mają kolor - bardziej kremowy czy cytrynowy? Co zdjęcie w internecie to inaczej wyglądają...

W zależności od fazy kwitnienia mają i to i to.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:59, 13 sie 2017

Do góry
akwarela napisał(a)
Pani Danusiu mam jeszcze malutką prośbę, proszę napisać w jakiej odległości są sadzone wiśnie na rabacie od ulicy? Przepięknie tam jest.

Co 3 metry
Chwasty w trawniku 15:12, 12 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czasem dwie godziny wystarczy aby chwasty pobrały. Okaże się za kilka dni. Jak będą się zwijać znaczy - podziałało.
Na stronie napisane że minimalny czas do pobrania - 1 godzina

zdaje relacje... w moim przypadku 2 godziny okazały się niewystarczające. Zabieg muszę powtórzyć.
System automatycznego nawadniania 08:09, 12 sie 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Witam serdecznie. Proszę o pomoc. Zamierzam przebudować swoje nawodnienie aktualnie są to 4 zraszacze 1 statyczny, 1 obrotowy, 2 statyczne - każdy ma trochę inny zasięg. Trawnik się źle nawadnia nierównomiernie. Planuję użyć samych zraszaczy 180 stopni tylko proszę o poradę ile ich powinienem użyć. Załączam szkic trawnika. Pytanie kolejne - użyć statycznych czy obrotowych którepodlewają nitkami wody ??. Proszę o pomoc.

Mam również problem z wodą - małe ciśnienie. Planuję użyć hydroforu jeśli mogę prosić o instrukcję jak go dobrać będę wdzięczny. Obecnie zraszam po 2 zraszacze pół na pół bo ciśnienie za słabe. Wiem że pewnie potrzebuje z 10 zraszaczy na mój trawnik no o hydrofor. Dlatego piszę post , liczę na Wasze wskazówki. Z góry dziękuję.
Chwasty w trawniku 08:08, 12 sie 2017

Do góry
Powinno być widać zwijanie się koniczyny.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:06, 12 sie 2017

Do góry
Te gorsze miejsca moim zdaniem zasuszony. albo zalany gorącą wodą z węża, który się nagrzał na słońcu.

Najpierw lej wodę przez tydzień. I to dobrze lej. Potem pokaż zdjęcia trawnika.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies