Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:16, 13 sie 2017

Do góry
gouran napisał(a)
Witam, zasiałem trawę 11 dni temu i tak to wygląda, trawnik jest regularnie podlewany przez system nawadniania. Co mogę poradzić na miejsca gdzie trawa nie wchodzi lub rośnie bardzo rzadko? Jakimś nawozem czy dosiać jej więcej? Gleba pod trawnik została przygotowana - zostało nawiezione 30cm dobrej przesiewanej ziemi, wszystko zostało wyrównane, kamienie przed siewem wybrane, trawa po zasianiu przegrabiona i zwałowana. Jak widać na ostatnim zdjęciu w rogu domu koło brzozy trawa ładnie się zagęściła i wyszedł już ładny dywanik, ale tylko tam...
Zdjęcia

Jeśli chciałbys poradę, uprzejmie proszę o zadanie sobie odrobinkę trudu i wklejenie zdjęć, aby było widać u nas, a nie chodzić po cudzych stronach

Ja sobie ten trud zadałam, chociaż w części

A więc odpowiedź brzmi tak.

Pod brzozą masz cień i tam ziemia tak nie wysychała, stąd lepsze wschody. W pozostałych miejscach widać że nasiona pospływały z ulewą i są nierównomiernie rozmieszczone. Tam, gdzie gęściej - jest dołek, zgromadziło się więcej nasion.

Chwasty w trawniku 10:10, 13 sie 2017

Do góry
Poczekaj jeszcze co najmniej 3 dni. Tak bym zrobiła. A tam, gdzie nie wzięło to zapewne ominąłeś nieco.
Jak przyciąć gałęzie jabłonce 10:08, 13 sie 2017

Do góry
Mamy wątek o formowaniu korony tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3915-formowanie-korony
Jak przyciąć gałęzie jabłonce 10:07, 13 sie 2017

Do góry
Jabłoń tniemy na wiosnę, zanim puści soki.

1. Kołek powinien być bliżej i bardziej stabilizować drzewko
2, kupiłaś drzewko - pokrakę, nie tak powinno wyglądać po zakupie
3. nie wiem co z taką pokraką zrobić, ale na pewno powinnaś po przywiązaniu i ustabilizowaniu wyprowadzić przewodnik, pozostałe gałęzie skrócić i to bardzo, wtedy wypuszczą gałązki bliżej pnia.

Liście ma na końcach bo zapewne nigdy nie było cięte.

W takiej formie drzewko się porozłamuje. Musisz dążyć aby wyglądało
tak

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:04, 13 sie 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Danusiu - pisałaś w ubiegłym roku, że kupiłaś tulipany Montreux - byłaś z nich zadowolona? Nie mogę na wiosennych zdjęciach ich znaleźć. Czy pamiętasz może jaki one mają kolor - bardziej kremowy czy cytrynowy? Co zdjęcie w internecie to inaczej wyglądają...

W zależności od fazy kwitnienia mają i to i to.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:59, 13 sie 2017

Do góry
akwarela napisał(a)
Pani Danusiu mam jeszcze malutką prośbę, proszę napisać w jakiej odległości są sadzone wiśnie na rabacie od ulicy? Przepięknie tam jest.

Co 3 metry
Chwasty w trawniku 15:12, 12 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Czasem dwie godziny wystarczy aby chwasty pobrały. Okaże się za kilka dni. Jak będą się zwijać znaczy - podziałało.
Na stronie napisane że minimalny czas do pobrania - 1 godzina

zdaje relacje... w moim przypadku 2 godziny okazały się niewystarczające. Zabieg muszę powtórzyć.
System automatycznego nawadniania 08:09, 12 sie 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Witam serdecznie. Proszę o pomoc. Zamierzam przebudować swoje nawodnienie aktualnie są to 4 zraszacze 1 statyczny, 1 obrotowy, 2 statyczne - każdy ma trochę inny zasięg. Trawnik się źle nawadnia nierównomiernie. Planuję użyć samych zraszaczy 180 stopni tylko proszę o poradę ile ich powinienem użyć. Załączam szkic trawnika. Pytanie kolejne - użyć statycznych czy obrotowych którepodlewają nitkami wody ??. Proszę o pomoc.

Mam również problem z wodą - małe ciśnienie. Planuję użyć hydroforu jeśli mogę prosić o instrukcję jak go dobrać będę wdzięczny. Obecnie zraszam po 2 zraszacze pół na pół bo ciśnienie za słabe. Wiem że pewnie potrzebuje z 10 zraszaczy na mój trawnik no o hydrofor. Dlatego piszę post , liczę na Wasze wskazówki. Z góry dziękuję.
Chwasty w trawniku 08:08, 12 sie 2017

Do góry
Powinno być widać zwijanie się koniczyny.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:06, 12 sie 2017

Do góry
Te gorsze miejsca moim zdaniem zasuszony. albo zalany gorącą wodą z węża, który się nagrzał na słońcu.

Najpierw lej wodę przez tydzień. I to dobrze lej. Potem pokaż zdjęcia trawnika.
Pompa do nawadniania ogrodu 07:47, 12 sie 2017

Do góry
lamerczak napisał(a)
Witam. Proszę o pomoc. Czy pompa karcher bp 4 ogarnie 7 zrasZaczy rotacyjnych 5-7m zasieg zraszania. Da odpowiednie cisnienie aby wszystkie naraz mogly pracowac czy potrzebuje cos mocniejszego?.
Cydalima perspectalis - ćma bukszpanowa 07:03, 12 sie 2017

Do góry
W zwalczaniu cydalima perspectalis może pomóc też wiedza o jej stadiach rozwoju. Próbuję uporządkować, to co wiem o tym owadzie, poprawcie mnie, jak coś pokręciłem.

1. Na początku kwietnia skądś pojawiają się dorosłe osobniki. Dochodzi do zapłodnienia samicy, która pod spodem liści bukszpanu składa małe żółte jaja.

2. Z jaj (po około 2 tygodniach) wylęgają się gąsienice (larwy ćmy). Gąsienice żerują wewnątrz krzewu bukszpanu (zjadają liście i pędy).

3. Gąsienice przekształcają się w poczwarki, na tym etapie tworzone są oprzędy. Zdjęcia poczwarki można znaleźć na stronie

https://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=11194

4. Z poczwarki wykluwają się dorosłe ćmy (imago)

Trochę ogólnych informacji o rozwoju ciem można znaleźć tutaj
https://pl.wikipedia.org/wiki/Motyle

W sezonie pojawiają się 2-3 pokolenia ćmy.

Zastanawiam się od czego zależy wystąpienie tego trzeciego pokolenia? Czy chodzi o warunki atmosferyczne zbliżone to tych z Azji wschodniej, skąd pochodzi cydalima?

Danusia pisze, że gąsienice pojawiają się w 2 terminach: na przełomie kwietnia i maja i w sierpniu.

Gardenarium napisał(a)
Ćma żeruje kwiecień/maj i sierpień, gdy jest gorąco.

Ciekawi mnie, kiedy więc pojawia się to trzecie pokolenie ćmy? Czy, patrząc na okresy pomiędzy w./w. miesiącami, kolejnych gąsienic mamy się spodziewać na początku listopada (może pod koniec października) - o ile zajdą jakieś korzystne warunki do jego wykształcenia ? Czy też to trzecie pokolenie może się wykształcić pomiędzy kwietniem/majem, a sierpniem? Czy natrafiliście na jakieś informacje?

Ciekawa jest też tabelka na stronie

https://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=11194

Na ciemnoniebiesko zaznaczony jest tam okres od kwietnia do połowy sierpnia, a w połowie sierpnia narysowana jest jakaś czerwona kreska, a na górze cyfra 12. Czy wiecie może jak odczytać ten zapis? Zastanawiam się, czy może on oznaczać, że po pokoleniu gąsienic, które pojawiają się w sierpniu w danym sezonie nie będzie już kolejnego stadia ćmy?

Znalazłem w internecie artykuł z 11 sierpnia 2017r., z którego wynika, że w tym roku w Krakowie dojrzałość osiągnęły 2 pokolenia ćmy, a jeżeli będzie ciepła jesień, to pojawi się trzecia populacja dorosłych osobników.

Wygląda więc na to, że poprawna jest pierwsza z w.w. koncepcji i trzecie pokolenie gąsienic pojawi się jesienią.

http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22218325,motylek-twardziel-niszczy-bukszpany-jak-sie-go-pozbyc.html?disableRedirects=true

Zastanawiam się też, w jakiej postaci zimuje cydalima i czy przynajmniej część osobników może wymarznąć zimą ? Czy natrafiliście na jakieś informacje o tym?

Może udałoby się znaleźć w ogrodzie jakieś jej stadia przetrwalnikowe i je zniszczyć albo chociaż modlić się o mroźną zimę

Ech, przydałby się jakiś entomolog, chociażby amator
Ogród Bogusława 17:02, 11 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To nie zaraza, bo zaraza to raczej choroba grzybowa. To szkodnik - ćma bukszpanowa

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7857-cydalima-perspectalis-cma-bukszpanowa[/quot

Wiem dla mnie wszystko co zżera moje roślinki to zaraza, jak się o tym robalu dowiedziałem, to pierwsze skojarzenie Danusiowe kuleczki, stożki, jak tam u Ciebie ten robal nie dotarł?
Ogród Bogusława 16:59, 11 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ślicznie Bogusławie się zrobiło, aż nie wierzę, od czasu jak walczyłeś z pędrakami

Pięknie Cię witam Danusiu, dla mnie to zaszczyt,
Pędraki to przeszłość, choć od czasu do czasu trafiają się pojedyncze sztuki,
Gdybyś była w pobliżu zapraszam,
ja już zwolniłem, za 2 miesiące przechodzę na emeryturkę, będę ogrodnikiem całą gębą, czasu będzie więcej, dobijam do 50 lat pracy. może będzie nam dane spotkać się osobiście,
pozdrawiam serdecznie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 06:47, 11 sie 2017

Do góry
analyzer65 napisał(a)
Nie ma totalnego piachu ale i gleba do żyznych nie należy bo to niewielki ogródek przy mieszkaniu.
Rok temu teren przekopałem, wyrównałem, na to dałem ok 10cm podłoża pod trawniki (masterra). Posiałem mieszankę uniwersalną. Rośnie ale nie jest tak gęsta jakbym chciał. Trawnik jest podlewany i nie ma tu przerw bez wody rzędu iluś dni. W zasadzie podlewany jest codziennie.

System nawadniania na ok 20mkw trawnika?

Skoro to 20m2 to żaden problem, przekopać, nawieźć kompostu usuwając przynajmniej 10 cm i przekopać z piachem. Połozyc trawnik z rolki i podlewać ręcznie.
Chwasty w trawniku 06:45, 11 sie 2017

Do góry
Wspaniała wiadomość i brawo dla całej ekpiy Jak widać można.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:49, 10 sie 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie chce przytyć, jak więcej jej daję - to wiadomo co a jak dostaje 400 g dziennie na dwa razy to wygląda jak modelka na wybiegu, ale chuda jest. Jak dla mnie za chuda.
jeździ ze mną na krótkie trasy, ma nowego kawalera obok, bo sąsiad mi się zmienił na rogu ulicy Leży na kanapie i spi Takiej dobrze. Wysoko, najedzona i za nic nie odpowiada

Danuś mam trzy psy jednej rasy i dwa normalnie wyglądają, a jedna od szczeniaka jak zagłodzona, nic nie poradzę takie predyspozycje ma jak i u ludzi bywa Twoja modelka ma tak samo
Ogród w małym bloku 08:18, 10 sie 2017

Do góry
Może lepiej drzewko w trawniku po prawej jednak?

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies