Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 11:00, 06 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
to ja bym nie czekała tylko sadziła variegatusa
ludzie narzekają, że na początku nie rośnie
ja posadziłam 5 sztuk i 4 ładnie ruszyły, są białe i mają nowe liście a jeden jest bardziej matowy i nie rośnie
więc to może wina sadzenia?
jak zejdą upały zamierzam go wykopać i jeszcze raz posadzić

To ja też poczekam, aż upały zejdą i go posadzę. Na początku miskanty stoją, jak mają za mało wody. U mnie zebrinusy stały w miejscu. Przesadziłąm je w półcień, dostały więcej wody i sie zbierają. Woda w pierwszym roku to podstawa. Nawet dobrze od wiosny się nie związały z ziemią na starym miejscu. Teraz dostały w nogi kompost i muszą rosnąć.
Ogródek Iwony 10:57, 06 sie 2015

Do góry
Anias napisał(a)

Iwonka jakie piękne te róże!! Cudny kolor!!! I w ogóle pięknie w Twoim ogrodzie. Dawno tu nie byłam a tu tyle śliczności.! Macham

Aniu, dziękuję. To Montana, mam tam dwa rzędy po 5 krzaczków. Zablokowalam sobie tym samym miejsce na angielki, na które w tym sezonie zachorowałam. Ale są też plusy. W masie tych róż nie widać, ze jedna kwitnie, druga odpoczywa i zawiązuje następne pąki. Ciągle tu się coś dzieje, więc jestem zadowolona. Na angielki chyba znalazłam miejsce obok - przesadzę naparstnice zza jodły. Z tarasu będą widoczne nowe różyczki. Nie wiem tylko, czy jesienią zamawiać, czy wiosną
Ogród piękny mieć... 10:41, 06 sie 2015

Do góry
Dziękuję za odwiedziny u mnie. Masz ładny dom, co do twoich rabat, muszę przejrzeć twój wątek. Ładnie u ciebie. Hortensje ładnie w tej chwili rosną. Resztę doczytam w wolnej chwili. Pozdrawiam
Ogródek Iwony 10:34, 06 sie 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
miskant ML rośnie bardziej w pion, a Variegatus rozłożyści
może te cechy weź pod uwagę przy wyborze na rabatę

Szczerze mówiąc, to znam ML, bo mam od zeszłego roku, Variegatusa dostałam wiosną i nie wiem, jak się zachowa w następnych latach. Ml jest delikatniejszy, chciałam posadzić przed te dwie duże kulki tujowe, dwa razy za twoją radą były już cięte i fajnie zaczynają wyglądać. Wyglądałoby to tak: kulki z tuji, miskant, kulka bukszpanowa. Ciężko tam zrobić odpowiednią fotkę, bo nie mogę się zbyt cofnąć (ściana domu), a ze skosu przekłamuje perspektywa. Na jesień miałabym zbytecznego Variegatusa, na ML musiałabym poczekać, aby podzielić. Musze się zastanowić
Moja bajka 10:34, 06 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudownie wam musiało być. Tyle radosnych twarzy. Malutka słodka. Pozdrawiam.
Co wydebatowaliście w sprawie mączniaka ? Ja mam problem z jednym klonem.

Iwonko spotkanie cudowne, chciałoby się dłużej, ale Ewcia obiecała, że następnym razem tak będzie . W sprawie mączniaka wydebatowałyśmy, że jest głupi i go nie lubimy .
Ogródek Iwony 10:22, 06 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, fajnie podsumowałaś. Wymarzone ogrody, niepowtarzalne, indywidualne i na miarę każdego z nas. Bo inaczej byłoby nudno.
Już o tym kiedyś pisałam, że jak weszłam na O, chciałam mieć ogród taki sam jak Ana. Chyba żadnej rabaty nie mam takiej samej. Ale nauczyłam się łączyć i komponować roślinki. I przyznam, że najtrudniej z bylinowymi. Zawsze jakiś numer wywiną

Roślinki faktycznie się rozrosły.
Zobacz, jesienią sadziłam gracki do donic:
To ujęcie zrobiłam wtedy z tarasu - wrzesień 2014:

Dziś wygląda to tak - sierpień 2015:

Faktycznie - miskanty zaraz będziesz dzielić Ale mnie to bardzo odpowiada, bo muszę swoich naprodukować trochę

Podziwiam Cię, Iwonko za zapał do pracy w ogrodzie. Ale nie ma się co dziwić - efekty zachwycają - a to z pewnością motywuje do kolejnych rewolucji
Rozchodniki już kwitną? U mnie dopiero w pąkach. Ale za to lawenda zakwitla ponownie I bądź tu czlowieku mądry...
Pozdrawiam w kolejny mega upalny dzień...
Ogródek Iwony 10:18, 06 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ewa, zaczynam zazdrościć ci dużej ilości miejsca, bo ja nie wiem, gdzie dosadzić różowe róże. A są takie śliczne
Już 3 żółte Beroliny czekają w doniczkach na miejsce, bo Zbyszek zabronił je wydać, wymyślił sobie, ze zakłada rabatę przed swoim królestwem na wszystkie niechciane przeze mnie roślinki. Wylądowała tam już jedna hortensja
Żółte róże też tam chyba wylecą z doniczek
Obejrzałam sobie twoje różyczki - ładne panienki
Zobacz, przecież nie wywalę tych piękności z okolic tarasu, nawet delikatnie pachną i są zdrowe, cały czas kwitną, na 3 piękne angielki miejsce znajdę , tylko które wybrać kolorem, by pasowały? :

To jest jedna gałązka:

Iwonk jakie piekne te roze!! Cudny kolor!!! I wogole pieknie w Twoim ogrodzie. Dawno tu nie bylam a tu tyle slicznisci.! Macham
Wilcza Góra 09:41, 06 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A czym pryskasz? Wiosną pryskałam miedzianem. A teraz?
Parka motylków - zachwyciła mnie
w tym roku pryskalam koncentratem Target'a na grzybowe. Zmieniam te preparaty każdego roku ale jestem wielkim ekspertem. Mam astmę i stosuję opryski totalnie w skali mini.
Prawie - jak ogród 09:20, 06 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Też uwielbiam te cytrynowe żurawki. Bardzo mi pasują przy hortensjach

U ciebie lawenda drugi raz kwitnie, a ja się zastanawiam, czy jutro jej nie przyciąć po raz pierwszy? Jeszcze motylki i bzyczki przy niej latają, czyli mają co spijać.

Widziałam, widzialam

Lawenda faktycznie przyciąga wszystkie latające. W życiu u mnie nie widziałam tyle bzyczków, co teraz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:15, 06 sie 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Właśnie zastanawiam się nad kolorem rozchodników, które mogłabym dosadzić do rozplenicy Ostatnio będąc w co widziałam bordowego rozchodnika Chocolate Drop, ale nie widziałam go u nikogo wcześniej, nie wiem czy to dobra sprawdzona odmiana czy jakaś nowość? ...
Może podpowiecie

Odwiedziłam ogród Ewy Bacowej, fotki znajdziesz u mnie kilka dni temu wstawiałam. Zauroczyła mnie rabata rozchodnikowa. Rosły rozchodniki koloru blady róż, taki zupełnie pastelowy i tworzyły plamę. Porządek zaburzyły dwa rozchodniki w kolorze bordowym i dwie matrony. Do tego rozplenice. Fajnie to wyglądało. Teraz piszę z telefonu, potem ci fotkę zalinkuję, jak nie znajdziesz.
EDIT:
rozplenice
Moja bajka 09:00, 06 sie 2015

Do góry
Cudownie wam musiało być. Tyle radosnych twarzy. Malutka słodka. Pozdrawiam.
Co wydebatowaliście w sprawie mączniaka ? Ja mam problem z jednym klonem.
Do raju daleko - u Ewy 08:54, 06 sie 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)

O ogrodzie botanicznym dowiedziałam się z przewodnika. I jak tu nie odwiedzić takiego miejsca

A ja trzy lata temu byłam w Lublinie i nie odkryłam tego miejsca.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 08:21, 06 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Czytałam, ze nawet po roku mogą odbić. Trochę cierpliwości do tego trzeba

W takim razie będę lała florowitem, jak leci

Cierpliwości co do ogrodu się nauczyłem A odkąd mam dla niego jeden dzień w tygodniu przychodzi mi to z łatwością

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:17, 06 sie 2015

Do góry
Ostatnio rozpracowywałam zasadę trójkąta u Alana, dziś załapałam się na cudowny pokaz, jak krok po kroku stworzyć cudo. Danusia by cię nie oprawiła. Pełna profeska. Możesz być dumny ze swojego dzieła. Łuki, jak zobaczyłam twoją rabatę, to u mnie żółty przestał mi się podobać na rzecz twoich nasadzeń
Żartuję, ale będę się zastanawiać, jak kilka roślin przemycić, bo ogród mi się kończy, a to co stworzyłeś, choć po części warto by było przenieść
Ten dobór roślin, faktur - cudownie.
Bardzo ci dziękuję za ten przegląd. Pozwoliłam sobie skopiować do Worda i zapiszę w twoim folderze. Nawet nie śmiem zapinować tych fotek, chyba, ze pozwolisz, by cały świat podziwiał twoje dzieło
Łuki, jeszcze raz gratuluję
Działka wkoło Lubczyka :) 23:48, 05 sie 2015

Do góry
Pewnie krecik nie wiedział, że mu wojnę wytoczysz.
Współczuję problemu.
Ogród nad Rozlewiskiem 23:41, 05 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Bardzo mi się podobają. Mam sztuk 1
Czy to się rozsiewa?

O tak, będzie Pani zadowolona. Sieje sie.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 23:33, 05 sie 2015

Do góry
Ewik napisał(a)

Tutaj kwiecien 2015

Tutaj ta sama w kilku odsłonach lipiec-sierpien 2015

Ogrodnik musi mieć WIELKĄ WYOBRAŹNIĘ. Ślicznie
Ogród nad Rozlewiskiem 23:30, 05 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Teraz dużo gorszej jakości zdjęcia, z ostatniego weekendu. Słońce było potworne, zdjęcia są prześwietlone. Ale proszę nie wybrzydzać,innych nie mam.
Kurcze, mam prawie Toszkową klawiaturę, nie wiem gdzie są jakie znaki, żeby buźki wstawić.

Bardzo mi się podobają. Mam sztuk 1
Czy to się rozsiewa?
Na Łowieckiej 23:19, 05 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pozdrowienia zostawiam. Dobrze, ze wracacie, bo pogoda się zmienia

Zmienia to fakt. Tutaj słońca niet. Za chmurami schowane. Jest ciepło ale nie gorąco. Dla mnie w sam raz bo na upały już za stara jestem chyba. Kiedyś lubiłam, teraz nieznoszę...
Uściski!
Mój ogród 23:19, 05 sie 2015

Do góry
Witaj, z czego masz zrobione ciurkadełko?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies