Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

bdan 10:43, 06 sie 2015

Iwonko zagladam często, ale rzadziej pisze. Ślicznie i kolorowo u Ciebie. Musze wrzucić zdjęcia Twojej werbeny. Z nasionek, które mi posłałaś wyrosło mi tylko 5 sadzonek, ale ślicznie się rozrosły i pięknie na rabatce z rózami sie komponują.

Pozdrowienia zostawiam
Malgosik 10:44, 06 sie 2015

to ja bym nie czekała tylko sadziła variegatusa
ludzie narzekają, że na początku nie rośnie
ja posadziłam 5 sztuk i 4 ładnie ruszyły, są białe i mają nowe liście a jeden jest bardziej matowy i nie rośnie
więc to może wina sadzenia?
jak zejdą upały zamierzam go wykopać i jeszcze raz posadzić
Iwk4 10:57, 06 sie 2015

Anias napisał(a)

Iwonka jakie piękne te róże!! Cudny kolor!!! I w ogóle pięknie w Twoim ogrodzie. Dawno tu nie byłam a tu tyle śliczności.! Macham

Aniu, dziękuję. To Montana, mam tam dwa rzędy po 5 krzaczków. Zablokowalam sobie tym samym miejsce na angielki, na które w tym sezonie zachorowałam. Ale są też plusy. W masie tych róż nie widać, ze jedna kwitnie, druga odpoczywa i zawiązuje następne pąki. Ciągle tu się coś dzieje, więc jestem zadowolona. Na angielki chyba znalazłam miejsce obok - przesadzę naparstnice zza jodły. Z tarasu będą widoczne nowe różyczki. Nie wiem tylko, czy jesienią zamawiać, czy wiosną
Iwk4 11:00, 06 sie 2015

Malgosik napisał(a)
to ja bym nie czekała tylko sadziła variegatusa
ludzie narzekają, że na początku nie rośnie
ja posadziłam 5 sztuk i 4 ładnie ruszyły, są białe i mają nowe liście a jeden jest bardziej matowy i nie rośnie
więc to może wina sadzenia?
jak zejdą upały zamierzam go wykopać i jeszcze raz posadzić

To ja też poczekam, aż upały zejdą i go posadzę. Na początku miskanty stoją, jak mają za mało wody. U mnie zebrinusy stały w miejscu. Przesadziłąm je w półcień, dostały więcej wody i sie zbierają. Woda w pierwszym roku to podstawa. Nawet dobrze od wiosny się nie związały z ziemią na starym miejscu. Teraz dostały w nogi kompost i muszą rosnąć.
Iwk4 11:09, 06 sie 2015

szemusia napisał(a)

Faktycznie - miskanty zaraz będziesz dzielić Ale mnie to bardzo odpowiada, bo muszę swoich naprodukować trochę

Podziwiam Cię, Iwonko za zapał do pracy w ogrodzie. Ale nie ma się co dziwić - efekty zachwycają - a to z pewnością motywuje do kolejnych rewolucji
Rozchodniki już kwitną? U mnie dopiero w pąkach. Ale za to lawenda zakwitla ponownie I bądź tu człowieku mądry...
Pozdrawiam w kolejny mega upalny dzień...

Beatko, aż się boję, ze dzielenie będzie już na wiosnę miskanta. Ale też go potrzebuję na inną rabatę.

Przez te upały właśnie nic nie robiłam, tylko podlewałam i trochę fotek nacykałam. Za gorąco nawet na pielenie.

Rozchodników mam 3 rodzaje, dwa z nich kwitną, a taki pospolity pastelowy róż jeszcze nie. Myślałam, ze to kwestia nasłonecznienia rabat, ale ten jasny róż - mam jedną sadzonkę na kwadratowej rabacie na słońcu i nic. Wygląda na to, ze one też mają różne kaprysy w zależności od odmiany
Iwk4 11:11, 06 sie 2015

bdan napisał(a)
Iwonko zagladam często, ale rzadziej pisze. Ślicznie i kolorowo u Ciebie. Musze wrzucić zdjęcia Twojej werbeny. Z nasionek, które mi posłałaś wyrosło mi tylko 5 sadzonek, ale ślicznie się rozrosły i pięknie na rabatce z rózami sie komponują.

Pozdrowienia zostawiam

Danusiu, mi też słabo ta werbena powschodziła, ale podobnie, jak u ciebie zakwitła i się rozrasta. Jeszcze nie wszystka kwitnie, ale już za momencik.
Posadziłam też dwie kępki na kwadratowej przy hortensjach. Zaraz będzie miała kwiatki.
Idę do ciebie na fotki
bdan 11:16, 06 sie 2015

Iwk4 napisał(a)

Danusiu, mi też słabo ta werbena powschodziła, ale podobnie, jak u ciebie zakwitła i się rozrasta. Jeszcze nie wszystka kwitnie, ale już za momencik.
Posadziłam też dwie kępki na kwadratowej przy hortensjach. Zaraz będzie miała kwiatki.
Idę do ciebie na fotki

Iwonko fotki muszę dopiero wrzucić. Mam problemy zdrowotne i staram sie ograniczać czas przy komputerze, co tez przekłada sie na ogrodowisko.
Ale postaram się czasami coś wrzucic, żeby wątek mi całkiem nie zanikł.
Do ulubionych wątków, w tym oczywiscie zaglądam często, ale rzadziej piszę
Iwk4 11:22, 06 sie 2015

Danusiu, właśnie u ciebie byłam i wpis zostawiłam. Bardzo się zdziwiłam, bo wczoraj długo u ciebie nadrabiałam, a wpisu mojego nie ma. Chyba jakieś omamy wzrokowe mam. Zdrówka życzę i koniecznie poszukaj dobrego okulisty. Ja polecam szpital prof. Szaflika w Warszawie na Pradze. Tylko ja miałam inną przypadłość, nie wszystko da się naprawić na 100 %, ale jeśli choć trochę można, to wiem, ze tam są dobrzy specjaliści. No i dobry sprzęt diagnostyczny i leczniczy.
ren133 11:58, 06 sie 2015

Śliczne to zestawienie Bardzo podoba mi się firletka Tylko czy ona jest trwała?

Iwk4 12:01, 06 sie 2015

Na pewno trwała i lubi być ekspansywna. Tak mówią. Ja mam siewki od wiosny. Będę jej pilnować.