Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:36, 24 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jeszcze jesteś to powiedz czy idę w dobrą stronę
Mam zamiar zrobić rewolucję na tym półkolu przy tarasie, tam gdzie obiedki, kosodrzewina...
Natchnęło mnie to zdjęcie u Kwiatka Holandii - trzecie od dołu tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/1546-ogrod-z-perspektywa-na-przyszlosc?page=286
Denerwuje mnie ten misz masz i chciałam zostawić tam:
- kosówki - rozstrzelić po rabacie, ale jeszcze nie wiem jak, pojedynczo, dwójkami, trójkami?
- lawendę
- różowe róże, ale nie umiem zdecydować się na jedną czy dwie odm.
- Amazon Mist - to inspiracja z tego zdjęcia
- szalwie od Finki
Nie za duzo? Nie wiem co począć z sasankami, floksami szydlastymi, powojnikiem Arabella, przetacznkiami niskimi różowymi, goxdzikami niskimi różowymi. Czy to wszystko zabrać, a dosadzic multum cebulowych (czosnki tam mam i narcyzy), żeby wiosną było ładnie?

Pomysł dobry.
Róze jakiej wysokości?- trzeba to ułożyć pamiętając ze w przyszłości kasówkabędzie wyższa niż lawenda, więc trzeba z kosówki zrobic plamy i z lawendy też. Szałwia i Carex niech będą wypełnieniem pomiędzy. A róże.... jak wsyokie, wzniesione, czy szerokie?

Wiesz że tej szałwi mam już 9 szt?- z jednej od Ciebie. Powoli chyba zamienię wszystkie swoje na tą
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:15, 24 wrz 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

...a no tak,chodziło mi o Frosted Curls...
...a mam Amazon Mist

U mnie Frosted C zimował bez problemu, a Amazon padł- ale wtedy zima była cięzka bo to ta sprzed 2 lat.
Brozne form tez zimowała bez problemu- ta dzieli sie jak szalona- z kupionej rok temu 1 szt, mam teraz 11 szt i to całkiem sporych. Dzieliłam rok temu, teraz wiosną i kilka dni temu znowu.
Wszystko dzielę.Od kilku dni mam tez 12 miłek z 1 sztuki kupionej jesienią . Lubię kupować na próbę i doświadczać jak rosną, jak się mnożą.

Z obiedką jeśli kiedyż zaryzykujesz dzielenie czy przesadzanie, spróbuj dodać jej lżejszej ziemi i posadzić na maleńkim wzniesieniu/kopczyku.I nie podlewaj za mocno, tylko trochę. Tak na logikę piszę porównując nasze ziemię- mój piach i Twoją ciężką. Wiosną spróbuję zrobić Ci kilka sadzonek

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:52, 24 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Wiesz, molinie dla Ciebie wyszabrowałam u mojej mamy. Z niczym ozdobnym nie kojarze tej sadzonki, za to przypomina mi siewkę klona jesionolistnego. Nie polecam go nikomu, niezły z niego śmieciarz.

Mnie podobaja się Twoje zdjęcia obiedkowo-jeżówkowe.
W tym roku wiosną dzieliłam obiedki, bez problemu. Jesienią 2 lata temu też i podzieliły się, ale nie przezimowały ( za to nie dzielone tak). Więć jak dzielić to wiosną i ostrożnie, nie wszystkie.

OK. Będę obserwować. Dla mnie to jakby winobluszcz, ale nie ma pięciu listków

Ja jeszcze dzielić obiedek nie próbowałam, ale nawet przesadzanie ich mi nie wychodzi. Pisalam juz o tym. Kazda przesadzona straciła życie. A przesadzałam dosłownie 30 cm dalej i z dużą bryłą. Nie jestem początkująca w tej kwestii, więc nic złego im nie zrobiłam. Szkoda mi próbować dzielić.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:43, 24 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Te jakieś nieśmiertelne rzeczywiście. Chyba pakt z diabłem podpisały

A tu pytanie do Magnolii - czy to nie jest przypadkiem jakaś gratisowa roślina z Twojego ogrodu? Wyrosła mi z kępy molinii

Wiesz, molinie dla Ciebie wyszabrowałam u mojej mamy. Z niczym ozdobnym nie kojarze tej sadzonki, za to przypomina mi siewkę klona jesionolistnego. Nie polecam go nikomu, niezły z niego śmieciarz.

Mnie podobaja się Twoje zdjęcia obiedkowo-jeżówkowe.
W tym roku wiosną dzieliłam obiedki, bez problemu. Jesienią 2 lata temu też i podzieliły się, ale nie przezimowały ( za to nie dzielone tak). Więć jak dzielić to wiosną i ostrożnie, nie wszystkie.
Ogródek Anity 22:06, 23 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Anitko, ale masz ślicznie.Te łany jeżówek, ach. I rozchodniki- cudne!
Czy napiszesz mi jak nazywa się ta najmocniej nasycona odmiana rozchodnika?- jest piękna, muszę jej poszukać

Żebym to ja wiedziała jak się nazywa!... Dostałam małe sadzonki od znajomej z ogródka
Miło Cię widzieć
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:40, 23 wrz 2013

Do góry
Tak Anna ma sliczne jeżówki i piekne serducho oraz ostry jęszyk

Ano dumałam czy dadzą dość koloru a mam ich naprawde sporo a czy dadzą to się okaże. ot tak marudziałam troszkę projektantce

Gabrysiu smieszne to ale pamiętam jak Magnolia pierwszy raz mi napisała że jeżówki to byłam absolutnie na nie, z czasem jednak im dłużej na nie patzryłam tym bardziej polubiłam.
Ogródek Anity 15:33, 23 wrz 2013

Do góry
Anitko, ale masz ślicznie.Te łany jeżówek, ach. I rozchodniki- cudne!
Czy napiszesz mi jak nazywa się ta najmocniej nasycona odmiana rozchodnika?- jest piękna, muszę jej poszukać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:23, 23 wrz 2013

Do góry
Karolicia -ten dereń to ryzyko, którego się podjęłam świadomie, Magnolia mi mówiła że on jest bradzo chimeryczny. Ale tak śliczny że mus zaryzykować. jak nie da rady to wymienię

Jeszcze będe miała dwa inne derenie które też są ryzykiem ale historia ta sama tak piekne że jednak sprubować muszę.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:22, 20 wrz 2013

Do góry
Pomyśl i ja tez pomyślę.
Dziś wpadam na moment tylko, zostawiam buziaka i zmykam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:13, 20 wrz 2013

Do góry
tylko czy drzewo nie zasłoni słońca kosówkom?- znowu zapomniałam jak u Ciebie ze stronami świata.
Z hamakiem- tzreba by pomyślęć o wygodnym dojściu do niego, no jednak żeby był w cieniu/półcieniu, inaczej nie będzie zbyt przydatny. Może warta byłoby wrysować w rabatę kształt dojścia i jakiegoś , choćby małego placyku pod nim? Czy inaczej to sobie wyobrażasz?
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:07, 20 wrz 2013

Do góry
ja bym brała grujecznik - da dośc szybki efekt i pokrojem pasuje do brzózek
W moim magicznym ogrodzie wszystko... 18:54, 20 wrz 2013

Do góry
Witaj Aniu, gospodyni na włościach w pradolinie Wisły, dziewczyno i u stóp masz jeszcze Zamek Bierzgłowski. Cieszę się razem z Tobą, że znalazłaś, swoje miejsce na ziemi i że jesteś już na ogrodowisku, trzymam kciuki za ogród, już wiele sie dzieje, rabata żwirowa ze świerkami robi wrażenie.
Czy to magnolia posadzona przed domem? Lasy wokoło, na grzybki pewnie już chodzicie i śliczna pomocnica Ci rośnie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:48, 18 wrz 2013

Do góry
malkul napisał(a)
I wiesz - dębik ośmio...też sie przyjąła rosnie sobie

on ma takie koronkowe listki ładne.
A horti- rozglądaj się powoli, bez pośpiechu. Może być i teraz i wiosną.Ale nie kupuj późno, niech zdążą się przyjąc przed wiosną.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:45, 18 wrz 2013

Do góry
zmywam sie dziewczyny.
Strzyka mi w plecach po tych ćwiczeniach na piękny biust. Muszę do gorącej wody.
Ale z Wami miło....Pa
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:43, 18 wrz 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Wow, i powiedzcie że to nei anioł

hm- spytajcie mojego M. On mówi raczej że 'da się wytrzymać'

Aga- dzięki za spowiedź. Pokaż coś na obrazku, co- takie ładne Ci wychodzą.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:41, 18 wrz 2013

Do góry
coś wymyślimy , spoko.

Wersja mini mini 21:39, 18 wrz 2013

Do góry
tak,inaczej podnosi się i zasycha w środku kępy. Trzeba go przyklepać żeby na płasko był
Wersja mini mini 21:37, 18 wrz 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
depcz karmnika, gnieć- będzie ładniejszy. Miło mi że komuś się podobał

Uffff ... Onnn tak lubiiiii ??? Na brutala ??
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:37, 18 wrz 2013

Do góry
W kompoście i Twojej wilgotnej ziemi powinien być jak z obrazka.
Na moim piasku, choć też w wymienionej ziemi jest taki sobie. Choć M udaje że się nim zachwyca, a moja mama co sezon patrzy na niego zdziwiona i pyta- a dlaczego ja tego nie mam?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:32, 18 wrz 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
He he, to mam dobre rokowania na ładny biust. Muszę eMowi zameldować. Oj dziewczyny, z Wami to mi się zawsze humor poprawia. (Z chlopakami z ogrodowiska też, dodam bo mi się zaraz od Kondzia oberwie )

Stipy, ech... marzenie. U nas ostatnio szukalam i nigdzie nie ma. Chciałam kupić, żeby sama się wysiała. Ale znalazłam po 1 zł różne różności - dzwonki dalmatyńskie, zawciągi przekwinięte, imperatę (chyba) ale tą zwykłą zieloną, przekwitnięte macierzanki (czy te sprzedawane jako zioła to też ładnie kwitną???) i trawki Amazon Mist, te same co w tamtym roku. Tych ostatnich nie kupilam, ale się zastanawiam, bo ładne są. Do czego by je dorzucić?

A Magnolia i tak jest mądra, nawet jak czasem jakieś głupstwo popełni.

Pakuję paczkę dla Ciebie ( i dla Ciebie Gosiu też), tylko jakoś spakować nie mogę. Wpakuję Ci stipkę z kłoskami.
Macierzanki nie wszystkie tak kwitną- np ta jasna, cytrynowa słabo i taka ciemna, dość wysoka też . najlepiej te małe.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies