Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

leon60 09:18, 03 gru 2013

Nowe plany mnie się podobają
Pszczelarnia 09:25, 03 gru 2013

Ania, jak zrealizujesz te falujące ekrany to będziesz wielka. Poprzeczka postawiona wysoko. Ja też nad tym kiedyś dumałam i ... poległam. Nawet cisy posadziłam. Ale nie umiałam dopasować przestrzennie całej reszty. Choć klimaty P. Oudolfa są mi bliskie i pasujące do mojego ogrodu.
Margarete 09:58, 03 gru 2013

Te falujace lekko linie rabat bardziej do mnie przemawiają bo cały ogród masz Aniu w takich miekko przebiegajacych łukach, tylko przedogródek masz bardziej formalny ale i tam linie nie sa proste. Dlatego twój pomysł ja bym złagodziła, żeby nie było tak pod katem prostym jak np u naszej Mandżen. WAle ty wybierasz, ty tu rządzisz...........
Celina 10:30, 03 gru 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, jak zrealizujesz te falujące ekrany to będziesz wielka. Poprzeczka postawiona wysoko. Ja też nad tym kiedyś dumałam i ... poległam. Nawet cisy posadziłam. Ale nie umiałam dopasować przestrzennie całej reszty. Choć klimaty P. Oudolfa są mi bliskie i pasujące do mojego ogrodu.

Też o Tych flach pomyślałam...
łatwiej narysować, trudniej wykonać.
Ale trudniej nie znaczy ,że się nie da...
makkasia 11:50, 03 gru 2013

Dzięki za głos na Agatkę
ściskam
Milka 11:53, 03 gru 2013

Już nie wiem, co mi się bardziej podoba, ale te linie,,,coraz bardziej
Mala_Mi 14:47, 03 gru 2013

Ja muszę dopasować ogród .. i ich linie......... do psa ..... prozaiczne, ale tak to w życiu bywa... Rabata musi być tak położona, aby nie była na torze biegania psa.. bo wszytko i tak zniszczy.. Rabata wsiowa pod płotem.. jest prostokątna, bo łatwiej zrobić ogrodzenie, a tam ogrodzenie muszę mieć na 100%. Za siatką jeżdżą traktory, biegają dzieci.. i on też.. i płotek na tyle wysoki, aby trudno było przeskoczyć.
Prostokątne rabaty w tej części ogrodu nie gryzą sie z resztą.. Jak patrzymy na prostokąty, to części z łukami nie widać.. w żaden sposób.. i odwrotnie też nie widać.. Jak pokazuję foto z dachu to widać, ale nikt na dach u mnie poza mną i M nie wchodzi.. Nawet Mikołaj nie przychodzi, bo nie mam ani jednego komina ...

Ela fajne kształty zaproponowała, ale z uwagi na psa .. odpadają.
Ognisko mam w kształcie prostokąta, wiec i reszta będzie prostokątna.. łatwiej też kosić trawnik z liniami prostymi.. Koszenie zajmuje nam prawie dzień.. nie będę dokładać sobie roboty

I podoba mi sie taka rabata.....
Chaos ujęty w ramę... (forki z artykułów Danusi, chyba mogę pokazywać i cytować???)

Mala_Mi 14:54, 03 gru 2013

Ładna prosta obwódka, foto z ogrodu Sisinghhurst, artykuł Gabrieli, i tu jest połączenie bukszpanu niskiego z ekranem wysokim z cisa.

I widok takiej dużej rabaty bylinowej., moje marzenie... dlatego będę robić po płotem takie coś.. foto z artykułu Danusi..

Tu na końcu jest ekran.. mógłby taki zasłaniać szklarnię, a długa rabata jest miodzio

magnolia 14:57, 03 gru 2013

musi byc funkcjonalnie, inaczej, wszyscy się szarpią.

Taka rabata jak pokazujesz jest bardzo ciekawa, jednak wydaje mi się że przy tak bardzo masywnej rabacie jak Twoja , powinna mieć więcej 'oddechu' w postaci niskich nasadzeń. Tył wysoki, - krzewy, przed nimi może piętro wysokich traw, potem mogą być punktami czy niezbyt gęstym szpalerem drzewa, dalej średni łan i dalej nisko na sporej przestrzeni- 1 plama, albo kilka w jakimś układzie, np pasy skośne. W tych niskich dywanach mogą być ciut wyższe plamy, wysokości max średniego łanu.

Można zamknąć żywopłotem niskim.
magnolia 15:00, 03 gru 2013

pierwsze zdjęcie z trzech które wstawiłas jest z grubsza w takim układzie o którym piszę.