Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:50, 04 sie 2013

Do góry
ok, zrobię. jak zapomnę, przypomnij dobitnie
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:47, 04 sie 2013

Do góry
malkul napisał(a)
a jak ta roslina co facet mówił że bezproblemowa? to co w średniej donicy
miałaś

sit?- bezproblemowa, rzeczywiście
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:44, 04 sie 2013

Do góry
malkul napisał(a)
jak masz brytyjczyka to mogę ci go zabrac coby ci nasadzeń nie nieszczył, hehehehehe

prawie brytyjczyki- łaciate paskudy, podrapane , z oberwanymi uszami.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:43, 04 sie 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Mam na czubku w tym roku chyba na dwóch literę V i nie wiedziałam co z tym zrobić, więc zostawiłam. U mnie z posadzonych 6 szt. każdy inny. Ale to chyba dobrze.
P.S. Mój M twierdzi, że powinnam się cieszyć, że mi się nie wtrąca w prace ogrodowe

Powinnaś! Ale powiedz mu że to nie wystarczy, musi sie jeszcze zachwycać. Wtedy będzie idealnie.

Musisz przyjąć sobie jaka maja mieć wysokość i zacząć ciąc na niej- początkowo to niezbyt ładne, z czasem zrobi sie taka chmurka na czubku i git.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:39, 04 sie 2013

Do góry
Gosiu, w moich donicach nie jest cudnie- kotom ( 3 szt), co rano wyjącym na parapecie parę razy omsknęła się łapka i lądowały z donicach...więc trochę jakby niesymetryczny kształt mają nasadzenia w nich.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:38, 04 sie 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

To samo pomyślałam- w Polsce sie nie da, chyba że wiosna kupi zie i dosadzi jakieś 200 szt stip dobrze podgonionych i podsadzi nimi zgrabnie pole czosnków

He he
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:36, 04 sie 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Dziewczyny, ale my na tą inspiracie w Polandii nie mamy szans. Dobrze myślę? Czosnki kwitną od początku czerwca, a stipa wtedy marniutka jeszcze

http://pinterest.com/pin/148618856425235808/

To samo pomyślałam- w Polsce sie nie da, chyba że wiosna kupi zie i dosadzi jakieś 200 szt stip dobrze podgonionych i podsadzi nimi zgrabnie pole czosnków
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:34, 04 sie 2013

Do góry
za pierwszym razem był ciachnięty przypadkiem- M. go skosił w trawsku po pachy ( bajkowy krajobraz kupionej działki).
Masz puszczony na dwie strony- czyli na dwa przewodniki?- takie też sa bardzo malownicze. Ja trochę żałuję, że nie mam go na dwa pędy- jeden dominujący, drugi trochę niższy. Ale to efekt sporów i kompromisów małżeńskich.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:18, 04 sie 2013

Do góry
inspiracje super, te z Oudolfa dla mnie bajeczne....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:16, 04 sie 2013

Do góry
znalazłaś coś fajnego do bonsai? Ostatnio myślałam o Tobie patrząc na cudną morwę Spiarata- stała w Leroy taka że ech. nawet bym ja wzieła w ciemno- doskonały bonsai, za niecałe 200 zł ( juz taki ze 150 cm, krzywy jak z Japonii ), ale okazało się że jest już kupiony.

obiecałam fotke graba, i zrobiłam. Ale mam sklerozę, więc Ci nie posłałam.

Wg mnie co roku jest lepiej, choc wciąz na zdjeciach wychodzi jak drapak ( w realu mniej drażni, widać mu zgrubienia i zagęszczenie liści)

Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 17:28, 04 sie 2013

Do góry
Witajcie.
Przymierzałem się do założenia tego wątku już dłuższy czas, jednak dopiero dziś mam zdjęcia.
Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w sprawie metamorfozy mojego mini-ogródeczka.
Chcę go przerobić na typowy, ogrodowiskowy styl. Mają być hortensje, trawy, bukszpany, żurawki itd.
Wytyczyłem już proste linie rabat, posadziłem hosty w rządkach, ale to wiele nie zmieniło.
Może najpierw powrzucam zdjęcia i pokażę o co mi chodzi
Spojrzenie na całość:

Rh z 1 zdjęcia zostają tak jak są. To samo z tawułkową obwódką pod wolierą papużek.
Magnolia gwiaździsta ma w skarpetach wrzośce. Nie wiem czy je zostawić? Dodam wokół obwódkę z bukszpanu.
Na 2-gim zdjęciu po lewej nie widać rosnącego klona Flamingo. On i widoczny modrzew Pendula również muszą zostać...
Pomiędzy nimi rośnie żywotnik Rheingold cięty w kulkę-może zostać.

Teraz bliższe widoki:

Tu do wymiany jest wszystko
Chcę tu posadzić 3 sztuki hortensji Limelight. Nie mam tylko pomysłu co dalej. Czy bukszpanowe kulki i żurawki dla koloru, trawki jakieś niskie, może choiny Jeddeloh?

To wspomniana wcześniej magnolia. Za nią Rh i pęcherznica Luteus wyprowadzona na pniu-zsotawić?
Pomiędzy rh coś dosadzać? Widać posadzone po 2 stronach funkie.

Od lewej: klon Flamingo w żurawkach, 3 azalie-te out, pod nimi 1 szt. żurawki-pociągnę do końca, do lewej takie same.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie, czekam na pytania i pomysły Mam nadzieję, że uda mi się na tak małej przestrzeni stworzyć coś wyjątkowego.
Liliowo i kolorowo:) 22:40, 03 sie 2013

Do góry
Kwitnie wszystko pięknie bo słonka dużo Ale hortensje ogrodowe te co bardziej w słoncu to cierpią: Podlewam codziennie wieczorami bardzo mocno ale sami wiecie jak w taki upał jest.
Lili teraz kwitną te najładniejsze i najbardziej pachnące wiec wieczorem szczególnie pięknie pachnie bo i floksów mam bardzo dużo.Tyle tego kwitnie, ze nie wiem które zdjecia pokazac.Nawet magnolia mi zakwitła:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/43/430099/original.jpg[/img] ]
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:19, 03 sie 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Madżen - z Waszymi inspiracjami to idzie zwariować Ale całkowite zmiany zostawię chyba sobie na inny ogród - może kiedyś będę go mieć Ale inspiracja tarasowa genialna...Będziesz robić takie kostki bukszpanowe? O ile takie kjjuby można nazwać kostką

Sebciu planuję takie kjuby z kulkami wewnątrz i tylko biale lilie latem. Wiosna biala magnolia i azalia jeszcze po bokach. Szkoda mi tylko trawek ale coś wymyślę.

Na pewno będziesz mial swój ogród, zaplanowany od początku, który i tak będziesz zmienial
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:55, 03 sie 2013

Do góry

Magnolio- mówisz że świetne te tarasowe okolice?
A wiesz, nie znasz jej ale to dzieło myślowe pewnego Aniołka delikatnego.
Z gabionów będziemy gonić bo to nie do siedzenia przeca. A gości stukilowych u nas niet.

No zmartwiłaś mnie że mówisz że takie małe te trawska, one były wyzsze ale poprzycinałam kłosy, i niestety najgorsze jest to że kępy są drobne parę kiełków.
Ale jakoś nie miałam sumienia zwracać i się awanturować bo Pan M.S. ma ciężkie chwile.

Nie martw się, trawy pójdą w górę całkiem szybko. Teraz maja tylko jedno zadanie- przyjąć się, ukorzenić przed zimą. Ruszą od wiosny.

U M.S. bardzo źle?

Mnie się znowu coś przyplątało- na dworzu 30 stopni, a ja mam gorączkę. Ledwo łażę, ech....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:27, 01 sie 2013

Do góry
tez myślę że ślicznie wyglądałaś na spotkaniu, szczególnie w duecie z Grabiami.
Aż mi smutno....ech
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:18, 01 sie 2013

Do góry
malkul napisał(a)
Tak tak podziwiajcie i uczcie się jak oszczędzać:

tadam:

ale wypełniać gabion książkami, czy starym materacem?.....No!

Świetny wyszedł . Ta siatka jest tak mocna że jak Ci gość siądzie tyłkiem, to sie nie wgniecie?
My trochę gonimy z gabionów, szczególnie ponad stukilowych facetów, bo potem 'falki' z siatki mamy
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 10:15, 01 sie 2013

Do góry
dopiero wlazłam teraz.
Ślicznie jest- Kurcze, nie wiedziałam że jestescie tacy mega, magicznie silni i szybcy.
Naprawdę- równiutko i ślicznie.
Trzcinniki te zdostały Ci się raczej z tych biednych, ale spoko- wiosną się rozchulają.
Tak samo i obiedki , a miskanty od wiosny podlej np rozpuszczona gnojówką, czy jakimś innym nawozem i polecą jak głupie.

Okolice tarasu świetne....
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 23:30, 31 lip 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

O matko, PIKNIE! Donica mnie zachwyca i gabion i trawki. Wszystko! Gratki za konsekwencję, styl, siłę i upór i za oszczędność!

Magnolia słyszysz?!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:33, 27 lip 2013

Do góry
tą widziałam u Danusi i nie mogłam się od niej odkleić. Jest cudna!
Czekam na nią - listonosz ma przynieść.
Zdjęcie
Ogródek na trzy lata 09:58, 27 lip 2013

Do góry
Trzymaj się, trzymajcie sie w 'pakiecie'. Dobrej drogi i przenosin.
Do zobaczenia, mam nadzieję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies