Pszczelarnia
12:35, 15 paź 2013

Witajcie,
mam jesienne dołujące dylematy:
co zrobić z tzw. sąsiedzką miedzą na długości 55 m.? Kierunek pn-pd. W tej chwili mam tam "żywopłot" śnieguliczki (zaniedbany bardzo) z masą drzew potrzebnych i niepotrzebnych (wszystkie możliwe gatunki). Sąsiedzi w rozsądnej odległości od siatki posadzili choinki po całości prawie (ale są marne szanse, że one wyrosną - choć mogłyby rosnąć, bo zasłonią mnie od zimowych północnych wiatrów, ewentualnie, a cienia nie rzucą).
Kolejny rok zbieram się do porządków. I tak:
1. czy posadzić żywopłot naturalny liściasty i zostawić trochę ładnych drzew?
2. czy jednolity (graby) i zostawić trochę ładnych drzew
czy jakimiś sekwencjami raz taki, raz taki i zostawić trochę ładnych drzew?
To jest od strony warzywnika i sadu.
Argumentacja wewnętrzna:
- za grabami przemawia łatwość pielęgnacji (cięcie łatwe po linii). Dadzą jednolite tło dla spektaklu sadowniczo-warzywnikowego.
- mieszany zawsze będzie takim kołtunem i problem z pielęgnacją. Ale jest ciekawszy i dynamiczny.
Oto zdjęcia z różnych ujęć.
Z bliska:
W kontekście:
Po całości (zdj. Gabrieli):
Naga prawda:
mam jesienne dołujące dylematy:
co zrobić z tzw. sąsiedzką miedzą na długości 55 m.? Kierunek pn-pd. W tej chwili mam tam "żywopłot" śnieguliczki (zaniedbany bardzo) z masą drzew potrzebnych i niepotrzebnych (wszystkie możliwe gatunki). Sąsiedzi w rozsądnej odległości od siatki posadzili choinki po całości prawie (ale są marne szanse, że one wyrosną - choć mogłyby rosnąć, bo zasłonią mnie od zimowych północnych wiatrów, ewentualnie, a cienia nie rzucą).
Kolejny rok zbieram się do porządków. I tak:
1. czy posadzić żywopłot naturalny liściasty i zostawić trochę ładnych drzew?
2. czy jednolity (graby) i zostawić trochę ładnych drzew
czy jakimiś sekwencjami raz taki, raz taki i zostawić trochę ładnych drzew?
To jest od strony warzywnika i sadu.
Argumentacja wewnętrzna:
- za grabami przemawia łatwość pielęgnacji (cięcie łatwe po linii). Dadzą jednolite tło dla spektaklu sadowniczo-warzywnikowego.
- mieszany zawsze będzie takim kołtunem i problem z pielęgnacją. Ale jest ciekawszy i dynamiczny.
Oto zdjęcia z różnych ujęć.
Z bliska:

W kontekście:

Po całości (zdj. Gabrieli):
Naga prawda: