Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:44, 16 lip 2013

Do góry
Dasia napisał(a)
Magnolia, robota najlepiej idzie jak już nóż na gardle, ja tak często mam
Aga śliczne róże i bodziszki. Zaciekawiłyście mnie tą molinią. Ona nie wymarza?

Nie wymarza, wcale- kupiłam ja mamie mojej z 5 lat temu.
Zaraz sie rozbuja i będzie miała ze 170 cm- kłosy
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:42, 16 lip 2013

Do góry
Magnolia, robota najlepiej idzie jak już nóż na gardle, ja tak często mam
Aga śliczne róże i bodziszki. Zaciekawiłyście mnie tą molinią. Ona nie wymarza?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:39, 16 lip 2013

Do góry
ewalm napisał(a)
Rany, jakie Wy szybkie. Magnolio, Aga czyli Miszczu - dziekuję bardzo

mam ważną robote, więc sie migam. Za pare minut dostanę histerii, że się nic nie posunełam.
Bardzo 'politycznie'
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:38, 16 lip 2013

Do góry
ładne te bodziszki. Mam nadzieję że w następnym sezonie pokażą co potrafią.
Molinie szybko nadrobią dzielenie, daj im sezon, będa 2 razy większe.

Ewalm to molinia arundinacea, ta wielka
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:30, 16 lip 2013

Do góry
Aga- śliczne Twoje róże
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 14:29, 16 lip 2013

Do góry
magnoliowe - 3 tyg temu:

w tle M podlewa w 'pracowym' ubranku
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:00, 16 lip 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
przypomniałam sobie że miałam Ci pokazać/spytać czy wiesz co moimi kmicicami- takie plamy na nich sa, od strony czubka, tam gdzie pozostałości kwiatka

Na zarazę ziemniaczaną mi to wygląda...ale głowy nie dam że to to

Aga podglądam i pozdrawiam Lubię sobie poczytać Wasze (z magnolią) rozważania
I dodam tutaj, że czekam z utęsknieniem na wątek magnolii
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:33, 16 lip 2013

Do góry
dzięki, spróbuje z tym mlekiem. Ale mam tylko takie sklepowe, 3.2, może być? Nie UHt, z lodówki.

Papryki- dwie Robertiny M. posadził w swojej skrzynia melonami. Jak zrobił sie mokro, zamontował nad nimi szybę- papryki tam sa niskie, ale krępe, grube. 1 ma paprykę wielką, druga średnia i malutką. Maja duża kwiatów.Reszta papryk słaba- pomidorowa ma 1 owoc, ale krzaczki małe.

Laura u mnie nie kwitła wcale, ale sie rozrosła. ma niektóre liście troche brzydkie- myslałam że to uszkodzenia mech, od przesyłki, ale nie jestem pewna. Nie obcinałam, zostawiłam.

dziwny jest ten rok- niektóre rosl szaleją, inne wcale nie chcą rosnąć.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:27, 16 lip 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Aga ale będzie bosko! Nie podpowiadam, bo sama u siebie eksperymentuję... Magnolia się zna
pozdrawiam!

Karolina, jeśli zdążę zadbać zanim wszystko się rozrośnie i zakryje jako tako glebę przed chwastami, to powinno być bosko.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:13, 16 lip 2013

Do góry
Bodziszki Laura kwitną u Ciebie ?- cykniesz fotkę?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:10, 16 lip 2013

Do góry
fajnie że pomogłam.
Molinie- u mnie kępy mają do uda, a kwiaty zaraz będą wyższe ode mnie. Jesteśmy podobnego wzrostu (ja chyba ciut niższa), więc możemy sobie operować miarami typu:' do biustu, do uda'.

Nowe Kmicice są zdrowsze, ale wciąż z połowę obrywam niestety. dzięki.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:45, 16 lip 2013

Do góry
Aga ale będzie bosko! Nie podpowiadam, bo sama u siebie eksperymentuję... Magnolia się zna
pozdrawiam!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:42, 16 lip 2013

Do góry
przypomniałam sobie że miałam Ci pokazać/spytać czy wiesz co moimi kmicicami- takie plamy na nich sa, od strony czubka, tam gdzie pozostałości kwiatka

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:36, 16 lip 2013

Do góry
Aga jest dobrze.
Hortensje rozstawione fajnie. Między nimi miskanty ( Morning L bardziej z brzegów i w miejscach gdzie przedni pas będzie niższy).
ja irysy żółte takie wielkie u Ciebie, tez je wrzuć do pasa tylnego. Czy w 2 plamach, czy w trzech- rozstaw to w realu, poprzesuwaj.
Pod Robiniami moga być molinie jako skarpety. Będą kwitły u Ciebie w tym roku?- zobacz że sa wysokie, więc korony robini musisz prowadzić wysoko. Ale to będzie dobrze, robinie niech będą strzeliste, z dystansem wysokiego piętra do niższego. Za moliniami z tym pasie tylnym tam mniej wiecej moga byc kosaćcie żółte, unikaj tam Morning L, bo zginie w tłumie.

W pasie przednim, tam gdzie prawe plamy kosaćców( żółta i niebieska), możesz wsadzić inny akcent- grupę. To może być kilka peonii, lub Jaśminowce - ze 2 -3 krzaki.

Reszta z przodu to łan jeżówek , może być z obiedką. Jeżówki mają trochę różne wysokości, a obiedka na różnych stanowiskach tez potrafi róznie wyrastać. Być może za sezon będziesz musiała podmieniać miejscami obiedki z jeżówkami żeby niższe nie zostało zagłuszone.

jesli w praktyce okażę sie tam ciasno, wtedy warto zrezygnować z 1 gatunku , może z żółtych kosaćców, albo molini pod robiniami

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 07:14, 16 lip 2013

Do góry
witaj
wędrując przez internetowe zakątki trafiłem na coś takiego :
projekt ogrodu w lesie
może przyda się - chociaż poglądowo
co prawda wizualizacja w słabej rozdzielczości ale lista roślin już bardziej konkretna

1. sosna pospolita
2. żywotnik olbrzymi
3. magnolia Alexandrina
4. choina kanadyjska
5. kalina karłowa
6. hortensja kosmata
7. różanecznik
8. hosta Siebolda
9. dereń biały Elegantissima
10. brzoza pożyteczna Doorenbos
11. laurowiśnia wschodnia
12. hortensja bukietowa Kyushu
13. ostrokrzew kolczasty
14. dereń biały Sibirica
15. żywotnikowiec japoński
16. choina Jeddeloh
17. trzmielina Fortune’a Emerald
18. tawuła japońska Goldmound
19. czeremcha pospolita
20. różanecznik
21. rumianka japońska
22. hortensja bukietowa Grandiflora
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:07, 15 lip 2013

Do góry
piwonie tez nie musza być, nic na siłę, albo plama kilka szt w1-2 miejscach
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:06, 15 lip 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Magnolio, ja się jakoś pogubiłam w tym wszystkim. Nie mogę tego ogarnąć. Odzyskałam swojego laptopa i spróbuję odnaleźć wśród swoich zdjęć skany projektu, wtedy może uda się to w skali ułożyć.
Moje irysy syberyjskie po 3 latach mają średnicę dobrze ponad metr, nawet półtora metra. Ja nie umiem określić co za czym, co przed czym. Mam zapisane Twoje słowa, że przy choinach ma iść pas miskantów, później pas kosaćców a na ich granicy krzewy. Ja nie umiem tego wcielić w życie. Wydaje mi się, że miskanty za bardzo zasłonią choinę, więc nie sadziłabym całego szpaleru, tylko fragmentami. Kosaćce są też wg mnie wysokie i rozłożyste, więc posadzenie między nie a miskanty piwonii czy jaśminowców nie bardzo widzę. Ale ja słabo widzę. Oświeć mnie.

widzisz, u Ciebie wszystko 2 razy takie jak u mnie.
Teraz tez nie sadziłabym szpaelru misknatów, tylko kępy, między kępy hort,. Irysy jak narysowałaś, kępami/plamami. Tak samo peonie, czy jeżówy. A jasminowce juz masz- zmieszczą się- niedużo ich tam, jako akcent tylko
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:47, 15 lip 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
wiesz, chyba tzrewba te plamy rysowac inaczej- irysy to kępa ok 40-50 cm, molinie ok 50 cm, miskanty- ok 60-70. Hortensje- dobry metr, nawet 140cm. wtedy wyjdzie inaczej wszystko.

Magnolio, ja się jakoś pogubiłam w tym wszystkim. Nie mogę tego ogarnąć. Odzyskałam swojego laptopa i spróbuję odnaleźć wśród swoich zdjęć skany projektu, wtedy może uda się to w skali ułożyć.
Moje irysy syberyjskie po 3 latach mają średnicę dobrze ponad metr, nawet półtora metra. Ja nie umiem określić co za czym, co przed czym. Mam zapisane Twoje słowa, że przy choinach ma iść pas miskantów, później pas kosaćców a na ich granicy krzewy. Ja nie umiem tego wcielić w życie. Wydaje mi się, że miskanty za bardzo zasłonią choinę, więc nie sadziłabym całego szpaleru, tylko fragmentami. Kosaćce są też wg mnie wysokie i rozłożyste, więc posadzenie między nie a miskanty piwonii czy jaśminowców nie bardzo widzę. Ale ja słabo widzę. Oświeć mnie.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:10, 15 lip 2013

Do góry
wiesz, chyba tzrewba te plamy rysowac inaczej- irysy to kępa ok 40-50 cm, molinie ok 50 cm, miskanty- ok 60-70. Hortensje- dobry metr, nawet 140cm. wtedy wyjdzie inaczej wszystko.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:48, 15 lip 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Wstawiam moje bazgroły związane z rozmieszczeniem zakupionych limek. Nie dałam rady zrobić tego w skali. Wydaje mi się to jeszcze bardziej rozległe' ale kartki mi brakło. Starałam się narysowac w jak najlepszych proporcjach, stałam przy oknie i rysowałam. Nie wiem czy da sie coś z tym zrobić, tzn. Czyjest na tyle czytelne żeby coś doradzić.
H - hortensje
M - molinie
S - irysy syberyjskie
I - irys żółty
F - robinia frisia
Wszystko oprocz horti jest posadzone, ale na tym etapie jeszcze może zmienić miejsce. Mam sporo irysów syb. do dosadzenia. Najważniejsze teraz posadzić dobrze hortensje, żeby już ich nie przesadzac, bo kupiłam 2 worki kwaśnego torfu i chciałabym im trochę domieszac do ziemi.

a te x ołówkiem, przed choinami, to jest coś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies