Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

jotka 10:10, 03 paź 2013

Mądrości, piękności, czytam, podziwiam
Ale dziś tylko pozdrawiam i informuję, że znalazłam juz odpowiedź w sprawie przycinania malin. Zamieściłam je u siebie

pogody i miłego dnia Agnieszko
kaisog1 10:20, 03 paź 2013

Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, a więc "x" nie oznacza hybrydy i mieszańca tylko zrośnięcie z rodzajem. Bardzo dziękuję za fragment. Cudowne. Gdybym jeszcze wiedziała co w botanice jest rodzajem a co gatunkiem? Rodzaj - genus?
Gatunek - species? A jak ma się do tego rodzina? Dlaczego ja nie uczyłam się w szkole tego, czego powinnam? Z własnej winy - dodam.

Mus zgłębić temat.

Ewa, podaj jakiś przykład please, bo bez praktyki nie pojmiemy teorii.

Taka rozplenica jest pennisetum czy Pennisetum? A 'Little Boy' tej samej rozplenicy jest czym? Uffff.

Nic nie zrozumiałam z tego co zacytowała Ewalm

Little Boy to jest odmiana gatunku Pennisetum czyli rozplenicy Tyle to wiem

A znalzłam takie cuś:

"ISTOTA KLASYFIKACJI ROŚLIN
KRÓLESTWO ROŚLIN MOŻNA OGÓLNIE PODZIELIĆ NA ROŚLINY NACZY-
NIOWE I NIENACZYNIOWE. DLA OGRODNIKA NAJWIĘKSZE ZNACZENIE
MAJĄ ROŚLINY NACZYNIOWE POSIADAJĄCE TKANKĘ PRZEWODZĄCA,
DZIĘKI KTÓREJ MOGĄ ROSNĄĆ W RÓŻNYCH ŚRODOWISKACH I OSIĄGAĆ
WIĘKSZE ROZMIARY NIŻ ROŚLINY NIENACZYNIOWE, JAK GLONY, MCHY I
WĄTROBOWCE.
ROŚLINY NACZYNIOWE PODZIELONO NA WIELE GRUP ZALEŻNIE OD SPO-
SOBU OWOCOWANIA. NA PRZYKŁAD, DRZEWA IGLASTE NALEŻĄCE DO
GRUPY NAGONASIENNYCH WYDZIELONO NA PODSTAWIE TEGO, IŻ
ZAWIĄZUJĄ NASIONA POZBAWIONE OSŁONY W OWOCACH BĘDĄCYCH
SZYSZKAMI. W GRUPIE TEJ PODSTAWOWĄ JEDNOSTKĄ JEST „RODZINA”.

JEDNOSTKI SYSTEMATYCZNE ORGANIZMÓW ŻYWYCH

1. KRÓLESTWA

2. GROMADY (DIVISIO)

3. KLASY (KLASSIS)

4. RZĘDY (ORDO)

5. RODZINY (FAMILIA)

6. RODZAJE (GENUS)

7. GATUNKI (SPECIES)

- PODGATUNKI

8. ODMIANY NATURALNE (V

PRZYKŁAD KLASYFIKACJI RÓŻ:
NADKRÓLESTWO - ORGANIZMY JĄDROWE
KRÓLESTWO – ROŚLINY (PLANTAE)
TYP – TRACHEOPHYTA (NACZYNIOWE)
GROMADA – ANGIOSPERMAE (OKRYTOZALĄŻKOWE)
RZĄD – RÓŻOWCE (ROSALES)
RODZINA – RÓŻOWATE (ROSACEAE)
RODZAJ – RÓŻA (ROSA)
GATUNEK – np. RÓŻA FRANCUSKA (ROSA GALLICA)"

https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&ved=0CCoQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwseiz.pl%2Ffiles%2Fmaterialy%2FNAZEWNICTWO_I_SYSTEMATYKA_ROSLIN.ppt&ei=nydNUoaiCorNtAaTqYAo&usg=AFQjCNFRVzAyyub9lnqyVrImtmpDYwg0KQ&bvm=bv.53537100,d.Yms
kaisog1 10:32, 03 paź 2013

http://pl.wikipedia.org/wiki/Systematyka_wiechlinowatych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiechlinowate
magnolia 12:23, 03 paź 2013

Taka rozplenica jest pennisetum czy Pennisetum? A 'Little Boy' tej samej rozplenicy jest czym? Uffff.

Pennisetum alopecuroides- gatunek
Pennisetum alopecuroides 'Little Bunny'- odmiana tego gatunku
magnolia 12:29, 03 paź 2013

Aga- Pomysł fajny- nawiązania są the best, a tu byłyby po obu stronach podjazdu.
Mam tylko taką wątpliwość jak dereń przy szambie zniesie pełne słońce. Polecają go raczej do półcienia. Z drugiej strony można spróbować, przy Twojej wilgotnej ziemi może da radę, a jakby go paliło, będzie przesiadka. W dołku wymieszaj mu ziemię np z kompostem- niech ma troszkę lżejszą strukturę gleby na początek. I narazie chyba okryj zimowo , młode sa jeszcze
agniecha973 12:32, 03 paź 2013

jotka napisał(a)
Mądrości, piękności, czytam, podziwiam
Ale dziś tylko pozdrawiam i informuję, że znalazłam juz odpowiedź w sprawie przycinania malin. Zamieściłam je u siebie

pogody i miłego dnia Agnieszko

Jolu, dziękuję. Byłam czytalam nic nie napisalam. Czas mi przez palce przecieka... Za dużo chcę do spiżarni wepchać. Po ilości moich przetworów można przewidzieć srogą zimę. Pozdrawiam.
magnolia 12:33, 03 paź 2013

Ewa, Hamel zakwita najwcześniej i jest niższa od gatunku. Ma węzsze liście, bardziej 'jeżowate' niż gatunek. Powinna dorastac max do 90 cm

Calamagrostis brachytricha jest wg śliczny- pokrojem bardziej rozłozysty, kwiaty sa śliczne, lecz późne. Lubi więcej wilgoci i półcień lub słońce( ale jesli nie ma sucho).Przyratsa niezbyt szybko.
agniecha973 12:38, 03 paź 2013

Magnolio, Ty wiesz jak sie ucieszyłam!!! Udało mi sie znowu!
Dereń byłby po oby str. podjazdu, ale trochę rozrzucony. Jeden naprzeciw wejścia, a drugi na górce. Nie da rady inaczej. Ten na górce będzie miał troche cienia po poludniu.
Tego pierwszego jeszcze nie okrywałam, ładnie przezimował, ale zima ponoc łagodna była, choć u nas 3 nocki ok. -20 było i nie ucierpiał. Co mam zabezpieczyć? Kopczyk zrobić korzeniom czy opatulić też?

Co z tą górką\ radzisz? Runianka nie da rady
magnolia 12:50, 03 paź 2013

Nawet lepiej wg mnie że derenie nie będa dokładnie naprzeciw siebie- tak mnie formalnie.
Ja okrywam derenie opatulając go agro, a u nóg sypię mu kopczyk.
Niestety kupiłam swojego troche zdechlaka, choc sporego .Miał uszkodzone częśc pędów, żywych, ale takich gorszych. Dlatego te nie rosną, a on puszcza spore pędy od korzenia. W tym sezonie wycieliśmy stare pędy już całkiem, niech inwestuje w młode.

A bluszcz sobie poradzi?- chyba tak, nie ma tam bardzo słonecznie. Jesli da się to wstaw tam gromadkę host jako nawiązanie do prawej strony- jak znajdziesz miejsce gdzie nie łażą Twoje 'łazęgi'
agniecha973 12:56, 03 paź 2013

Ogrodziliśmy jakiś czas temu tą część z runianką i bluszczem, bo za bardzo się mi psy rozpanoszyły na tym terenie. Wbiliśmy słupki i obwiązaliśmy drutem na dwóch poziomach - 15 cm od ziemi i na wysokości kolan. Na początku było super, ale juz nauczyły sie wchodzić pomiędzy jednym a drugim poziomem i tylko wyhamowyją przed barierą, ale zawsze juz cos. Najgorsze spustoszenia są jak zaczną sie gryźć i jest turlanie sie w miejscu. Ale cóż, przeciez nie ubiję

Edit: DZIĘKI (ciągle zapominam)