Mądrości, piękności, czytam, podziwiam
Ale dziś tylko pozdrawiam i informuję, że znalazłam juz odpowiedź w sprawie przycinania malin. Zamieściłam je u siebie
Little Boy to jest odmiana gatunku Pennisetum czyli rozplenicy Tyle to wiem
A znalzłam takie cuś:
"ISTOTA KLASYFIKACJI ROŚLIN
KRÓLESTWO ROŚLIN MOŻNA OGÓLNIE PODZIELIĆ NA ROŚLINY NACZY-
NIOWE I NIENACZYNIOWE. DLA OGRODNIKA NAJWIĘKSZE ZNACZENIE
MAJĄ ROŚLINY NACZYNIOWE POSIADAJĄCE TKANKĘ PRZEWODZĄCA,
DZIĘKI KTÓREJ MOGĄ ROSNĄĆ W RÓŻNYCH ŚRODOWISKACH I OSIĄGAĆ
WIĘKSZE ROZMIARY NIŻ ROŚLINY NIENACZYNIOWE, JAK GLONY, MCHY I
WĄTROBOWCE.
ROŚLINY NACZYNIOWE PODZIELONO NA WIELE GRUP ZALEŻNIE OD SPO-
SOBU OWOCOWANIA. NA PRZYKŁAD, DRZEWA IGLASTE NALEŻĄCE DO
GRUPY NAGONASIENNYCH WYDZIELONO NA PODSTAWIE TEGO, IŻ
ZAWIĄZUJĄ NASIONA POZBAWIONE OSŁONY W OWOCACH BĘDĄCYCH
SZYSZKAMI. W GRUPIE TEJ PODSTAWOWĄ JEDNOSTKĄ JEST „RODZINA”.
JEDNOSTKI SYSTEMATYCZNE ORGANIZMÓW ŻYWYCH
1. KRÓLESTWA
2. GROMADY (DIVISIO)
3. KLASY (KLASSIS)
4. RZĘDY (ORDO)
5. RODZINY (FAMILIA)
6. RODZAJE (GENUS)
7. GATUNKI (SPECIES)
- PODGATUNKI
8. ODMIANY NATURALNE (V
PRZYKŁAD KLASYFIKACJI RÓŻ:
NADKRÓLESTWO - ORGANIZMY JĄDROWE
KRÓLESTWO – ROŚLINY (PLANTAE)
TYP – TRACHEOPHYTA (NACZYNIOWE)
GROMADA – ANGIOSPERMAE (OKRYTOZALĄŻKOWE)
RZĄD – RÓŻOWCE (ROSALES)
RODZINA – RÓŻOWATE (ROSACEAE)
RODZAJ – RÓŻA (ROSA)
GATUNEK – np. RÓŻA FRANCUSKA (ROSA GALLICA)"
Aga- Pomysł fajny- nawiązania są the best, a tu byłyby po obu stronach podjazdu.
Mam tylko taką wątpliwość jak dereń przy szambie zniesie pełne słońce. Polecają go raczej do półcienia. Z drugiej strony można spróbować, przy Twojej wilgotnej ziemi może da radę, a jakby go paliło, będzie przesiadka. W dołku wymieszaj mu ziemię np z kompostem- niech ma troszkę lżejszą strukturę gleby na początek. I narazie chyba okryj zimowo , młode sa jeszcze
Jolu, dziękuję. Byłam czytalam nic nie napisalam. Czas mi przez palce przecieka... Za dużo chcę do spiżarni wepchać. Po ilości moich przetworów można przewidzieć srogą zimę. Pozdrawiam.
Ewa, Hamel zakwita najwcześniej i jest niższa od gatunku. Ma węzsze liście, bardziej 'jeżowate' niż gatunek. Powinna dorastac max do 90 cm
Calamagrostis brachytricha jest wg śliczny- pokrojem bardziej rozłozysty, kwiaty sa śliczne, lecz późne. Lubi więcej wilgoci i półcień lub słońce( ale jesli nie ma sucho).Przyratsa niezbyt szybko.
Magnolio, Ty wiesz jak sie ucieszyłam!!! Udało mi sie znowu!
Dereń byłby po oby str. podjazdu, ale trochę rozrzucony. Jeden naprzeciw wejścia, a drugi na górce. Nie da rady inaczej. Ten na górce będzie miał troche cienia po poludniu.
Tego pierwszego jeszcze nie okrywałam, ładnie przezimował, ale zima ponoc łagodna była, choć u nas 3 nocki ok. -20 było i nie ucierpiał. Co mam zabezpieczyć? Kopczyk zrobić korzeniom czy opatulić też?
Nawet lepiej wg mnie że derenie nie będa dokładnie naprzeciw siebie- tak mnie formalnie.
Ja okrywam derenie opatulając go agro, a u nóg sypię mu kopczyk.
Niestety kupiłam swojego troche zdechlaka, choc sporego .Miał uszkodzone częśc pędów, żywych, ale takich gorszych. Dlatego te nie rosną, a on puszcza spore pędy od korzenia. W tym sezonie wycieliśmy stare pędy już całkiem, niech inwestuje w młode.
A bluszcz sobie poradzi?- chyba tak, nie ma tam bardzo słonecznie. Jesli da się to wstaw tam gromadkę host jako nawiązanie do prawej strony- jak znajdziesz miejsce gdzie nie łażą Twoje 'łazęgi'
Ogrodziliśmy jakiś czas temu tą część z runianką i bluszczem, bo za bardzo się mi psy rozpanoszyły na tym terenie. Wbiliśmy słupki i obwiązaliśmy drutem na dwóch poziomach - 15 cm od ziemi i na wysokości kolan. Na początku było super, ale juz nauczyły sie wchodzić pomiędzy jednym a drugim poziomem i tylko wyhamowyją przed barierą, ale zawsze juz cos. Najgorsze spustoszenia są jak zaczną sie gryźć i jest turlanie sie w miejscu. Ale cóż, przeciez nie ubiję