Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Potężny wiciokrzew! Help przeniesiony 17:44, 30 kwi 2020

Do góry
Drodzy Forumowicze,

Bardzo proszę o radę,ķ Musimy wymienić konstrukcję tarasową, która jest podporą dla tego gigantycznego wiciokrzewu. Czy jest jakiś sposób, żeby to tylko objętościowo pomniejszyć, a nie ścinać?
Ogród pod lasem 17:24, 30 kwi 2020

Do góry
Elizabeth zostawiam
Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:20, 30 kwi 2020

Do góry
Dzień dobry, potrzebuję pomocy w związku z moją czereśnią. Ma mnóstwo pąkow kwiatowych, jednak kwiaty rozwijają się słabo lub wcale. To wczesna odmiana, także powinna już kwitnąć, druga czereśnia w ogrodzie jest już obsypana kwiatami. Czy jest szansa na owoce w tym roku?

Mój ogrodowy pamiętnik 17:17, 30 kwi 2020

Do góry
Nowa12 napisała

Agatko pamiętasz nazwę tego krzewu?
Na tego derenia kwiecistego mam chęć
Kloniki śliczne...idę oglądać dalej tzn. wstecz
Ogród na glinie 16:59, 30 kwi 2020

Do góry
Przesadziłam dość dużą Limelight. Mam nadzieję że da radę. Widać maluchy w gruncie. Może się ukorzenią.

Grab pendula.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 16:58, 30 kwi 2020

Do góry
A oto moje pierwsze zakupy w szkółce w tym roku i jednocześnie moje pierwsze cisy

Blaski i cienie nowego życia 16:45, 30 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Ula
fajnie prowadzisz tą kalinę -za chwilkę jak ją jeszcze trochę powycinasz ,będzie wyglądała jak drzewko wielopniowe
a mszyce -spróbuj wodą z płynem do naczyń spryskać ….nie wiem ,czy da efekt ,ale można spróbować
rabatki masz bardzo ładne -powolutku sobie ogarniesz ….niestety ,chyba nigdy tak nie jest ,że wszędzie ma się zrobione ….ja nie wyrabiam -pół mam ogarnięte ,a drugie czeka
jak zaczynam drugie ,to zarasta pierwsze i tak w kółko
dobrze ,ze to lubię ,bo czasem mnie to drażni
Buziaki
ps. brateczki u mnie też się powysiewały -pozostawiałam ,bo są urocze

Jasne, tak właśnie jest że się nie nadąża. Brateczki dałam do donicy
Wczoraj popadało ale to za mało. Przyszło dziś słońce i już wszystko wyparowało. Zdążyłam przed południem coś poplewić w przechowalniku mniejszym od Twojego. Czekam na kolejny deszcz

A to mój drugi przechowalnik sadzonek- docelowy przedogródek lawendowo -trawiasty. w którym Lawendy nie widać, za to kocimiętka się prezentuje. Trawy też w przedbiegach. Tu mam wszystko- pełen misz masz. I kupa Ice Dance do wyrzucenia na śmietnik.

Ogród bez reguł 16:42, 30 kwi 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Dziewczyny, skoro mowa o zakupach w necie. Na fotce zdobycz za 35 zł z działkowiec.pl

A cóż to ?

Edit: juz doczytałam, trzeba czytać od konca
Przerwa na kawę... 16:41, 30 kwi 2020

Do góry
Iwona, mam od Ciebie takiego wysokiego tulipana,który ma chyba z 50 cm wysokości! Usunę później to zdjęcie.
Zdecydowanie góruje ten tulipan nad pozostałymi [img size=639x480][/img]
Pamiętasz jak się nazywa?
Blaski i cienie nowego życia 16:27, 30 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Mam ten sam kalinowy dylemat Moja jest tylko nieco mniej podgolona. Ścinam od lat co roku w kulę. Dzięki temu nie rozrasta się bardziej. Kwitnie różnie, czasem obficie czasem mniej. W tym roku bedzie to mniej spektakularne kwitnienie
Pryskałam decisem na mszycę kilka dni temu bo już listeczki zaczynały się zwijać.
Kiedyś nie było innych kalin tylko te zwyczajne. I tak jestem ze swojej zadowolona, że jakoś wygląda Twoja też jest bardzo ładna
Mnie zastanawia co zrobić z tą dużą ilością gałęzi, kusi mnie zredukować ich ilość. U siebie mam dylemat czy wycinać młode czy stare. Pasowałoby stare, ale one są ładniejsze niż te młode. Ty masz chyba w środku nieco mniejszy busz niż ja

Każda gałąź daje czuprynkę więc musisz tak ciąć żeby góra była dekoracyjna.

Mój Garnet, latem go mocno przypala. Znalazłam zdjęcie jego z 2014r- wtedy obok rosły hortensje Silver Dollar. Na początku dawało to mu osłonę przed zimnem. Potem zaczęło hortensjom brakowało miejsca,więc znalazły się na kuchennej. Garnet zyskał przestrzeń i nawet nie zauważyłam że poszedł tak bardzo w szerokość. Wczoraj tuje odchudzałam żeby miał miejsce. Obawiam się że jak dalej tak pójdzie to tuja będzie musiała być wycięta.

A pod nim robi się gęsto, docelowo ma zarosnąć runianka.

Migawki z ogródka 16:26, 30 kwi 2020

Do góry
tulucy napisał(a)
I już gotowe te są razowe

Mi jakos tak ładnie nie rosną bułki
Chleb owszem ale bułki nie chcą
Blaski i cienie nowego życia 16:23, 30 kwi 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula tak myslę, a gdyby formowac co roku tylko połowe gałęzi to by kwitła co roku i forme trzymała może.....ale mogę się mylić. Chodzi mi o formowanie tak co drugiej gałęzi....

Zastanawiałam się nad tym że może 2 tylne zostawię. Zobaczę co będie latem.

A takiego mam klona cromsona- do ud sięga to za rok już do pasa będzie.

Ogród na glinie 16:15, 30 kwi 2020

Do góry
Miłorząb.

Pamiętajcie o ogrodach 15:46, 30 kwi 2020

Do góry
Rośnie w oczach a mnie to cieszy bardzo

No a dzis kupiłem, co powiecie na to.
dereń kousa "China Girl"

Rozmnażanie hortensji 15:40, 30 kwi 2020

Do góry
Chciałam potestować rożne sposoby rozmnażania hortensji ale te pokazały ze jednak to ruletka.

2 identyczne donice robione w tej samej godzinie, stojące w tym samym miejscu i tak samo podlewane
Jedna piękna a w drugiej tylko duże patyczki żyją

Za to zaskoczył mnie rozmiar kwiatów. W końcu to patyczki wsadzone po prostu do ziemi.

Większość tych z wody nie przeżyła za ro te z ziemi maja sie dużo lepiej. Co ciekawe długość patyka wydaje sie nie mieć znaczenia a nawet zaobserwowałam ze te długie najlepiej sie przyjęły co oznacza ze bardzo łatwo zrobić piękne hortensje od razu na pniu. W tych długich patyczkach obrywałam wszystkie paki poniżej tych 3 na samej gorze. A właśnie- części patyczków usunęłam kwiaty żeby bardziej poszły w liscie i ...... hmmm te w których pozostawiłam kwiaty są dorodniejsze od tych w których je usunęłam.

W donicy są od przodu: Polar Bear, Vanilla fraise, Hydrangea Grandiflora (z tej ostatniej to tylko 1 patyk żyje)
Misz-masz, czyli ogrodowe rewolucje 15:36, 30 kwi 2020

Do góry
A gdybym przesadziła hortensje i dała cis?
to dałoby się go trzymać w bloku strzyżonym 50x60?
czy to mógłby być Hicksii? czy wtedy po prostu jedna sadzonkę dać?

przed nim posadziłabym zawilce i tulipany
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 15:17, 30 kwi 2020

Do góry
Miejsce na auta , wykopane ręcznie heheh dlatego że koparka już raz zgniotła nam rurę kanalizacyjną do oczyszczalni .
Zawzielismy się i tak to wyglada . Cały poprzedni sezon dłubania.
Piasek tylko sąsiada poprosiliśmy żeby wsypał małym kiperkiem.

Robota na po majówce palisady do obsadzenia i podjazd do wypłaszczenia.
Na miejsce parkingowe pójdzie juz tylko kliniec i żwir

Rabata przed domem mała transformacja ale jescze nie czuje tego .
Trzcinniki , Miskanty Adagio, Rozplenice ,liatry .
Kostrzewy wypadną i turzyce , część padła , niektóre to przypadkeim wsadzone żeby nie zmarnować hehe.
Czosnki mi narazie przeszkadzają w zmianach większych.
Pewnie wyjdzie jeszcze inaczej heheh.

Zielony zakątek z Antonówką 15:04, 30 kwi 2020

Do góry
AnnaMS napisał(a)
Nadrabiam zaległości

Pięknie
Magnolie Aniu masz bardzo ładne i ciekawe.
Żywokost ciekawy, ja jeszcze żądnego nie mam.
Hosty już ślicznie idą w liściorki.
U mnie jeszcze niedużo ma listki.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:01, 30 kwi 2020

Do góry
popcorn napisał(a)
Zamówiłam sobie prezent akurat przyszedł na długi weekend

Ale sposób dostawy mistrzowski.... Heh poczta Polska!!!

Oglądałam , Wzięłam na cel do zamówienia .
Super !!! Zazdroszczę trzymania w ręku hehehe
Za drzwiami do ogrodu... 14:58, 30 kwi 2020

Do góry
anpi napisał(a)

Tak Aniu, ona wcześnie wypuszcza młode źdźbła więc trzeba ją wcześniej ciąć, bo potem ciężko się pozbyć suchego z pomiędzy młodych. Ładnie kwitnie, bo najpierw są te kłosy czarno fioletowe, a potem się puszą
Taki z 1- 3 marca:

A teraz właśnie takie:

Szałwie mamy te same
Dzieciaki rozkoszne, póki małe to chętnie "pomagają

To faktycznie wcześnie rusza ta trawka.
no i piękna.Ta ta co potem jesienią na ten rudy kolor się przebarwia ?? ?? piękny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies