Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 21:15, 26 cze 2017

Do góry
4 kg/100 m2. Tak jest podana dawka na opakowaniu. Możesz sypać 3,5.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:02, 26 cze 2017

Do góry
To jest chwastnica jednostronna.
Ławka w ogrodzie 20:48, 26 cze 2017

Do góry
Kup sobie ławkę tekową, będzie stała 50 lat bez chowania.
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:47, 26 cze 2017

Do góry
Florovit do trawników. Granulowany.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:46, 26 cze 2017

Do góry
Magiczna siła to nawóz interwencyjny. Nie nadaje się do stałago nawożenia moim zdaniem.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:57, 26 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przy płocie widocznie wolniej wysycha, czy trawnik ma więcej wody, dlatego jest bujniejszy. A może w stronę płotu spływa nawóz z wodą?

Z daleka nie wygląda źle. Moim zdaniem nie ma się co martwić. Skosić precyzyjnie, nawozić co 4 tygodnie, kosić co 4 dni. Nie za nisko.

Dziękuje za odpowiedź.

Wymyśliłem dzisiaj, że skoro podłoże jest mocno gliniaste i posiada jeszcze pozostałości po budowie, których pewnie wszystkich nie usunąłem. Potraktuje trawnik Biomas Sugar (podobna rozwija system korzeniowy), myślę, że nie zaszkodzi. Zaopatrzyłem się też w nawóz Magiczna Siła, z racji tego, że można go rozrobić w wodzie myślę, ze uda mi się go bardziej równomiernie rozprowadzić niż grube granulki Targeta. Przyjąlem, ostatnie nawożenie początek czerwca bo nie zapisałem dokładnej daty, dlatego teraz powtórzę to ale już nawozem w płynie.

Pozdrawiam
witam serdecznie 18:50, 26 cze 2017

Do góry
Skarbnica wiedzy się cieszy, że zrobiła skarbnicę wiedzy
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:49, 26 cze 2017

Do góry
Przy płocie widocznie wolniej wysycha, czy trawnik ma więcej wody, dlatego jest bujniejszy. A może w stronę płotu spływa nawóz z wodą?

Z daleka nie wygląda źle. Moim zdaniem nie ma się co martwić. Skosić precyzyjnie, nawozić co 4 tygodnie, kosić co 4 dni. Nie za nisko.
Chwasty w trawniku 18:43, 26 cze 2017

Do góry
Nie ma w sobie chwastów. Ma wyłącznie wartościowe gatunki traw. Producent trawnika dba aby sprzedać produkt bez chwastów. Może na 1000 m2 znalazłam jedną komosę, ale wyrwałam.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:41, 26 cze 2017

Do góry
Nawoź co miesiąc. Nawozem do trawników. Ale nie na 100 dni. takich nie stosuj. Ale też nie w ciemno, bo może nie potrzebuje twój trawnik aż tak częstego sypania?

Wyrywać ręcznie, wyłącznie ręcznie. Inny sposób nie wchodzi w grę z uwagi na bezpieczeństwo innych roślin.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 18:38, 26 cze 2017

Do góry
Niestety, można było kupić przez 3 lata. Od jakiegoś czasu sklep zamknęliśmy.
Żywopłot strzyżony liściasty 18:35, 26 cze 2017

Do góry
m199 napisał(a)
Dzień dobry,

Od kwietnia mam posadzone ok. 80m buków na żywopłot. W związku z nim, mam kilka pytań:
- Buki przyszły mocno zmiętolone, po pewnym czasie od posadzenia zaczęły marnie wyglądać, wyglądało jakby większość uschła, ale po codziennym podlewaniu jakby zaczynały odżywać. Czy to normalne i dalej je obficie podlewać?
- Czy teraz można je przyciąć? Czy lepiej dać im odżyć i ciachać na jesieni?
- Kupiłem sporą ilość buków purpurowych ok 1m każdy i żaden nie jest purpurowy wg. sprzedawcy trzeba poczekać do jesieni, ewentualnie kolejnej wiosny i się wybarwi, czy jest to prawdą?
- Odległość od ogrodzenia ok 60cm, czy to wystarczy, aby w miarę spokojnie wejść i przyciąć od strony sąsiada? (nie chciałbym, żeby mu gałązki i listki przechodziły na mało pedantycznie wypielęgnowane brzydkie tuje ). Na jesieni w razie czego mogę z 10-15cm przesunąć.
- Działkę mam gołą, mocno nasłonecznioną, więc chcę położyć wąż nawadniający pod buki. Jak często je podlewać? Czy i jak często mogę nawieźć je wodą z przydomowej oczyszczalni? Kilka razy dla próby podlałem i wygląda, że nic im się nie stało, ale nie wiem, czy długoterminowe podlewanie nie zaszkodzi. Linia Rain Bird jest ok, czy szukać czegoś innego? Wszystkie wyglądają tak samo i przeczuwam, że to jedno i to samo.
- Do tej pory nie było idealnie pielone w okół nich, wyrywałem wszystko w pasie buków przy samej ziemi. Czy tyle wystarczy? Czy zostawić buki samopas i niech sobie radzą?

- czy podlewać czy nie podlewać - nie wiem, pokaż zdjęcia tych buków, zlituj się po prostu, ja przecież nie jestem jasnowidzem
- teraz nie można ich przyciąć, jesienią też nie można, buki tniesz w marcu, a nawet lutym jak pogoda pozwoli
- nie kupiłeś buków purpurowych, zapłaciłeś za purpurowe, a dostałeś zielone. Na jesieni to one przybiorą jesienne barwy czyli miedzi. Pomarańczowe. A nie purpurowe będą. Skoro są teraz zielone, to kupiłeś zielone. Zostałeś prawdopodobnie zrobiony w bambuko. Ja mam purpurowe buki i są purpurowe. A nie zielone.

Aby wejść i przyciąć od sąsiada to zapomnij przy 60 cm.. Posadź co najmniej metr, półtora skoro chcesz tam wchodzić.

Jak często podlewać - pytanie bez odpowiedzi, nie ma na nie właściwej odpowiedzi. To zależy od gleby, przepuszczalności gruntu, czy wieje wiatr (szybciej gleba wysycha) itd itp. Podlewać, aby stale miały wilgotno, ale nie zalewać, nie znoszą wody stagnującej w korzeniach. Lubią żyzną glebę.

Nie zostawiać buków samopas, one nie mają sobie radzić, a musisz im zapewnić warunki wzrostu.
Nawożenie, zasilanie trawnika 18:28, 26 cze 2017

Do góry
Możesz stosować dowolny nawóz do trawników, aby nie 100 dniowe. i nie za bardzo wczytuj się w te "szybki efekt", "zagęszczający" itd. To jedynie chwyty reklamowe.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:27, 26 cze 2017

Do góry
natalia napisał(a)
Witam,
też jestem w trakcie zakupu areatora takiego podobnego jak na zdjęciu..i mam pytanie czy można teraz go użyć? mój trawnik ma 1,5 roku...ziemia jest gliniasta i w niektórych miejscach nawet nie da się wbić zraszacza

No to pozamiatane. Skoro nie da się wbić to i kolce się nie wbiją.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:26, 26 cze 2017

Do góry
marcin544 napisał(a)
Witam
Czy ktoś używa takiego aeratora jak na zdjęciu ?

Chce zrobić wał z kolcami tylko pytanie czy sprawdzi sie w przydomowym ogrodzie ? Jaka długość kolcy będzie odpowiednia ?
Pozdrawiam

Jeśli to nie twoje zdjęcie to muszę usunąć. Jeśli masz siatkę p. kretom to może ją taki wał zniszczyć. A jeśli nie masz siatki to taki wał jest ok do aeracji. Nakłuwania.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:23, 26 cze 2017

Do góry
Sruba014 napisał(a)

Założyłem trawnik w pierwszych dniach czerwca....[...]

Znalazłem kilka porad na tym forum ażeby:

opcja 1. skosić za kilka dni (pokos zostawić czy zgrabić przy okazji zruszając ziemię?), sypnąć równomiernie nawozem wieloskładnikowym po całości,podlać w celu rozpuszczenia, gdy się rozpuści sypnąć ziemią w puste placki, wsypać nasion (wtedy się przegrabia te nasiona z tą świeżą ziemią ażeby je przykryć czy nie?) i lać wodę.

Opcja 2. jw tylko bez nawozu

Ewentualnie poczekać do jesieni (do tego czasu regularnie kosić i podlewać) i we wrześniu zastosować jedną z opcji powyższych

1. pokos do kosza, nie zostawiać, bo zabijesz młode siewki delikatne tym pokosem, zgniją
Posypać nasionami, potem ziemią i nie musisz przegrabiać.

2. nawóz czy bez nawozu zależy od stanu trawnika, nie musisz od razu wywalić nawozy

Nie czekać do jesieni, gdy trawnik będzie źle wyglądał, żółkł, słabł - daj nawóz + woda. Gościu z filmiku miał rację, nie musisz przegrabiać po nasionach.

Swoją drogą trawa nie za ciekawie wzeszła, wałki się porobiły i sporo pustego.

Coś jeszcze, coś więcej... 16:27, 26 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Masz mój fotel??? Jak mogłeś?

Oj tam oj tam Tak mi się u Ciebie podobały, że az je do siebie zaprosiłem Fotel Barcelona niestety przewyższył wielokrotnie mój budżet... Bo kciałem tamte Ale ten też jest super
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 10:31, 26 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miejsce nasłonecznione. Szer skrzyń max 120 cm, wtedy z dwóch stron wygodnie się robi.

Wysokość dowolna 2 deski, 1 deska, 3 deski. Na 3 deski można sobie pielić siedząc na stołeczku. Tylko ziemi trzeba że ho,ho.

wysokie skrzynie (na 3 deski) są super wygodne - ale... u mnie na 4 skrzynie 120x120x60 (dł. szer wys) poszła cała przyczepa ziemi - brat i mąż w sumie 11 godzin latali z taczką - a niby takie niewielkie skrzynie
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:32, 26 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Skoro producent zaleca do połowy czerwca, to zastosuj się do zaleceń. Ale na daty aż tutaj tak się nie "strzela", więc korona trawnikowi nie spadnie z głowy z powodu tych kilku dni.

Chodzi o to, co zawiera ten wynalazek pn. "szybki efekt".

No lepiej żeby mu korona nie spadała Szybki efekt hmm wyczytałem taki skład:

NAWÓZ WE
Nawóz NP (MgO) 19,0 – 6,0 (2,5) z żelazem

19,0% (N) azot całkowity; 5,4% (N) azot azotanowy; 13,6% (N) azot amonowy; 6,0% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie; 3,9% (P2O5) pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w wodzie; 2,5% (MgO) tlenek magnezu całkowity; 4,0% (Fe) żelazo całkowite.
Coś jeszcze, coś więcej... 23:24, 25 cze 2017

Do góry
Masz mój fotel??? Jak mogłeś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies