Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 20:57, 15 kwi 2020

Do góry
Aganiu, mogłabym się czepiać, że nie wszystkie kwitną...ale po co?

Agatko19762, już pierwsze odmiany botanicznych przekwitły i oberwałam im kwiatostany, a reszta w blokach startowych, bo zimno i sucho.

Reniu, wiele lat sadzę tulipany w ogrodzie i jeszcze nie odkryłam, czemu niekiedy mają same szerokie liście i nie kwitną.
Jesienią podczas segregacji odkładałam malutkie cebulki z myślą o wyrzuceniu
Jednak, jak to z ogrodnikami bywa...że szkoda, wzięłam worek (taki siatkowy) po ziemniakach wsypałam cebulki, wydrążyłam w ziemi wgłębienie, rozłożyłam tam ten worek i zasypałam
W efekcie pod płotem na tyłach ogrodu mam taką szczotę

Mariolka, ja też czekam, chodzę i zgaduję jaki kolor zakwitnie

Ogród zapachów u Jasi 20:56, 15 kwi 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Właśnie obejrzałam Twój ogród na nowo. Wspaniałe się prentowal a Ciebie kamera po prostu uwielbia Cudownie wszystko wyszło, gratuluję
Pamiętam wspaniałe agapanty, których Maja nie pokazała
Odbierz priv

Dziękuję Jolanko , Maja była 5 czerwca i agapanty jeszcze nie kwitły.
Pozdrawiam Jasia

Ogród bez reguł 20:53, 15 kwi 2020

Do góry
Aa, jeszcze podlałam wschodzące warzywka - bo sucho jest...

Ogród bez reguł 20:50, 15 kwi 2020

Do góry
Dziś byłam w ogrodzie, ale miałam świetną wymówkę - lodowaty, silny wiatr. Nie miałam wcale napędu do pracy Ale coś tam zrobiłam - podkrzesałam wiąza, wysadziłam z przechowalnika zawilca i firletkę kwiecistą - chcę w tym miejscu zrobić filię warzywnika. Wysiałam moje kosmosy. I tyle. Uciekałam zmarznięta.

klon ginnala

klon ściętolistny

i Ola

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:49, 15 kwi 2020

Do góry
MateuszCOMPANY napisał(a)
Witam
Proszę o pomoc w ustaleniu co to za drzewko

wiąz "camperdownii"
Ogród zapachów u Jasi 20:46, 15 kwi 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Cudowne miejsce, bardzo dobrze zaczął się ten Świąteczny Poniedziałek. Moje gratulacje.

Dziękuję Agnieszko, mam nadzieję że dalsza część dnia była również udana
Pozdrawiam Jasia

Ogród zapachów u Jasi 20:36, 15 kwi 2020

Do góry
Basieksp napisał(a)
Ogród piękny, gąszcz roślin, wszystko fajnie dopasowane,tak swojsko, romantycznie bardzo mi się podobało Pozdrawiam

Dziękuje Basiu, a część murów chętnie Ci odstąpię
Pozdrawiam Jasia

Ogród z wilkiem zamkn. 20:31, 15 kwi 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Madziu, a na drugim zdjęciu te drzewka z czerwonymi listkami to co to jest? Takie dorodne, grubaśne pnie mają. Chyba kilkuletnie już są?

Basiu to klony i w dodatku na 2 i 4 zdjęciu te same -tylko różnica 3 lat pomiędzy nimi
te dorodniejsze mam 3 sezony ,a te maluchy są z jesieni -jeszcze mi brakuje 1 do dokupienia ….nie pamiętam odmiany niestety ….ale jak w końcu będzie można ruszyć do szkółki ,to się dowiem co to za one
miały być bezproblemowe i lubiące kiepskie warunki -wiatr i słońce i jak na razie take są '
uwielbiam je o każdej porze roku
Ogród z wilkiem zamkn. 20:23, 15 kwi 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Magda, a może problem z cisami jest w tych kamieniach? Nie masz tam maty pod nimi, bo cis mega tego nie lubi, a może te kamienie jakoś wpływają na ziemię? Np. czytałam kiedyś, że granit zakwasza glebę, może jest za kwaśno??? Nie wiem kombinuję.
A tak poza tym, to witam się u Ciebie, nie wiem jakim cudem tu jeszcze nie byłam, a mijam Cię często na innych wątkach. Fajne miejsce tworzysz i super już wygląda. Basen, mega, pokazałam nawet M, bo ten mój stojący na środku podwórka bije po oczach niebieskim. No niestety mam mega płasko i na takie jak Twoje rozwiązanie nie ma raczej szans, ale będzie kiedyś utopiony w roślinach, przynajmniej taki mam plan

Ania Witaj u mnie .....nie mam maty nigdzie.....
cześć z cisów mam w kamieniach ,a część w korze -i po całości-i tu i tu jest kilka sztuk żółknących niestety ...u mnie ziemia jest mocno gliniasta ,zbita ,pomimo ,że ulepszana -pewnie za słabo ….

w rabacie z korą niby jest dobrze przerobiona -przez ciągłe przesadzanki i przekopywanie ...a też im coś nie służy -nawet kontrolnie wykopałam 3 najgorsze-i one w ogóle nowych młodych białych korzonków nie mają -strasznie okrojona bryła korzeniowa w nich

czarno to widzę ...na razie co tydzień będę je odżywiać tą magiczną siłą ….może jak będzie cieplej ,to powykopuję te brzydkie i wymienię podłoże całkowicie …

w przedogródku dziś wszystkie kamyczki poodsuwałam -tam korzonki ładne ,białe ,ale przy podlewaniu woda bardzo słabo wsiąkała ….a ziemia była wilgotna....
dziś było za zimno na większe działania ….jak się ociepli ,to będę wokoło nich kopać i wymieniać tą zbitą glinę ( pewnie mści się kiepskie przygotowanie podłoża ) i sprzedawca kazał mi sadzić w tych workach ….a ja je pościągałam ….może też temu ...nie wiem

przy tych odsunęłam kamyki

tu pierwsze w korze ,później w kamykach

a te tu są w rabacie i tez niektóre są marne …

no nic ….powalczę o nie do jesieni ….muszę dokupić tej magicznej siły ,bo dziś już 2 zużyłam

za pochwały basenu -dziękuję
przekaże eMowi-chętniej będzie kończył swoje dzieło ….a Twój też się na pewno fajnie wkomponuje
cieszę się ,że Ci się u mnie podoba ....
jestem ciekawa ,co za rewolucje z przodu domu zrobisz
Ogród zapachów u Jasi 20:20, 15 kwi 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)

Jasiu, jutro będę oglądała Twój ogród. Już się cieszę.
Pięknie masz w swoim ogrodzie, klimatycznie. Przeglądając zdjęcia zauważyłam krzew podobny do mojego. Chodzi mi o ten na trzecim zdjęciu, w prawym, dolnym rogu, kwitnący na biało. Czy to kalina japońska?

Tak Basiu to kalina japońska St. Keverne w drugim przypadku też masz rację to bez czarny Black Lace 'Eva'.
Miło mi ze ogród Ci się podobał.
Pozdrawiam Jasia

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:13, 15 kwi 2020

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Coraz ładniejsza i bogatsza ta twoja wiosna.
Tulipanki piękne.
ciemiernik chyba taki sam jak mój.
A ten szpaler szafirkowy przecudny

Coraz więcej Aniu przybywa z roku na rok kolorku wiosną, a to cieszy
ten ciemiernik to ten najzwyklejszy biały, kończą już powoli kwitnienie, ale cieszyły długo buziaczki

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:11, 15 kwi 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Pissardi na łezce pasuje Przynajmniej wiosną będziesz miała ładne kwiecie.

Bardzo ładnie masz. Na tarasowej pięknie wyglądają teraz kępki tulipanów

Właśnie na łezce przed domem brakowało czegoś co będzie kwitło wiosną, na razie to taki patyczak z tej Pissardi, ale myślę, że już w przyszłym roku będzie bardziej widoczna, no i może będzie kwitła bardzo cieszą mnie te Exotiki na tarasowej, rozjaśniają ją tą kremową bielą, w przyszłym sezonie może jeszcze dosadzę, jak się rozmnożą buziaczki
a to moje zielone szafirki, też łebki pokazują

Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 20:10, 15 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Wejście.. wyszło bardzo ..ale to bardzo ładnie skrzynia też cudna ,fajna taka wysoka

Odnoszę wrażenie ,że tu na Ogrodowisku mamy całą masę zdolnych ludzi

No teraz to palę buraczka dzięki za komplementy .Jest mi bardzo miło
Fotka z malowania drugiej .

Ta pierwsza już po drugiej warstwie. Wewnątrz pomalowalam białym ,zostało z malowania domku dla dzieci to żeby nie zmarnować.

Ogród z wilkiem zamkn. 20:10, 15 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Angelika fajnie ,że jesteś .....dziękuję za tyle miłych słów ….i masz rację -długo trwa, ta moja droga do wymarzonego ogrodu ,po kilka razy przerabiam wszystko ….i wiecznie mam plany co jeszcze zmienić ….

...chociaż teraz bardziej skupiam się na drugiej części -na tej pseudo-starej tylko zmodernizowałam troszkę skalniak

cieszę się ,że właścicielka tak pięknego ogrodu mnie chwali miło mi bardzoooo
parę fotek świeżutkich zostawiam

Madziu, a na drugim zdjęciu te drzewka z czerwonymi listkami to co to jest? Takie dorodne, grubaśne pnie mają. Chyba kilkuletnie już są?
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:08, 15 kwi 2020

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Monia, śliczna skimia Mi też się taka roślina podoba, ale już nie mam miejsca
Śliczną masz tę rzeczkę szafirkową

U Kasieńki Ewuś zobaczyłam, spodobała mi się, a że jeszcze kwitnie w okresie co to mało roślin kwitnie, to na mojej kwaśnej znalazła miejsce mam nadzieję, że będzie jej pasować
Hortensjowo 20:08, 15 kwi 2020

Do góry
Narysowałam plan w paincie, tylko nie bijcie za braki wypełnień, już nie miałam cierpliwości
- duże zielone koła to wieloletnie cisy
- zielone linie to posadzony żywopłot z cisów
- żółta kulka to magnolia, raczej honey tulip (jeszcze się nie potwierdziło, ale wielce prawdopodobne, że pomylona)
- małe brązowe kółko to posadzony w ubiegłym roku judaszowiec
- dwa czarne koła to brzoskwinia (ta dalsza) i czereśnia, która ma obiecane, że jeżeli będzie miała w tym roku tylko kilka owoców, to wylatuje

1) Przyznaję rację Iwonce, że przy magnolii trzeba coś (drzewo) posadzić dla zrównoważenia proporcji. I to nasadzenie najlepiej zasłoni nas przed sąsiadami.
2) Nie będę się upierać przy drzewku lub krzewie (dużej bylinie) przed dużymi cisami, bo miejsca tam faktycznie za mało i judaszek też mam nadzieję się rozbuja.

Co radzicie?
Na rabacie rosną hortensje, miskanty ML, jeżówki blackberry truffle, sesleria jesienna i inne wypełniacze (trochę misz-masz).
Tajemniczy Ogród 20:07, 15 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)

Aaaaa , ładne, bardzo ładne .
Zrehabilitowałaś się.
Woda spada z tej misy na dół czy ciurka tylko wewnątrz niej?

Ciurka wewnątrz misy, tzw. obieg zamknięty. Miło przy tym chlupie

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:06, 15 kwi 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Interesujący kamień

A dziękuję tak sobie leży i tu chyba zostanie, bo dźwignąć tego nie da rady...

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:05, 15 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)
Monia
fajnie sobie działasz
łezka i naprzeciwko pęcherznicowo-dereniowa nabiorą ciała i będzie pięknie
podozsadzaj tam jeszcze szafirków ,bo teraz robią świetną robotę

zmiana na Pisardii też fajna -ale tylko jedną tam posadziłaś ? nie dowidzę na zdjęciu

tarasowa śliczna ,jak zawsze …..rozchodnikowa też -szafirki od Ciebie rosną i kwitną pięknie-mam nadzieję ,że mi się namnożą ,tak jak u Ciebie

porządeczek masz ...i kociaki widzę spacerują -wymiziaj je ode mnie
Buziaki

Powiem ci te moje szafirki, to wszędzie już daję, lubię te niebieskości na wiosnę, nie wiem czy na dereniowej i na łezce nie wrzucę prymulek albo białych narcyzów do towarzystwa im kicie wymiziane, jak jestem w ogrodzie to łażą za mną, chyba mnie pilnują buziaczki

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:03, 15 kwi 2020

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Piękna rzeczka szafirkowa Moniś. Te brateczki mniam

Uwielbiam ją... a brateczki sieją się jak głupie, są niezawodne wszędzie rosną, one takie jak moja stipa wszędzie jej pełno no te kfiotki też lubię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies