Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ulewa po zasianiu trawnika 15:16, 20 cze 2017

Do góry
Rób już dosiewki.
Nawożenie, zasilanie trawnika 15:14, 20 cze 2017

Do góry
Dziękuję w takim razie, że to miejsce jest pomocne.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:07, 20 cze 2017

Do góry
Visterio napisał(a)
Pytanie do ekspertów - trawnik po 3 koszeniu, nawozić czy nie? Nie żółknie, równo rośnie, stale się zagęszcza. Podlewam co 2 dzień.

Wygląda ładnie, ja bym nie nawoziła bo chyba żyzna ziemia jest skoro taki ładny trawnik
Ulewa po zasianiu trawnika 15:05, 20 cze 2017

Do góry
Zdjęcia dokleiłam z tamtego postu. To bardzo częsty problem, ja siałam kilka dni temu na bazie teraz taki mały teren, żeby czyściej było, po prostu zaorane broną rotacyjną, wyrównane nieco i uwałowane, siew bez torfu i dobrze. Ulewa była wieczorem..2 godz. po posianiu, ale jakoś utrzymały się nasiona w większości. Jednak trochę spłynęło w zagłębienia.

Ulewa to pikuś w porównaniu z chwastami.
Ulewa po zasianiu trawnika 15:01, 20 cze 2017

Do góry
1. Czy już zacząć robić dosiewki - przy tym stopniu łysych placków to muszę to zrobić chyba na jakiś 40% terenu
2. Czy użyć oprysku na chwasty?
3. Czy można już użyć nawozu wieloskładnikowego?
3. Czy może całą robotę rozpocząć od nowa? (żart )

1. Zacząć robić dosiewki
2. Nie używać oprysku na chwasty bo może spalić także młodziutkie, delikatne siewki. Zrobisz to za rok.
3.Nawozu użyjesz po 2 koszeniu, chyba że trawa będzie słaba i zagłodzona, to po 1 koszeniu
3bis. Nie robić roboty od nowa. Chociaż, to się jeszcze okaże... to nie żart
Ulewa po zasianiu trawnika 14:57, 20 cze 2017

Do góry
tommyk79 napisał(a)
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post - jak trwoga to do Boga i w samej rzeczy. 3,5 tygodnia temu posiałem trawnik, jednak jeszcze tego samego dnia przyszła straszna ulewa no i trochę namieszała. Poniżej fotki ze stanu bieżącego. Moje pytania to:
1. Czy już zacząć robić dosiewki - przy tym stopniu łysych placków to muszę to zrobić chyba na jakiś 40% terenu
2. Czy użyć oprysku na chwasty?
3. Czy można już użyć nawozu wieloskładnikowego?
3. Czy może całą robotę rozpocząć od nowa? (żart )

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź

Jak świat światem i sianie trawników, tak zawsze po zasianiu jest ulewa, rzadko kiedy nie ma. Brakuje fotek do oceny sytuacji

Ooo fotki podczas edycji postu się pojawiły.

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:20, 19 cze 2017

Do góry
Kamiru napisał(a)
Witam, jakos niespelna 3 miesiace temu wysialem trawnik. Czytalem duzo o tym, zeby wszystko zrobic poprawnie. Ziemie przekopalem dwa razy zeby wszystko dokladnie wybrac pozniej jeszcze przekopalem to z nawozem.

Odczekalem i pozniej grabilem, walowalem, rownalem. Wszystko wygladalo perfekcyjnie. Byl delikatny spadek jednostronny aby woda nie stala gdzies na srodku.

Po wysiewie trawy zaczely sie problemy. Wysialem wszystko staralem sie to robic rownomiernie metoda krzyzowego siewu. Podlewalem regularnie aby ziemia byla stale wilgotna. Nasiona nie kielkowaly ponad miesiac i dopiero po miesiacu zaczela powoli kielkowac.

Wychodzila strasznie nie regularnie a w wielu miejscach wgl nie wzeszla. Jakby tego bylo malo zaczelo padac dzien w dzien i woda w jednym miejscu zrobila wglebienie w jednym miejscu trawnika gdzie wyplukala wszystkie nasiona.

Rosnie tak wolno, jak gdyby wgl zaprzestala wzrostu. Jakby tego bylo malo trawa zaczela gdzie niegdzie zmieniac kolor na czerwony i teraz zolknac. Nie wiem czy to od mrozu bo kilka tygodni temu temperatura spadla do -+ 0 stopni Celciusza.

Zalamany i zniechecony juz nie chcialem wszystkiego przekopywac od nowa. Wiec kupilem inna mieszanke traw i wysialem dzisiaj.

Wczesniejsze nasiona byly strasznie malutkie i nie wiem co to za rodzaj trawy ale nigdy takich drobnych nasionek nie widzialem, ciezko bylo wysiewac. Te co teraz zakupilem wygladaly normalnie i tak posialem na trawnik z mlodymi siewkami.
Z tego co widzialem to ludzie wysiewali i juz 2-3 tygodnie po siewie mieli pierwsze koszenie i trawnik byl piekny rowny gesty. Co u mnie moglo pojsc nie tak? Czy jak wysialem nasiona na ten trawnik to czy cos z tego bedzie?
Nie musi byc idealnie piekny. Bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam.

Prawdopodobnie nasiona nie były dobre, no i sprawdź pH gleby, ciekawe jakie jest. Czy coś z tego będzie zależy od wielu czynników, podlewania, jakości nasion, zasobności gleby itd.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:20, 19 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam też Podziwiam róże

O Boże! Danusiu, Ty u mnie - jestem zaszczycona i bardzo, bardzo mocno całuję!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:18, 19 cze 2017

Do góry
Nie wiem.
B&B czyli betonowa Bawaria 21:08, 19 cze 2017

Do góry
Figaro napisał(a)

Moja zmora a radoscia rodziny i wszystkich zab z okolicy jest woda. Brudna woda w Betonowym Bajorku.

Brudna woda w betonowym bajorku bierze się stąd, że w wodzie nie ma równowagi, nie ma roślin, woda kwitnie bo jest gorąco,są glony bo nie maja konkurencji w postaci roslin. Czyli taki typ bajorka nie sprawdzi się. Albo rośliny albo brudna woda. Albo chemia czyli chlor i śmierdząca chlorem woda.

A tak ogólnie - dość ciekawe i nietypowe podejście do ogrodu. Poczytaj definicję co to jest "ogród".
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:29, 19 cze 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Byłam też Podziwiam róże

a fotki będą ?
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:23, 19 cze 2017

Do góry
Mala_Mi
Liczę, że kiedyś w końcu się wybierzesz
Daj znać, wypucuję ogród, z chwastami nie jestem na bieżąco, bo ostatnio nic nie robię
Dzięki i cieszę się, że hosta nie dała plamy

BasiaLT
Było dużo pracy, najwięcej mąż się napracował, ja te przyjemniejsze rzeczy, czyli sadzenie

ElżbietaFranka
Jak tylko coś będę wiedzieć, dam znać

Zoja
Lato, to i sezon towarzyski się zaczął
To 100km jeszcze do mnie byś miała, czyli godzina jazdy, mogłaś zajechać
Wyszłabyś z roślinami, wyrywam i wywalam, bo wysyłki już dla mnie kłopotliwe.

Gardenarium
Normalnie, jak odrzutowiec

Kasik
Było fajnie
A gości przetrzymałaś, za dużo nakarmiłaś i prawie nic nie chcieli jeść, musiałam zmuszać

Kasaja83

A wczoraj zawitali kolejni
Kasik ich tak nakarmiła, że tylko obiad udało mi się im wcisnąć, za krótko byli, ale fakt, ostatnio sporo się najeździli, to im do domu tęskno było

Kindzia, Gosia, Krzyś i Rysio

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 08:13, 19 cze 2017

Do góry
Przeniesione z działu Wizytówki

ogrodnicka napisał(a)
Czy ktoś wie co to za krzew/drzewko, kupiłam jako czystek, ale to jest cos innego, w lipcu kwitnie na zółto, kora brązowa w malutenkie jasniejsze plamki , listki takie wcinane czy wrębne pozdrawiam
Ogród z wilkiem zamkn. 21:57, 18 cze 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witam się i ja.

Oddziel skrzynie prostymi odcięciami, wysyp kamyczkami - będzie łatwiej pielęgnować trawnik, bo ominiesz kłopotliwe koszenie pomiędzy skrzyniami no i ładniej będzie.
Wydziel kosteczką, jak rabatę obok.

Dziękuję Danusiu za wizytę I pomysł
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:51, 18 cze 2017

Do góry
kasiek napisał(a)

Prześliczny ten domek
To właśnie tu 21:48, 18 cze 2017

Do góry
Dzięki Kondziowi za relację z ogrodów, które znam Pięknie jest
Ogród zapachów u Jasi 21:46, 18 cze 2017

Do góry
Podziwiałam Byłam, pozdrawiam
Tuje na balkonie - donice, dopuszczalne obciążenie 21:41, 18 cze 2017

Do góry
Tutaj nie można patrzeć na podobieństwo. Każdy budynek jest inny, każdy może mieć skrajnie różne warunki. Podobne dylematy może mieć każdy, ja też mam balkon i stoją na nim ciężkie skrzynie, ale wiem jak został skonstruowany i kto budował mój dom. Dlatego wiem, że mój balkon się nie zawali pode mną i ciężarem mojej ziemi.

Odpowiedź wyliczyłeś sobie sam i należy założyć, że tak jest.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:38, 18 cze 2017

Do góry
Podnieś noże wyżej, nie można kosić tak nisko. Powstaje rżysko nie trawnik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies