To moje wrzosy. Wrzosy są posadzone na takiej podkowie w koło dołku w którym jest kamieć duży. To jest to samo miejsce z floksami od dołu rosną floksy z jednej strony a z drugiej macierzanka a na podwyższeniu mam wrzosy to jest moja pierwsza rabata na działce.
Kostka przygotowana na obwódkę. Tam będzie jeszcze małe przemeblowanie i kostka jeszcze leży.
Kasiu Rhapsody... one rosną w cieniu i mają bardzo intensywny kolor tylko tak jak pisałam telefon mój przekłamuje (a po drugie jak robię jestem ślepa bo bez okularów niestety zapomniałam). Będę to pewnie już pączki obok rozkwitną to zrobią kilka zdjęć aparatem. Róże posadziłam wiosną i mają tylko jedną gałązkę i na tej gałązce są kwiaty.
Bardzo bym chciała aby była pnąca, ale to jeszcze zobaczę jak będzie rosła w przyszłym roku.
Kasiu trawy się rozrosły co mam zrobić jak takie wypasione. Za jakieś 2 tygodnie powinny kwiatostany wypuścić to dopiero będzie.
Pryskać tym nie będę bo jest bardzo szkodliwy dla pszczół, ani nie zastosuję gdzie są kwitnące kwiaty. Środek działa systemicznie i utrzymuje się w roślinie do 60 dni. Stosowałam go na moje padające jodły od obiałki pędowej.. Zatrzymałam draństwo, ale jodły i co straciły gałęzi to straciły i są łyse. Ale inwazja zatrzymana, jest skuteczny. Ale przez to że długo się utrzymuje w roślinie i dochodzi do wszystkich części (nawet do pyłku) to można go zastosować tam gdzie nie ma pyłków i kwiatów. To tak w kwestii by bezmyślnie nie stosować go.
Kasiu mam studnie glebinowa wiec podlewam prad mnie troche wiecej kosztuje. Przez ponad dwa tygodnie nie podlewalismy bo padaly deszcze nawet w sobote ale jak ksiadz kropidlem.
Na wodociag nie mam co liczyc, gdyz w cieple dni ledwo ciurka. W niedziele byl trawniczek podlewany aby go zrosic 15 min.
Na duzej lace nie podlewam, ale jest wilgoc w ziemi bo jak widzicie grzybki rosna.
Tyle tylko, że trawy późno startują...i z tym kłopot
Róże oporządzam co tydzień...kłują mnie tylko przy plewieniu Przy cięciu przekwitków są grzeczne
Tam mi się dobrze plewi, bo ziemia kompostowa i wychodzi jak z masła
Ostatnio cięłam pęcherznicę i derenia. Na razie spokój. Bukszpany mnie czekają...
Natomiast ja uwielbiam zapach lilii Wczoraj, jak wieźliśmy w samochodzie jedną, zapach był odurzający Dobrze, że eMuś też lubi
Pachnie mi teraz w całym mieszkaniu w Zabrzu
Ten pieciornik ma piekne rozowe kwiatuszki tak fota telefonem ktory zmienia kolor. Tak samo roza "rapsody... ma piekny granatowo-fioletowy kolor.
Aparatem foto bedzie na pewno inny (apar. Mi sie rozladowal).
Trawy sie bardzo rozrosly po 3 latach. Na wiosne musze to wszystko rozsadzic. Juz z tylu nie moge przejsc.
Samego trawnika obok domu jest ok. 1000 m wiec eM musi sie niezle nagimnastykowac aby byl taki jak na focie. W tym miejscu jest najwiecej i widok dla foty dobry. Trawniczek jest kolo calego domu, wezsze i szersze miejsca. Aniu maszyneria do koszenia u mnie duza wiec nie sprawia to trudnosci.
Gesty, sprezysty, chodzisz jak po persie. Strzyzony co kilka dni. A podlewany co dwa dni w czasie kiedy desz nie pada. Caly dzien prawie w sloncu.
Kratke zbijalam sama listewki nie pomalowane bo ze starej kratki a nie mialam farby w przyszlym roku pomaluje.
Mam cos takiego czego bym sie nie zlapala to zrobie. Kiedes polozylam sama w mieszkaniu mozaike na podloge, rodzina wyjechala ja z kraizega, deseczkami i klejem zostalam sama i po zdarciu pcw. Zaczelam od jednego rogu pokoju przez cale mieszkanie do nastepnego rogu pokoju kleic plytki a potem docinki pod sciane i to cala filozofia. Meble przesuwalam na recznikach frotowych. Szafy na filcach.
Zawoskowalam i do dzisiaj ponad 30 lat jest elegancka bielusienka podloga.
Nikt nie chcial uwierzyc ze to ja zrobilam. Wszyscy sie smiali niedowierzali.
Mam swoja skrzynke z narzedziami od pily do kombinerek, gwozdzi i srubokretow.
Ja lubię lawendę, ale nie wróże jej u mnie długiej kariery. Mam podobny teren jak Madżenka a u niej lawenda co trochę ma kłopoty. U mnie jest posadzona cytrynowa.
Mi hodowcy mówili, by okryć wrzosy tylko na pierwszy sezon po przesadzeniu. Potem nie okrywać, bo choroby grzybowe lubią się przenosić na takich okrytych i nieodsłoniętych w porę.
"Zdolna" jestem Ale wrzosy odżywają Wycinam suche badyle, część odbiła z suchego a część trzyma się nieźle.
Elu byliśmy samochodami, tylko wcześniej sobie noclegi zaklepaliśmy bardzo dużo Polaków było, pogoda jak bajka cudna, woda czyściutka pierwszy raz byliśmy i na pewno nie ostatni ta roślinka bardzo mi się spodobała tak jak oleandry, cudnie tak kwitnąpiękny kraj...
Witam Monia. Czy byłaś na zorganizowanych czy tak pojechaliście samochodami?
Pewna pogoda w Chorwacji. Bo Ślązacy tak jeżdża zawsze to bliżej niż z Warszawy.
Ten kolorowy krzaczek to pewnie "Bugenvilia" tez mam taki, ale tam zimuje a u nas trzeba sprzątać do domu nim się po zimie rozbuja to trwa. Mój tez juz kwitnie muszę fotki zrobić.
Ania jakieś róże już masz więc możesz w przyszłym roku się spodziewać dużego rozrostu róż. Kupuj róże wielokwiatowe one nadają się do ścięcia i długo trzymają się w wazonie.
Lawenda to chyba wszędzie w tym roku pięknie kwitnie. Co prawda u mnie wymarzła więc musiałam posadzić nową ale tez ładnie kwitnie jutro dam foty.