Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój 4 arowy azyl... 19:55, 10 maj 2020

Do góry

Ogród bez reguł 19:54, 10 maj 2020

Do góry
Zdjęłam dziś misę z postumentu i w jej miejsce postawiłam wreszcie zegar mój słoneczny
Czekał na ten dzień od grudnia Nie wiem jeszcze, czy zostanie tam na stałe. Jeśli tak, to muszę nabyć jakąś podstawkę, bo na tych kulkach to średnio stabilny jest. Ale wygląda nieźle, prawda?

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:53, 10 maj 2020

Do góry

Upieram się przy tych hortensjach.
3 sztuki.

Oczywiście hortensja Limelight na pniu dość wysokim.
Mój ogrodowy pamiętnik 19:53, 10 maj 2020

Do góry
Jak azalie właśnie zaczęły kwitnąć to zapowiadają przymrozki. I jak tu żyć?
.

I w słońcu:

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:53, 10 maj 2020

Do góry
czekam

A w temacie pęcherznicy przy tarasie i wsparcia w rabacie dla niej - będę teraz oglądać w necie Twoje propozycje I nie mam tam dużo miejsca.

Aaa.. i latem to nie widać "gołego dołu", nawet na młodych krzakach.

Mój 4 arowy azyl... 19:49, 10 maj 2020

Do góry
Dawno mnie tu nie było. Czasem przerwa w bytności dobrze robi.
U mnie wciąż to samo, do znudzenia to samo.
Te same miejsca, te same rośliny i kwiaty. Chociaż po pozbyciu się dwóch chorujących jałowców pozyskałam trochę miejsca i głowię się, co dalej?
Mam też rabatę do przeróbki, nawet wczoraj się za nią zabrałam, ale najpierw musiałam zlikwidować (pytanie na jak dlugo?) szczawika różkowatego. Paskudny chwast, trudny do usunięcia. I wciąż się odnawiający.
Poza tym, od czasu jak włączyli wodę, ustawicznym podlewaniem minimalizuję suszę. Dobrze, że w końcu popadało.

Z Pszenicznej ... 19:49, 10 maj 2020

Do góry
Bylinówka rośnie, w każdym nowym roku wygląda inaczej. Coś wypadnie, coś urośnie mniejsze, a coś wyższe. Na jesieni dosadziłam hortkę vanilkę, bo nie miałam z nią co zrobić, 3 szt cisów, wiosną przesadziłam małego derenia variegatę. Wywaliłam proso bo się pokładało. Zostało jeszcze jedno, a na front dosadziłam inne w odmianie Northwind - jestem ciekawa tych eksperymentów.

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:47, 10 maj 2020

Do góry
kaz742011 napisał(a)

No i mam gotową inspirację na warzywnik .

E tam, taka inspiracja, zobacz warzywnik Przemka z wiejskiego ogrodu:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4081-zycie-w-wiejskim-ogrodzie?page=1536&quoted_post_id=3518281#reply

Mój ideał. Może kiedyś tak zrobię, jak będę wiedzieć, że działka jeszcze trochę poleży niesprzedana. N
Posadzę wtedy byliny, jednoroczna i będzie pięknie

Ale mimo wszystko dziękuję za uznanie
Z Pszenicznej ... 19:45, 10 maj 2020

Do góry
Jestem, buszuję sobie u Was tylko nie u siebie.
Ogólnie nie robię za bardzo zdjęć. Jakoś tak.
Może dlatego, że z telefonu nie lubię wrzucać, a na kompa nie chce mi się przerzucać. Coś leniwa w tym temacie się zrobiłam.

Ogród udało mi się ogarnąć nawet nawet siedziałam na opiekę na córkę, miesiąc czasu. Większość poszła na ogarnięcie zajęć online, a gdy się wszystko unormowało ja poszłam do pracy.
Opieką dzielę się z mężem - jest w domu, druga szansa dana zobaczymy jak się kwestia rozwinie.

Tymczasem ogród sobie radzi.

Graby rosną nierówno, pod grusza są wyższe, pod kasztanowcem niższe, podobnie hortensje. Ale nie przeszkadza mi to, wyrówna się to z czasem.
Huśtawka niezniszczalna, korzystają z niej dzieci i koty

Ogród bez reguł 19:44, 10 maj 2020

Do góry
Dzisiejszy upał był wręcz nie do wytrzymania... Oczywiście z prognozowanego opadu nici... Dobrze, że wczoraj trochę podlałam...
Dziś uskuteczniałam porządki. Mam nadzieję, że w nadchodzącym tygodniu zlikwidujemy murek przy ogrodzeniu z pustaków. Trzeba je wynieść, a w to miejsce zamontować kilka przęseł płotu lamelowego. Po pomalowaniu - na szaro! - będzie można robić drugą cienistą i postawić pergolę z zadaszeniem i leżakami Ale się rozmarzyłam...

Uwielbiam paprocie Fascynują mnie

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:44, 10 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

Oczywiście ciągle Rabata nr 1

Chciałam tu też wcześniej ławkę, ale zrobię jednak pod koniec ogrodu, gdzie brzozy, i jeszcze dosadzę więcej. A tu zrobię może za kilka lat jak drzewa sąsiednie jak lipa i jarząb w końcu dadzą cień.

Wariant 1

1. Świerki/ sosna - już są
2. Pęcherznica Luteus / Diabolo - już są, żółta / bordo, kwiaty=białe w VI-VII
2. Miskant Variegatus
3. Hortensja Little Lime, kwiaty=białe w VII-IX
4. Hakonechloa macra 'Aureola' lub Hakonechloa macra All Gold lub cyprysik filifera aurea nana lub Trzmielina Fortune’a - zielono-żółte liście

I myślę, że chyba jednak Hortensja Little Lime bo są niższe niż np. Vanilla Fraise czy Limelight, i nie będzie "konkurencji" dla pęcherznic, i to, że ma białe kwiaty, które wyciszą kolory na rabacie i będą pasować do białych kwiatków pęcherznicy.

Najniższy poziom czyli 4 - nie wiem co wybrać. Ale bardziej wtedy kusi Trzmielina Fortune’a albo zimozielony cyprysik filifera aurea nana.

Nie dawałabym żółtej pęcherznicy po dwóch stronach czerwonej.
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:44, 10 maj 2020

Do góry
Wariant 3

I tu nie ma hortensji, i uspokojenie rabaty poprzez żóltego liliowca.

2. Miskant Variegatus
3. Liliowiec Stella D'oro (Hemerocallis), kwiaty=żółte w VI-VIII

A czy coś wtedy jeszcze? Chyba nie wiem..

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:41, 10 maj 2020

Do góry
Wariant 2

Taki sam jak wariant 1 z wątkiem najniższego poziomu 4, i czy tu nie dać kolorem pasującym do pęcherznicy Diabolo?

4. Imperata cylindrica 'Red Baron'

Malutki pod lasem 19:40, 10 maj 2020

Do góry
Dwa miesiące temu odkryliśmy z M na spacerze fajny, leśny staw. Chcieliśmy dziś zabrać tam Jasia z nadzieją na jakieś wodne ptactwo. Wybraliśmy się do lasu. Niestety staw jest wyschnięty Jasio się popłakał, na szczęście znaleziony piękny las grabowy, kocyk w plecaku, batonik i soczek poprawiły mu humor. Ale pięknie się leżało patrząc w niebo przez te małe listeczki A teraz lekko kropi deszczyk, miło

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:37, 10 maj 2020

Do góry
Po czytaniu, radach itp - bardzo proszę o ostateczne wsparcie - uwagi i który wariant - będą trzy
Oczywiście ciągle Rabata nr 1

Chciałam tu też wcześniej ławkę, ale zrobię jednak pod koniec ogrodu, gdzie brzozy, i jeszcze dosadzę więcej. A tu zrobię może za kilka lat jak drzewa sąsiednie jak lipa i jarząb w końcu dadzą cień.

Wariant 1

2. Miskant Variegatus
3. Hortensja Little Lime, kwiaty=białe w VII-IX
4. Hakonechloa macra 'Aureola' lub Hakonechloa macra All Gold lub cyprysik filifera aurea nana lub Trzmielina Fortune’a - zielono-żółte liście

I myślę, że chyba jednak Hortensja Little Lime bo są niższe niż np. Vanilla Fraise czy Limelight, i nie będzie "konkurencji" dla pęcherznic, i to, że ma białe kwiaty, które wyciszą kolory na rabacie i będą pasować do białych kwiatków pęcherznicy.

Najniższy poziom czyli 4 - nie wiem co wybrać. Ale bardziej wtedy kusi Trzmielina Fortune’a albo zimozielony cyprysik filifera aurea nana.

Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 19:37, 10 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)

I przy tarasie mam też pęcherznicę, i wtedy zrobię podobnie z liliowcem - jak wyrównam rabatę z nimi. I zakryje zgrubiałe łodygi.

1. Czy zamierzasz podsadzić ją żółtym liliowcem, o którym pisałaś wcześniej? Zleją Ci się kolory i nie będziesz zadowolona. Tak sobie myślę...

2. A nie chcesz tej pęcherznicy przyciąć w jakiś geometryczny kształt, np. prostokąt? (Zdecydowanie musisz ją przyciąć, żeby odmłodzić, okropnie się wyłysiała.) A pod nią posadzić czerwony berberys, np. Admiration, który tworzy ładne kule ok. 60 cm średnicy? Z 5-7 sztuk. Oczywiście później dodałabym jakąś zieleń, żeby zrównoważyć wyrazistość zestawienia ( ciemnozielony cis pospolity 'Fastigata' strzyżony w niższy żywopłot - też prostokąt). (Nie wiem jak szeroki masz taras).

3. Na pierwszym planie można posadzić pasy kolorowych traw: żółtych Hakonechloa macra 'Aureola' i czarnych konwalników 'Nigrescens'.

4. Rabatę wyciąć koniecznie z trawnika. Chyba już się zdecydowałaś na prostokątne - super będzie wyglądać.

Kurcze, faktycznie łyse te pęcherznice od dołu.
Ogród w skali mikro -pączkowanie :) 19:32, 10 maj 2020

Do góry
gierczusia napisał(a)

Ooo Sylwia jak fajnie że myślisz z klonami się nie lubimy a mize raczej..one nie lubią mnie miałam trzy przed domem, wszystkie trafił ślagna kolejnego się nie pokażę mimo że są cudne..
Pokażę Ci to miejsce z innej strony...

Trzeba to koniecznie optycznie wydzielić.. żeby lezaczka nie było widać z altany i odwrotnie...trawy też mi wpadły do głowy...Musze chwilę jeszcze poczekać bo ta brzoza mi nie wystartowala, a była wykopana chyba dość brutalnie to czy będzie tam rosła może pewne rzeczy generować A jaka trawę masz na myśli?? Mam też linkę na pniu do zagospodarowania..hmmm

memory jest lekki w odbiorze, dość wysoki by zasłonił, kwitnie najwcześniej z traw jakie mam i najdłużej bo prawie do wiosny jak śniegu i wichur nie mam, a przy ciurkadełku daj hakonki z konwalikiem, ślicznie ten duet wygląda, a konwalik na kamieniach pięknie widać)Jak znajdę fotkę( o ile znajdę to Ci pokażę takie zestawienie
Rozpoznawanie traw 19:26, 10 maj 2020

Do góry
Poproszę o identyfikację carexu.
Pamiętajcie o ogrodach 19:23, 10 maj 2020

Do góry
Gosiu nie mam.
Zobaczcie jaką trzeba mieć wyobraźnię aby stworzyć takie cuda

Ogród Cioci cz. 3 19:15, 10 maj 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Dzisiaj drzwi dostały bluszcz i wianek.Mam nadzieję że szybko zarosną

Rewelacyjny pomysł I te patery tak samo. Krzyś zdolniacha, talent ma jak mało ktoWąchałaś te cudne tulipany? Wiesz, ze często każda odmiana inaczej pachnie? U mnie jedne różowe pachniały świeżo obranymi orzechami włoskimi, zdziwiło mnie to mocno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies