Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:17, 04 maj 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Monia mam tak mokro na dzialce, nie wjem co robic. Rury drenazowe pozakladane nje sa w stanie takiej ilosci wody przyjac i wypuscic do rowu.
Dzisiaj znowu padalo cala noc. Ja rosliny mam posadzone na podwyzszeniach, ale tuje stoja w wodzie dokola ogrodzenia. Wczoraj em wypompowywal wode z suchych oczek do rowo. Nie trwalo godzine znowu we wszystkich pojemnikach pejno wody.
Dzisiaj znowu nastepna dostawa deszczu. Boje sie o tuje bo sa wysokie i ladne.

Tez mam traktorek bo jest duzo do koszenia. Ponad 40 arow dzialka i ók 25 arow drogi wiec spalinowką nie da rady.
Mam Maculocha, trawnika jeszcze nie kosilam zamierzamy w sobote jak nie bedzie mokro.
Przegladalam zdjecia zeszloroczne z tego samego okresu jest opóznienie widac po roslinach.

Elu to współczuję, za dużo tej wody niestety Oj to masz tego koszenia, że hej Opóźnienia rośliny w tym roku mają, ale nie dziwota bo słońca brak
Mój ogródek 20:34, 04 maj 2017

Do góry
U nas tez leje, ale jest cieplo 14 na plusie obecnie.
Patrycja ja nie napisalam, ze pod kora zle rosna choiny. Chodzilo mi, o to, ze wiatr ja zdmuchuje i choiny byly zawsze odkryte i wysychaly, a lu ia wilgoc.
Ptasi gaj 20:05, 04 maj 2017

Do góry
Patrycja tak nie napisalam, ze lepiej rosna bez kory. U mnie rosly podsypane kora, tylko wiatr rozwiewal kore.
U mnie wygwizdow i ciagle krzaki byly odkryte. Rosly na brzegu lekkiego podniesienia. Po zdmuchnieciu kory ziemia sie szybko wysuszala i nie mialy odpowiedniej wilgoci. Rosly slabo.
Choina bardzo lubi mokre podloze.

Przez to wydmuchowisko musialam zmienic podsypke na zwirek.

W niektorych miejscach mam kore, ale znowu bazanty od jakiegos czasu grzebi w tej korze i rozsypuja.
Z ogródka na wsi 19:42, 04 maj 2017

Do góry
Ja do konca nie patrzylam czy wkolo tego bajorka to jest bagienko.
Napisalam, ze w pierwszym momencie jest to trawka ktorej nie znam nazwy.
Pytales sie wiec odpowiadam.
Karmnik rzeczywiscie tylko na suche miejsca, nie do wody.
Radziu, jezeli cHcesz miec ten mech to co ci szkodzi jakos go tam pielegnuj aby ladnie wygladal. Bo dopiero teraz,zauwazylam, ze traci barwe nad sama woda to nie wiem czy bedzie taki piekny.

Jeszcze jedno jak chcesz miec cos niskiego i kolorowego to zobacz jeszcze tojesc roceslana. Rosnie nawet w samej wodzie. Panoszy sie wszedzie.
Rukiew wodna tez jest ladna i pozytek zniej.

O i to są pomysły skorzystam na pewno jeśli mech się nie sprawdzi
Mój ogródek 14:15, 04 maj 2017

Do góry
Patrycja jak chcesz to zobacz sobie na moim watku choiny.

Idę
Ogród Małej Mi 2017 13:45, 04 maj 2017

Do góry
Witam. Przegladam twoj watek od konca, twoje straty. To boli, bo czekamy cala zime na rozwoj wiosenny a tu klapa.

Tez mam duzo strat. Lawenda do wykopania, cos tam odbija, ale na jednym krzaku jedna galazka. Juz troche wycielam. Najpiekniejsza roza pnaca czerwona zmarzla, i rozowa to zima. O wiosnie juz nie mowie same straty.

A teraz trzese sie o tuje przy ogrodzeniu. Sa duze wyginaja sie najpierw silne wiatry teraz woda korzenie sa w wodzie.
Em wczoraj z pompami latal po dzialce. Byl spokoj przez kilka lat i znowu w tym roku kleska urodzaju na wode.
Wymarzony sielankowy ogród..... 13:26, 04 maj 2017

Do góry
Monia mam tak mokro na dzialce, nie wjem co robic. Rury drenazowe pozakladane nje sa w stanie takiej ilosci wody przyjac i wypuscic do rowu.
Dzisiaj znowu padalo cala noc. Ja rosliny mam posadzone na podwyzszeniach, ale tuje stoja w wodzie dokola ogrodzenia. Wczoraj em wypompowywal wode z suchych oczek do rowo. Nie trwalo godzine znowu we wszystkich pojemnikach pejno wody.
Dzisiaj znowu nastepna dostawa deszczu. Boje sie o tuje bo sa wysokie i ladne.

Tez mam traktorek bo jest duzo do koszenia. Ponad 40 arow dzialka i ók 25 arow drogi wiec spalinowką nie da rady.
Mam Maculocha, trawnika jeszcze nie kosilam zamierzamy w sobote jak nie bedzie mokro.
Przegladalam zdjecia zeszloroczne z tego samego okresu jest opóznienie widac po roslinach.
Ogród bacowej 11:15, 04 maj 2017

Do góry
Bylam, przegladalam jak nic dodac nic ujac jest pieknie jak zwykle u ciebie.
Masz tych kwiatow mnostwo, to sztuka aby je tak posadzic lub posiac aby wszystkie byly widoczne i pieknie wyeksponowane.
Ptasi gaj 10:27, 04 maj 2017

Do góry
Lało znowu bardzo mocno, tuje mam juz pochylone, nie wiem co to bedzie grzezawisko. Gora tuji ciezka a korzenie w blocie. Boje sie, zeby znowu nie zźólkly i wyginely.
Makabra. Jak nie wiatr to woda.
Ptasi gaj 10:16, 04 maj 2017

Do góry
Rozsial sie ten nieznany kwiatek o ktorym pisalam juz wczesniej na str 6 watku.

znalazlam wczoraj ok 2 m od macierzystej z poprzedniego roku 5 flancy ta najwieksza

Ptasi gaj 10:04, 04 maj 2017

Do góry
Po deszczowej nocy i poranku.

W kaciku i na sloneczku jak zaswieci. Wminnym miejscu juz nie jest taka ladna.

Floks od strony slonca juz kwitnie

Ptasi gaj 23:41, 03 maj 2017

Do góry
Jodla kalifornijska ma piekne szyszeczki.

Po lewej zwykla jodla ta dopiero ma szyszek, po prawej druga kalifornijska.

To migdalek osiedlowy sadzony przeze mnie na pniu.

Z ogródka na wsi 23:15, 03 maj 2017

Do góry
Ja do konca nie patrzylam czy wkolo tego bajorka to jest bagienko.
Napisalam, ze w pierwszym momencie jest to trawka ktorej nie znam nazwy.
Pytales sie wiec odpowiadam.
Karmnik rzeczywiscie tylko na suche miejsca, nie do wody.
Radziu, jezeli cHcesz miec ten mech to co ci szkodzi jakos go tam pielegnuj aby ladnie wygladal. Bo dopiero teraz,zauwazylam, ze traci barwe nad sama woda to nie wiem czy bedzie taki piekny.

Jeszcze jedno jak chcesz miec cos niskiego i kolorowego to zobacz jeszcze tojesc roceslana. Rosnie nawet w samej wodzie. Panoszy sie wszedzie.
Rukiew wodna tez jest ladna i pozytek zniej.
Z ogródka na wsi 22:53, 03 maj 2017

Do góry
Jeszcze zauwazylam ze w bagienku masz sit krecony. Mialam go i tez nie zdal egzaminu. Byle jak rosl. Idz na lake i wyrwi jakis dorodny sit i włoz do bajorka.

Sit kręcony kupiłem u zaufanej sprzedawczyni, mówiła że się nada nawet luźno wsadzony do wody... na razie dam mu szansę jak padnie to wtedy tak jak mówisz wymienię
Z ogródka na wsi 22:51, 03 maj 2017

Do góry
Radziu to "karmnik oscisty" zobacz w necie jaki fajny jak dywan.
Ten mech z dachu to nie zda egzaminu.

Dzięki Elu Chociaż przyznam że jestem zdziwiony karmnikiem bo do tej pory myślałem że on nadaje się do takich mega suchych terenów, poza tym nie potrzebuje podłoża( niby wystarczy mu 2 cm) i w ogóle...

Zobaczę co będzie dalej się działo wokoło bagienka i jak coś to będę zmieniać
Z ogródka na wsi 22:43, 03 maj 2017

Do góry
Jeszcze zauwazylam ze w bagienku masz sit krecony. Mialam go i tez nie zdal egzaminu. Byle jak rosl. Idz na lake i wyrwi jakis dorodny sit i włoz do bajorka.
Z ogródka na wsi 22:38, 03 maj 2017

Do góry
Radziu to "karmnik oscisty" zobacz w necie jaki fajny jak dywan.
Ten mech z dachu to nie zda egzaminu.
Ptasi gaj 22:36, 03 maj 2017

Do góry
Radziu ta roslinka to "karmnik oscisty" czy to trawka ja nazywam trawka.
Mam troche plackow tego kzrmnika ale jeszcze sie nie obudzil.
Mój ogródek 22:24, 03 maj 2017

Do góry
Patrycja jak chcesz to zobacz sobie na moim watku choiny.
Ptasi gaj 22:23, 03 maj 2017

Do góry
Patrycja tsuga kanadyjska czyli choina kanadyjska sa wszedzie w szkolkach.

Mam tsugi w 3 miejscach w cieniu z przodu domu przy wejsciu.
Mam tez duze ok. 3 m. Barszo je lubie. Sa d,ikatne i zawsze zielone.
Na ostatnim zdjeciu najwieksze.
Te ktore sa na pierwszej focie byly dwa razy przesadzane. Najpierw rosly w sloncu i nie rosly, nastepnie posadzilam w polcieniu ale rosly na podwyzszeniu blizej kraweznika przysywane kora wysychaly. Teraz rosna od 3 lat przykryte zwirkiem ciut nizej ziemia nie wysycha w zeszlym roku ladnie urosly.

Widzialam juz takie duze paro letnie i to mnie zachecilo do kupna.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies