Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Gożdzikowa - wiejski ogród

Gożdzikowa - wiejski ogród

gobasia 10:42, 28 maj 2017

katel napisał(a)
Basiu a ten czosnek ode mnie kwitnie już u Ciebie? Ciekawa jestem czy Ci się spodoba

Kasiu jeszcze nie kwitnie ale pąk ma jak pięść ...drugie tyle większy od moich a polowę niższy...Mam go na rabatce zacienionej...tam dopiero tulipany kwitną

wczorajsze fotki

gobasia 10:45, 28 maj 2017

ryska napisał(a)
Imponujący warzywnik, wszystko rośnie jak na drożdżach

ha ha i kto to mówi ..Krolowa Garden Kitchen tyle nowości co Ty to nikt nie ma

pozdrawiam
gobasia 10:48, 28 maj 2017

pestka56 napisał(a)
Wspaniałe czosnki
Fajnie to nazwałaś... moje też się okociły i zamiast jednego kwiatu mam w kępce po 2, a nawet 3 szt. Poza tym pozwoliłam im się wysiac jesienią i teraz nie mogę opielić jednej rabaty, bo co dotkną, to wyciągam maleńką cebulkę. Pełno szczypioreczków poprzerasyanych drobnymi chwastami. Bieda

Ela, widzę o nas pamiętała. Dzięki w imieniu...

ja zasiałam czosnek Krzysztofa ..też powschodzilo multum a teraz jakoś co raz to go mniej...zobaczę za rok co z niego zostanie a z tych co mam to nic się nie siało bo ja zawsze wycinałam kwiatostany
pestka56 11:44, 28 maj 2017

Szklrenkę identycznie zrobioną miała moja sąsiadka. Piszę miała, bo niestety ktoś inny jest teraz właścicielem ogrodu i szklarenka popadła w ruinę. Dach miała inaczej zrobiony. Sami jej to kilka lat temu poradziliśmy i świetnie zdało egzamin. Lepiej niż folia. Płyty przezroczystego PCV w ramach drewnianych. Ale można - to wyjdzie taniej i chyba lepiej - płyty z poliwęglanu. One są wprawdzie mniej przejrzyste, ale za to komorowe, więc dodatkowa izolacja powietrzem.
Widziałam w necie tak wykonaną całą szklarnię, gdzieś w Norwegii czy na płn Szwecji. Jakiś architekt budując dom dla swojej mamy, zrobił dobudówkę właśnie z poliwęglanowych płyt.
To tak wtrącam, bo może przyda Ci się taka informacja

Ja zostawiam kwiatostany czosnku, bo bardzo są ozdobne, a szczególnie między trawami. W tym roku też zostawię, ale nasionka wytrząsnę.

Mam też sporo szczypiorku wieloletniego. Od tego roku rozsadzam go w różne miejsca, bo ślicznie buduje kępy i uroczo kwitnie. Jest przy tym niewysoki. Z nim nie ma problemu z wysiewaniem. Ciężko go niechcący wypielić, bo mocno się ukorzenia. Poza tym nie rozsiewa się daleko, tylko wokół kępy.
ElzbietaFranka 11:56, 28 maj 2017

Basiu wszystko dobrze piekna pogoda, ranek cudowny. Wszystko rosnie.
Najbardziej to komary tną wieczorem, ze wyjsc sie nie da. Niezaleznie od miejsca w miescie tez tna.

Szklarenka bardzo ladna i pomyslowa. Napisz a skad tyle okienek wzielas. Jeszcze nie pokazalaś dachu tylko konstrukcje/wieźbę a czym przykryty. Widze, ze masz tez rolety co niegdzie. Najwazniejszy pomysl, jak to mozna mądrze cos zrobic i miec z tego korzysc.

Basiu to dla ciebie dla ochlody o poranku. Wieczorem usune.

gobasia 12:07, 28 maj 2017

Kasiu u nas dach bedzie zmieniony. Folia tylko przejściowa,mamy zamiar zrobić ze szkła akrylowego( pleksi) i trochę go podwyższyć
ale nie dach podwyższyć a szklarenkę

Moj czosnek rósł w bardzo słonecznym i suchym miejscu...co prawda bardzo ładnie kwitł ale szybko zasychał...teraz eksperymentuję ..mam go na rabatce przy połnocnej ścianie domu i jest podsadzony roślinami: tawułką ,runianką i od Chodnika jest zywoplocik bukszpanowy i są tam jeszcze hortensję i tulipany...zobaczymy jak sie spisze i mam też posadzonego w bergenii

gobasia 12:17, 28 maj 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Basiu wszystko dobrze piekna pogoda, ranek cudowny. Wszystko rosnie.
Najbardziej to komary tną wieczorem, ze wyjsc sie nie da. Niezaleznie od miejsca w miescie tez tna.

Szklarenka bardzo ladna i pomyslowa. Napisz a skad tyle okienek wzielas. Jeszcze nie pokazalaś dachu tylko konstrukcje/wieźbę a czym przykryty. Widze, ze masz tez rolety co niegdzie. Najwazniejszy pomysl, jak to mozna mądrze cos zrobic i miec z tego korzysc.

Basiu to dla ciebie dla ochlody o poranku. Wieczorem usune.

Elu nie usuwaj...piekne fotki wsam raz na upał

szklarenka zrobiona z materiałow z odzysku.. tak ,że nic nie kosztowała tylko trochę pracy.... dach w tej chwili jest przykryty folią ale jak pisałam wyzej bedzie na następny sezon zmieniony
Pomysł zaczerpnięty od Ryski z Podwórkowa rehabilitacja

Okienka syn przywiózł ,gdzieś tam wymieniali w jakieś szkole chyba? A to z roletą to pewnie z gabinetu dyrektora

Elu pozdrawiam serdecznie u Ciebie też taki upał?
gobasia 14:41, 28 maj 2017

pozdrawiam wszystkich goraco

kwitnaca hosta

hanka_andrus 14:46, 28 maj 2017

Basiu, trzeba opatentować nazwę! Niespotykany gatunek!
Marga 14:47, 28 maj 2017

U mnie też gorąco
A od "czego" ten kwiat, bo jakoś nie mogę skojarzyć?