Szklrenkę identycznie zrobioną miała moja sąsiadka. Piszę miała, bo niestety ktoś inny jest teraz właścicielem ogrodu i szklarenka popadła w ruinę. Dach miała inaczej zrobiony. Sami jej to kilka lat temu poradziliśmy i świetnie zdało egzamin. Lepiej niż folia. Płyty przezroczystego PCV w ramach drewnianych. Ale można - to wyjdzie taniej i chyba lepiej - płyty z poliwęglanu. One są wprawdzie mniej przejrzyste, ale za to komorowe, więc dodatkowa izolacja powietrzem.
Widziałam w necie tak wykonaną całą szklarnię, gdzieś w Norwegii czy na płn Szwecji. Jakiś architekt budując dom dla swojej mamy, zrobił dobudówkę właśnie z poliwęglanowych płyt.
To tak wtrącam, bo może przyda Ci się taka informacja
Ja zostawiam kwiatostany czosnku, bo bardzo są ozdobne, a szczególnie między trawami. W tym roku też zostawię, ale nasionka wytrząsnę.
Mam też sporo szczypiorku wieloletniego. Od tego roku rozsadzam go w różne miejsca, bo ślicznie buduje kępy i uroczo kwitnie. Jest przy tym niewysoki. Z nim nie ma problemu z wysiewaniem. Ciężko go niechcący wypielić, bo mocno się ukorzenia. Poza tym nie rozsiewa się daleko, tylko wokół kępy.