Pewnie, że próbuj, a nuż się uda
Dorotko, sukces z kalinami, oby kolejne się przyjęły. U mnie się same posiały, zebrałam i komuś oddam.
A mnie z siewu wschodzą pomidory i koper
buczki trikolor
i miłorzęby
ogromne
niebawem kolejne konary od spodu wytniemy, tak co 2 lata kolejne piętra podcinamy
Margerytka40 – mojego derenia kupiłam za namową naszej Bogdzi (i bardzo jestem jej wdzięczna). Jest super ! Bezproblemowy, bezobsługowy, cudownie rozświetla ogród (u mnie jest jasnym akcentem na tle ciemnozielonego żywopłotu), ma pięknie żółto-limonkowe przyrosty wiosną i fajnie zaczyna zacieniać rabatę z hostami rosnącymi bezpośrednio pod nim.
Zrobiłam zdjęcie specjalnie dla ciebie.
Mój okaz ma 4 lata (kupiony jako ok. 40cm krzaczek), w miarę szybko rośnie, rozrasta się szybciej na szerokość niż w górę.
One mają ciemne, bordowe gałązki i bordowe od spodu liśćie.
na żywo pęcherznice o wiele lepiej, mnóstwo kwiecia będzie
wszystkie mają w nogach hortensje, hosty i bluszcze, różnie
a jednej ostatnio hakonki dołożyłam
Haniu wielkie dzięki. Tobie też zdrówka i sił. O stokrotce czytałam i zapewne coś skorzystam z ziół. Ostatnio córka korzystała z marihuany medycznej, bo ma okropne problemy zdrowotne i ból i pierwszą noc przespała od długiego czasu.
Jednak czasami siedzę, ale zaraz coś wypatrzę i po siedzeniu.
Jakoś nie wyrabiam się, sporo spraw na głowie, później idę spać i późno wstaję i czasu mi brakuje.buziaki
kwitnie złote proso
trawa lubi pełny cień
a w kolejnej donicy tak, bukietówka i rojniki
cedrówka chińska widoczna, ale nie ma różowych liści, na co co rok czekam
wnusio śmieje się, że ma koronę; jeden czubek chyba podmarzł, bo nic tam się nie zieleni
dumam czy je skrócić, czy puścić
one na pniu szczepione
zdjęcia sprzed kilku dni
irysek ten był pierwszy
Werka a może tam na górze przed domem? Jedna by mi na pewno pasowała ponlewej stronie między tymi buksami na białej ścianie.
O Swidosliwie oczywiście mówię .
Przybliż nam tę rabatę. Jakieś trawki tam masz.
Może nawet obie się tam zmieszczą
Bożenko, a wrzuć jeszcze szersze kadry na ogród z różnych perspektyw wokół altany. Co widać blisko i co daleko...
Bo trudno doradzać, jak nie wiemy, co gdzie rośnie...
Ewa, ociepliło się, deszcze i myk, szybko jest bujnie.
Może być,że ślimaki ci obżerają, u mnie strasznie obżarte jeżówki, wczoraj sypnęłam na ślimaki, bo inaczej sieczka zostanie.
kolejne piwonie drzewiaste
a wczoraj zaczęła żółta, cudownie pachnąca
5 kwitnie, szósta nie, może za rok
Rózne kolory, cudne kwiaty..
Piękna wiosna.
Czosnki i irysy w pełni kwitnienia.Suuper.
U mnie wysoki irysy jeszcze nie kwitną.
A czosnki dopiero nieśmiało zaczynają.
Przycięłam dziś 9 bukszpanów, zostało 12. Martwię się, bo synowa rozpoczęła walkę z ćmą. Ciekawe, kiedy do mnie to dziadostwo dotrze?
ścięłam wreszcie Ice Dance. Brzydka już była i zaczęła się kłosić.
Oczywiście bez podlewania się nie obeszło!
I dzisiejsze fotki
Czosnki coraz słabsze, pewnie je wyrzucę.
Pojawił się fiołek biały
Słabe kwitnienie azalii japońskiej, pewnie z powodu zeszłorocznej suszy.
O dziwo większość korzeni siedziała płytko i dość łatwo ich wyciąganie mi szło. Na poniższym zdjęciu widać fragment tego najgrubszego. Ponieważ miejsca jeszcze nie przekopałam, spodziweam się natknąć na pozostałości. Jedną grubą odnogę skierowaną w innym kierunku zostawiłam. Końcówkę poprawię, aby bardziej estetycznie wyglądała. Pewnie przysypię ją warstwą ziemi.
Na zdjęciu widać też przygłuszone przez jałowiec tulipany, nieco mniej czyściec wielkokwiatowy.