Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Gożdzikowa - wiejski ogród 14:09, 15 maj 2020

Do góry
derenie
Gożdzikowa - wiejski ogród 14:01, 15 maj 2020

Do góry
robi się coraz bardziej gęsto i zielono

ciemierniki ładnie budują krzaczki
Ogród bez reguł 13:55, 15 maj 2020

Do góry
galgAsia napisał(a)
Dla przypomnienia wstawiam plan - aktualne pole działań jest oznaczone 15 i 16.

Ja się za bardzo nie znam, ale pompki chyba na gwoździa niewiele pomogą...
matko co Ty znowu kombinujesz babo
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:38, 15 maj 2020

Do góry
Iza im szybciej to zrobisz tym lepiej (dla wielopniowego )
Nie wiem jak wygląda sadzonka i gdzie ma pąki lub rozgałęzienia (potrzebne zdjęcie z bliska). W ciemno mogę powiedzieć że ciąć na drugim piętrem pąków lub rozgałęzień

Krasawica Moskwy
Gożdzikowa - wiejski ogród 13:35, 15 maj 2020

Do góry
z serii coś na ząb

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:30, 15 maj 2020

Do góry
Czy młode klony mają takie delikatne listki ,czy za zimno

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 13:15, 15 maj 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Pomidory

Widzę, że pomidory pod specjalną uwagą
Ja też posadziłam w szklarni i uczę się podwiązywać
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 12:44, 15 maj 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
No i co? Dzieje się, czy nic się nie dzieje? Bo jestem ciekawa...

Hanuś, na razie się nie dzieje na zewnątrz, bo dzieje się w środku (pokój dziewczynek powolutku robimy) i zamawiamy wiatę z pomieszczeniem gospodarczym na różne cudactwa ogrodowe, bo nasza szopa z palet wygląda już tragicznie. Przeszperałam internety za różnymi możliwościami i w końcu jest decyzja jak to będzie wyglądać. Początkowo miało być coś takiego:

ale w tym przypadku pomieszczenie gospodarcze miałoby ścianki z blachy i w zasadzie wszystko co w środku w lecie się smaży...

A będzie coś takiego, początkowo bez drewnianych ażurów z tyłu.

Ściany przyjeżdżają gotowe, więc wiata staje w jeden dzień.

Z rzeczy mniej architektoniczno-ogrodniczych muszę zamówić priórkówkę i chyba zdecyduję się na ta 'Karley Rose', bo podobno po początkowej różowej fazie kwiatostan robi się mlecznobiały. Tyle że dumam, czy rąbnąć od razu wszędzie tam, gdzie chcę, czy na razie przy różach...

Moja "przyziemna" :) pasja 12:30, 15 maj 2020

Do góry
HannaR napisał(a)
Myślałam gdzieś tu:

Ale oczywiście nie wiem, co jest po drugiej stronie...

To miejsce musi poczekać, bo jeszcze długo będzie służyć jako boisko dla mojego Syna .
Problemy z tujami 12:25, 15 maj 2020

Do góry
Mam problem z dwoma tujami. W zeszłym roku wysadziłem dwie, bo wyglądały na umierające i wsadziłem na ich miejsce dwie nowe. W tym roku tylko te dwie nie rosną i maja dziwne pąki. Czy to kwestia ziemi? Choroba jakaś? Co zrobić żeby uratować i ruszyły w górę?

Tajemniczy Ogród 12:16, 15 maj 2020

Do góry
A, jeszcze za Susan kącik z misą, na którą namówił mnie Kwartecik, w stanie surowym, więc nie pokazuję, jak wykończę, M. ładnie obstaluje, to pokażę.
Tajemniczy Ogród 12:02, 15 maj 2020

Do góry
Jeszcze mi kilka przedwczorajszych fotek zostało to wrzucę zanim zginą w czeluściach kompa
To półkole jest w trakcie przeróbek - z rabaty cienistej, po wycięciu dzikiej czeremchy zrobiła się tymczasowa patelnia. Dopóki nie podrosną trzy Alexandriny. Od jesieni posadziłam w ogrodzie w sumie...zaraz... siedem, nie osiem magnolii:
- 3 Alexandriny,
- 2 Black Tulip,
- Elisabeth,
- Alba Superba,
- Susan

Ta wymęczona południowa podoba mi się coraz bardziej, jeszcze wczoraj robiłam na niej drobne roszady

O tu się Susan załapała z ostatnimi kwiatami:
Choroby i szkodniki buków - buk, Fagus 11:51, 15 maj 2020

Do góry

Dołączam zdjęcia.

[img [img
Lepiej późno niż wcale - dojrzewanie ogrodowe 11:49, 15 maj 2020

Do góry
Ivo napisał(a)
Tak wygląda teraz rabata z pęcherznicami które nie były zbyt drastycznie dotychczas cięte.
I czeka za zakupy/ nasadzenia, a wrzosy jeszcze pójdą w inne miejsce.

I wiekowo podobna pęcherznica ale cięta mocno i jest ładniejsza.

Nie za wąsko te pęcherznice? One chyba osiągają do 2-3 szerokości.
Sezon 2017 u Hanusi 11:43, 15 maj 2020

Do góry
Dla ciekawskich i potrzebujących załączam jeden z linków na temat stokrotki

https://naturalniezdrowy.com.pl/stokrotka-pospolita/

Proponuję zrobić syrop stokrotkowy z dodatkiem kwiatów z mniszka, taki 2 w 1. Na jesienne przypadłości/i nie tylko/jak znalazł.

A w ogrodzie? Za jakieś 2 tygodnie tak będzie, jak na zdjęciu poniżej. Na razie hosty w kły się wyposażyły, a róże cierpią po przymrozkach, chyba zetne nisko, zawsze to będzie lepsze niż pielęgnowanie chorych pąków.

Zieleń, drewno i antracyt 11:40, 15 maj 2020

Do góry
antracyt napisał(a)
No to masz, specjalnie dla Ciebie, pomidorowe kwiecie i szklarniowy bałagan. Żebyś wiedziała, że tak można

Wiadra jak tylko się ociepli powędrują na zewnątrz.
Na środku zaplanowałam ok 50cm szerokości ścieżkę z cegły. Na razie strasznie się kurzy. Teraz widzę, że wykadrowałam idealnie na tą ścianę, gdzie brakuje deski wykończeniowej Na zdjęcie załapało się również moje ulubione krzesło, które od półtora roku odnawiam i barrrdzo wolno mi idze...

Śliczna szklarenka krzesło też, lubię takie przedmioty z duszą

I pomidorki już kwitną jednak w ciepełku szybciej startują moje ładnie przeżyły dzisiejszą nockę w gruncie

Papryczka od Ciebie już też ma pierwszego kwiatucha
Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 11:39, 15 maj 2020

Do góry
gogo napisał(a)
To jesteśmy umówione na wysyłkę, myślę po 15 maja.
Widok za oknem piękny
Ja też się zachwycam moją rajską jabłonką, jeszcze kwitnie

Bardzo Ci dziękuję Grażynko :-* ale myślę, że z wysyłka trzeba jeszcze poczekać, aż się sytuacja trochę uspokoi. Rajska jabłonka to super zakup, cały czas sprawia radość, teraz zawiązują się owoce

Ostatnio rozkwitły liliowe bożykwiaty, są śliczne Posadziłam je w zeszłym roku, po kwitnieniu zanikają. Ciekawe, czy się rozgoszczą w moim ogrodzie..

Osiedlowy ogródek 11:26, 15 maj 2020

Do góry
Popijam kawkę na balkonie, lubię to moje buszowisko eM trochę mniej
Kiedyś powiedział: dobrze, że masz ogródek, to wreszcie odzyskam balkon
Hahahaha

Hmm...może zostawię tą Vertigo w donicy...

Buraki liściowe coraz większe...

Druga tura sałaty, poprzednią ślimaki pożarły

Wiosna do mnie przyszła

Chyba zakochałam się w orlikach

Szałwię omączoną pokochałam już dawno

Sezon 2017 u Hanusi 11:24, 15 maj 2020

Do góry
Irenko, omijać kwiatki szczypiorkowe, a reszta do jedzenia. Bo te łodyżki z kwiatkami są zdrewniałe ciut.
Zdrowie....temat rzeka, mojej rady nie daję. Sama ze swoim zdrowiem się borykam.

Czasami wystarczy zrobić napar ze stokrotek, mięty, melisy, rumianku i odrobiny cytryny dla smaku. Ze stokrotek możemy do herbaty brać i kwiatki i listki. Sama nie ma smaku. Reszta ziół wg upodobania. Czy skutkuje? Chyba wg wiary, Jak wierzysz ,że ci pomaga, to jest już lekarstwem.
Wczoraj zaaplikowałam sobie podobną herbatkę na noc, i spałam do ran do godziny 11-tej. Cud!

Ale teraz musiałam jednak pobudkową kawę walnąć. Ha,ha.
Miłego dnia

Ps. Kwiatki stokrotek zrywam ze swego trawnika, ale mogą być i te z rabatki, i suszę, a potem łączę z innymi suszkami, przed zaparzeniem. Wolę każdy rodzaj ziółek osobno.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies