Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 11:15, 15 maj 2020

Magara napisał(a)

wolę tego nie sprawdzać doświadczalnie
Oj tam, oj tam, jak mówię, że nie - to nie
antracyt 11:20, 15 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Czyli - żadna strata, że mi pomylili himalajskiego z żałobnym?!

Tak, przesłona z paneli w miejscu rozebranego murku. Szukam teraz dobrego barwiącego impregnatu do drewna - barwiącego oczywiście na szaro... Może masz jakąś podpowiedź?

Niestety nie mam. Ja lubię jak drewno jest drewniane i takie impregnaty wybieram. Ale coś mi świta, że ktoś na forum coś na szaro robił. Jak sobie przypomnę kto, to napiszę
TAR 11:20, 15 maj 2020

Asia Sadolin garden ma szary, kup moze mala puszeczke na probe. Juz u siebie pisalam, z szarym mam same zle doswiadczenia, nie krylo dobrze i deski wygladaly jak brudne. Bys moze ten bedzie bardziej łapał kolor. najlepsze takie na bazie rozpuszczalnika, raz pomalujesz i na kilka lat spokoj. te akrylowe to powtorka co sezon i grzyba drewno łapie. ten vidaron, ktorym ja malowalam tez ma w ofercie kolor szary. jeden i drugi mozna po malej puszce na probe. luxensa nie polece, bo ten przebija, szarosci nie widac.
galgAsia 11:33, 15 maj 2020

No tak właśnie sobie pacze i pacze - vidaron, sadolin, altax mają szare. Muszę zobaczyć, co jest dostępne, kupić mniejszą puszkę i sprawdzić. Bo tym samym bym od razu poleciała po skrzyniach warzywnych i bramce do Rodziców. Teraz już mur nadaje ton
galgAsia 12:04, 15 maj 2020

Kasiek napisał(a)
Lawa w pigulce? Prosze bardzo:
- zdolnosc zatrzymywania wody
- drenaz, rowniez dla roslin doniczkowych
- zastosowanie w hydropomi (bezglebowa uprawa roslin)
- napowietrzanie
- zdolnosc utrzymywania wlasciwej struktury
- wspomaga w rozwiazaniu problemu w stagnacji wod powierzchowych
- doplyw substancji odzywczych ( mikro i makroelementow)
- wspomaga w regeneracji korzeni
- produkt wieloletniego uzytku, a co za tym idzie, ekologiczny
- oszczedny dla kieszeni

Gleby wulkaniczne, uznawane sa za najlepsze do uprawy roslin. Przyklad? Teneryfa i rosnace tam, w lawie wulkanicznej, rosliny.

I teraz rowniez w Bawarii u Bawarki
Kasia Bawarka wymyśliła u siebie lawę wulkaniczną jako podłoże dla warzyw, ale nie tylko. Strasznie mnie to zaintrygowało i okropnie korci, żeby spróbować...
greg66 12:53, 15 maj 2020

Asiu jak wysoka będzie jarzmianka? U mnie łodyga z kwiatkiem około 10cm ma urośnie jeszcze?
galgAsia 12:59, 15 maj 2020

A to zależy od odmiany - niektóre są tyciuśkie, np. Moulin Rouge, inne mogą dochodzić do 70-80cm. Generalnie średnia to jakieś 50-60cm...
Ale jarzmianki dopiero zaczynają, i te pierwsze pędy z kwiatami mogą być niższe, a następne pójdą w górę
greg66 13:02, 15 maj 2020

Nie pamiętam jaką mam ale jeszcze dokupię tylko teraz przez neta czeka się ponad miesiąc
Dominika11 13:55, 15 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Dla przypomnienia wstawiam plan - aktualne pole działań jest oznaczone 15 i 16.

Ja się za bardzo nie znam, ale pompki chyba na gwoździa niewiele pomogą...
matko co Ty znowu kombinujesz babo
TAR 14:00, 15 maj 2020

galgAsia napisał(a)
No tak właśnie sobie pacze i pacze - vidaron, sadolin, altax mają szare. Muszę zobaczyć, co jest dostępne, kupić mniejszą puszkę i sprawdzić. Bo tym samym bym od razu poleciała po skrzyniach warzywnych i bramce do Rodziców. Teraz już mur nadaje ton

tylko pamietaj musisz taka na bazie rozpuszczalnika kupic a nie na bazie wody czy akrylową