Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 08:34, 14 maj 2020

Wczoraj wieczorem jeździliśmy przykrywać do ogrodu. Ziemniaki zwarzone, czarne, przykryłam kartonami. W szklarni też włókninę naciągnęłam na pomidory. Najbardziej mi żal piwonii bylinowych, ale może tylko skurczyły się z zimna i normalnie zakwitną? Jeszcze jedna zimna noc wg prognoz. Zjadłam już swoją rzodkiewkę i sałatę. O szczypiorze nie wspominam, bo pierwszą partię już kończę, następna się szykuje. Rukola wzeszła, i teraz będzie tylko większa!
Deszczu nie było, chociaż sugerowali, że będzie. Dziś rano słońce i dziękuję za jego przesłanie do mnie.

Poza moim stresem ogrodowo przymrozkowym nic ciekawego się nie dzieje. Przeglądam nasiona, może jeszcze co wysieję na rabaty z jednorocznych. Miłego.

hankaandrus_44 08:39, 14 maj 2020

Czas na ogórki i cukinię do wysadzenia w grunt. A tu rozsadza nie gotowa, nic może kupię u ogrodniczki.

gobasia 12:14, 14 maj 2020

Mnie mróz ominął,ale zimno było i jest.Też muszę dokupić trochę sadzonek na targu
Milka 13:42, 14 maj 2020

Haniu, to mróz był?
Bylinowe powinny odbić.
mam nasiona rukoli, może warto wysiać jeszcze.
Zdrówka no i w końcu niech u ciebie ciepło zagości, wredna ta pogoda. Buziaki
hankaandrus_44 17:19, 14 maj 2020

Irenko, zobaczę jutro, czy te 3 noce wszystkiego nie dobiły. Widocznie był mróz skoro pomrozowe skutki są. Może niewielki ale połączony z zimnym wiatrem swoje zrobił/

Płakać nie będę, dopiero 15-ty. Fasolę, i dyniowate jeszcze nie siane, nie jest źle. Pomidorowych sadzonek mam kilka w zapasie, to się uzupełni. Przecież nie może być tak, że u wszystkich plaga, a u mnie super. Rownowaga musi być, w przyrodzie też.

Irenko, trzymaj się, już podobno będzie normalnie, chociaż wieszczą zimne lato.

Milka 06:30, 15 maj 2020

Oby Hanuś. Może, jak się ociepli i mnie będzie lepiej. Z planów tylko obiad zrobiłam, nie wiem co mi dokucza, oby nie to o co się najbardziej martwię.
Dziś słonecznie, posyłam promyki i uśmiech. Szczypior juz kwitnie i u mnie i jak go tu jeść
hankaandrus_44 11:24, 15 maj 2020

Irenko, omijać kwiatki szczypiorkowe, a reszta do jedzenia. Bo te łodyżki z kwiatkami są zdrewniałe ciut.
Zdrowie....temat rzeka, mojej rady nie daję. Sama ze swoim zdrowiem się borykam.

Czasami wystarczy zrobić napar ze stokrotek, mięty, melisy, rumianku i odrobiny cytryny dla smaku. Ze stokrotek możemy do herbaty brać i kwiatki i listki. Sama nie ma smaku. Reszta ziół wg upodobania. Czy skutkuje? Chyba wg wiary, Jak wierzysz ,że ci pomaga, to jest już lekarstwem.
Wczoraj zaaplikowałam sobie podobną herbatkę na noc, i spałam do ran do godziny 11-tej. Cud!

Ale teraz musiałam jednak pobudkową kawę walnąć. Ha,ha.
Miłego dnia

Ps. Kwiatki stokrotek zrywam ze swego trawnika, ale mogą być i te z rabatki, i suszę, a potem łączę z innymi suszkami, przed zaparzeniem. Wolę każdy rodzaj ziółek osobno.

hankaandrus_44 11:43, 15 maj 2020

Dla ciekawskich i potrzebujących załączam jeden z linków na temat stokrotki

https://naturalniezdrowy.com.pl/stokrotka-pospolita/

Proponuję zrobić syrop stokrotkowy z dodatkiem kwiatów z mniszka, taki 2 w 1. Na jesienne przypadłości/i nie tylko/jak znalazł.

A w ogrodzie? Za jakieś 2 tygodnie tak będzie, jak na zdjęciu poniżej. Na razie hosty w kły się wyposażyły, a róże cierpią po przymrozkach, chyba zetne nisko, zawsze to będzie lepsze niż pielęgnowanie chorych pąków.

zbigniew_gazda 18:28, 15 maj 2020

Człek się uczy całe życie. Myślałem że stokrotka tylko połączyła harcerkę z harcerzem. A tu masz ci los - ma właściwości zdrowotne.
Dzięki Haniu za link. U na cały ogród stokrotek w trawie i rosną na okrągło. Zastanawiam się ile to jest pół kg stokrotek?
BasiaLT 20:51, 15 maj 2020

Haniu ty to naprawdę jesteś nieoceniona, pierwsze słyszę o naparze ze stokrotek.