Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 13:11, 18 mar 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Ten bodziszek Summer Skies wg mnie je st za wysoki i ma kiepski pokrój- nie poduchowaty, tylko wzniesiony i boje się że z czasem będzie się pokładał.
Lepszy byłby geranium magnificum- ma ładny pokrój, tylko nie za długo kwitnie, ale obficie. Jak po kwitnieniu sie go zetnie to szybko pusci nowe liście i jest cudny z lisci, jesienią czerwonych i pomarańczowych
Trawa- może imperata , zielona, albo nawet Red Baron.
Albo możesz próbowac ze stipą, tylko nie pod magnolią, żeby w cieniu nie była
Albo z seslerią jesienną- tylko ta znam z opisów, ale wydaje mi się świetna- TomGroch ją robi.
Jarzmiankę jaką- ciemna może?
Ale kopry też świetne, tylko czy do tej róży nie za wysokie?- bywają czasem niższe odmiany kopru chyba.

można troszkę pomieszać- coś ażurowego pomiedzy- jak jarzmiankę czy mikołajek, ( tylko który się nie wywali- Hobbit, ale taki mały to na przód) i coś z przodu- czyli co którąś róże czymś zastąpić

Ja się wypowiem o seslerii jesiennej, bo mam dużo i długo.
To jest bardzo okazała trawa, sztywna w szerokiej koronie. Kolor przepiękny świeża groszkowa zieleń, jesienią taka słomkowa. Koło niej dobrze byłoby ustawić coś wzniesionego na baczność, takie patyki. Do rózy nie pasuje mi nijak, bo to szeroka trawa. Na poniższym zdjęciu są sadzonki od Tomka właśnie, bardzo młode. Po 2-3 latach to się robi taka masa.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:58, 18 mar 2013

Do góry
Czyli minus 6 róż, a w te miejsca jarzmianki. Pozostałe rośliny na obrzeża, ale bez zabierania róż.
No właśnie, te kaliny i magnolia, to takie malusie na razie. I tak coś trzeba wokół nich posadzić zanim urosną.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:42, 18 mar 2013

Do góry
chyba ze 6 szt jarzmianki
i coś z przodu można, co lekko wgryzie się w róże i będzie przed kalinami, szczególnie póki małe, a nawet pod magnolię(- choć pod nią to z czasem pewnie coś do cienia bardziej)
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:35, 18 mar 2013

Do góry
piękna, pasuje

Ile róż zastąpić- zaraz, popatrzę na rysunek
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:18, 18 mar 2013

Do góry
z papryk ( od Ciebie oczywiście ) u mnie wyszły wszystkie, pomidorowe, Robertina żadna
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:14, 18 mar 2013

Do góry
Ten bodziszek Summer Skies wg mnie je st za wysoki i ma kiepski pokrój- nie poduchowaty, tylko wzniesiony i boje się że z czasem będzie się pokładał.
Lepszy byłby geranium magnificum- ma ładny pokrój, tylko nie za długo kwitnie, ale obficie. Jak po kwitnieniu sie go zetnie to szybko pusci nowe liście i jest cudny z lisci, jesienią czerwonych i pomarańczowych
Trawa- może imperata , zielona, albo nawet Red Baron.
Albo możesz próbowac ze stipą, tylko nie pod magnolią, żeby w cieniu nie była
Albo z seslerią jesienną- tylko ta znam z opisów, ale wydaje mi się świetna- TomGroch ją robi.
Jarzmiankę jaką- ciemna może?
Ale kopry też świetne, tylko czy do tej róży nie za wysokie?- bywają czasem niższe odmiany kopru chyba.

można troszkę pomieszać- coś ażurowego pomiedzy- jak jarzmiankę czy mikołajek, ( tylko który się nie wywali- Hobbit, ale taki mały to na przód) i coś z przodu- czyli co którąś róże czymś zastąpić
Pozytywnie zakręcona ,początkująca ogrodniczka prosi o rady 13:48, 17 mar 2013

Do góry
A na tym zdjęciu chciałam założyć jeszcze jedna rabatę, ona będzie najbardziej widoczna jak ktoś wchodzi. Rośnie magnolia biała i jakieś iglaki niestety nazw nie znam., jak rónież róże i lawenda. Jest nasłoneczniona w zasadzie cały czas. Czy różanecznik mogłabym przesadzić tam właśnie pod magnolię? Mam taki wiekszy ale chyba dotychczasowe miejsce mu nie pasuje. Przepraszam za natłok pytań, ale w głowie właśnie mam taki mętlki, nie zliczę nocy co nie spałam żeby cos wymyslić.Zrobiłam zdjęcie tego różanecznika
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:51, 17 mar 2013

Do góry
Niech Tobie zakwitnie pięknie Twoja magnolia!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:34, 17 mar 2013

Do góry
Zbysiu, szok! to mało powiedziane! u nas najzimniej było 12 stycznia, -12 stopni, a dziś -2, idzie wytrzymać; od jutra wszędzie juz ocieplenie, w końcu; magnolia, jak nie otworzy pąków, przetrwa, niebezpieczeństwo jest wtedy, gdy kwiaty sie rozwijają, wtedy i całe drzewko może przemarznąć, tak stało się u mnie rok temu, a magnolie miały naście lat; Susan w połowie ucierpiała, i jak nie odbije w tym roku, będę ją ciąc, aby zmienić wygląd, no nie może być pół Susan w kwiatach, a pół goła!
pozdrawiam ciepło i ciepło wam posyłam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:29, 16 mar 2013

Do góry
pigwowce lada moment zakwitną jaśmin nagokwiatowy też zaraz zakwitnie

magnolia Susa, pełno paków

Żywopłotki cisowe. 18:02, 16 mar 2013

Do góry
Haniu, ja już po zakupach w Auchan. Kupiłam 3 rh Cunningham' s White, 1 azalię Giblartar i różową różę pienną do donicy na taras, nawóz do trawnika. W LM zaopatrzyłam się w środki ochrony roślin: Mopsilan, Miedzian, Previcur i Promanol. Były też piękne magnolie, mój M nie mógł sie oprzeć pokusie i staliśmy się posiadaczami pięknego okazu (wys, ok, 2,20) o wdzięcznej nazwie Magnolia loebneri "Donna", ma 12 pąków kwiatowych i pokrój drzewka. Mam już jedną magnolię, dostgałam 2 lata temu na imieniny, ale bez żalu się jej pozbędę bo to miernota jakaś, ciągle przemarza i wogóle nie rośnie. Podobał się też cyprysik "Iwonne" formowany w obłoczki, ale zbyt drogi (159).
Haniu, dostałam od kolegi pomiot ptasi, czy jak go teraz wymieszam z ziemią ogrodową i kompostem to za 2 tydodnie mogę go troszkę podsypać pod róże, mam do posadzenia róże rabatowe. Boję się czy ich nie spalę. Ten pomiot nie jest taki świeży, był wybrany z najniższej warstwy w kurniku.
Pozdrawiam cieplutko
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 17:29, 16 mar 2013

Do góry
magnolia napisał(a)

Beatko, jak klon urośnie, to nie położy cienia na stipy i lawendy- te są światłożerne i to bardzo!
Nie pamiętam stron świata u Ciebie.

Magnolio, to jest najbardziej nasłoneczniona rabata u mnie - słońce jest tam cały dzień, rano tylko trochę cienia ale potem cień przechodzi właśnie za garaż i patelnia

Idę poczytać co i innych słychać, nadrobić te 2 dni...
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:48, 14 mar 2013

Do góry
A gdzie Magnolia pokazywała stipy?

U nas takie słońce, ze nie musiałam palić do południa, z 19 stopni z domu zrobiło się 21. Na termometrze miałam dziś 35 stopni

Znalazłam na 77 str.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:45, 14 mar 2013

Do góry
jejku jak zimno. Normalnie w nosie zamarza wszystko.
Beatko, jak klon urośnie, to nie położy cienia na stipy i lawendy- te są światłożerne i to bardzo!
Nie pamiętam stron świata u Ciebie.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 15:58, 14 mar 2013

Do góry
Beata, ja Cię zawsze podziwiam za te projekty. Nie umiem na komputerze tak, tylko bazgroły. W jakim programie to robisz?
Projekt super. Miałaś nosa wg mnie. Ciekawe jak to oceni Magnolia.

Wysiałam stipę. Wywaliłam na mróz na balkon na 2 tyg. Trzy dni temu wniosłam do domu i już dziś wypatrzyłam kiełki! Duuuużo kiełków. Jeśli da się ją tak co roku wysiewać i wszystko łatwo pójdzie dalej, to pisze się na ten sposób. Jest nadzieja.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:09, 14 mar 2013

Do góry
no, rozpuściłaś Aga!
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:02, 14 mar 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
moje dzieci mało jedzą- Olka na płtakach jęczmiennych z wodą ( bo slow food uprawia), Anto na tostach a Tymek obrabia w szkole stołówkę z suchego chleba ( kanapki ze szkoły dostaję potem ja na wieczór).
Lato idzie , to posieję im koperek i sałatę- kochają zielone.

A rośliny tanie nie są

I tak trzymać! Trzeba sobie umieć dzieci wychawać....
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:47, 14 mar 2013

Do góry
moje dzieci mało jedzą- Olka na płtakach jęczmiennych z wodą ( bo slow food uprawia), Anto na tostach a Tymek obrabia w szkole stołówkę z suchego chleba ( kanapki ze szkoły dostaję potem ja na wieczór).
Lato idzie , to posieję im koperek i sałatę- kochają zielone.

A rośliny tanie nie są
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:43, 14 mar 2013

Do góry
Magnolia uradowałaś me serce tym postem A czemu? Proszę: " nie będę miała potem na roślinki, ani na kanapki dla dzieci" Rośliny nr1 ! A ja myślałam, że tylko ja tak mam
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:41, 14 mar 2013

Do góry
dziewczyny, a ja chyba uciekam, bo gadam zamiast pracować- nie będę miała potem na roślinki, ani na kanapki dla dzieci

Beatko- jak zwykle- Ty planujesz, my krytykujemy i oceniamy, czasem coś dorzucimy ,dobra?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies