Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 14:47, 19 mar 2020

mrokasia napisał(a)
Fakt, jak ID zbuduje solidna kępę to jest ciężko... ale z miskantami i rozplenicami jest podobnie. Mój eM tylko za pierwszym razem zdziwił się gdy powiedziałam, że będziemy dzielić siekierą. Teraz rąbie aż miło .
U mnie jeżówki nieśmiało wystawiają listeczki, za wcześnie chyba na dzielenie...

Pamiętam jak pierwszy raz dzieliłam (albo raczej próbowałam) podzielić miskanta Memory..koleżance obiecałam ,że jej dziabnę kawałeczek

Pierwsze podejście było z nożem i małą łopatką
Drugie podejście szpadel
Trzecie.. szpadel i młotek
Czwarte ..siekiera i młot ..i dopiero wtedy udało mi się urąbać kawałeczek

Myślisz, że za wcześnie na dzielenie jeżówek? oj mam nadzieję że ich nie zamordowałam ale jestem zdania,że jeżeli roślina wystawia już nosa z pod ziemi ..można dzielić
mrokasia 15:01, 19 mar 2020

Miałam na myśli, że u mnie chyba za wcześnie na dzielenie, bo jeszcze słabo widać co i gdzie. Jeśli Ty nie miałaś problemów to znaczy, że u Ciebie nie za wcześnie .
greg66 15:08, 19 mar 2020

Oooo to moja żona się do Was dałancza. Od wczoraj boli ją jeden półdooopek i to tak że ledwie łaziła. Dziś lepiej ale tak sobie myślę, że przecież ona mało co robiła w ogrodzie
No ale współczuję
deszczowymaj 13:03, 20 mar 2020

mrokasia napisał(a)
Miałam na myśli, że u mnie chyba za wcześnie na dzielenie, bo jeszcze słabo widać co i gdzie. Jeśli Ty nie miałaś problemów to znaczy, że u Ciebie nie za wcześnie .

Aaaa to o to chodziło

Powiem Ci Kasiu ,że te które dzieliłam to jeszcze listków nie miały (Meringue dość późno startują ) dopiero co widać malutkie kły ..i chyba w takiej fazie lubię dzielenie najbardziej bo przynajmniej nie widzę czy coś im zniszczyłam

wykopuję karpę ,kroje nożem na np.4 części i gotowe
deszczowymaj 13:08, 20 mar 2020

greg66 napisał(a)
Oooo to moja żona się do Was dałancza. Od wczoraj boli ją jeden półdooopek i to tak że ledwie łaziła. Dziś lepiej ale tak sobie myślę, że przecież ona mało co robiła w ogrodzie
No ale współczuję

Grzesiu..może Twoja żona nie robiła w ogrodzie zbyt dużo ,ale zapewne bardzo intensywnie i stąd te dolegliwości bólowe tak samo jak ja ..niby wykopałam tylko parę kępek ..a przez pół dnia ,4litery mnie bolały
Wiolka5_7 13:16, 20 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)

Powiem Ci Kasiu ,że te które dzieliłam to jeszcze listków nie miały (Meringue dość późno startują ) dopiero co widać malutkie kły ..i chyba w takiej fazie lubię dzielenie najbardziej bo przynajmniej nie widzę czy coś im zniszczyłam

wykopuję karpę ,kroje nożem na np.4 części i gotowe

Ja natomiast potrzebowałam 2 sadzonki to bez wykopywania całej kępy- matki odkroiłam z boku kawałek też wolę dzelić na wczesnym stadium ,bo roślina lepiej to znosi...
deszczowymaj 13:24, 20 mar 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja natomiast potrzebowałam 2 sadzonki to bez wykopywania całej kępy- matki odkroiłam z boku kawałek też wolę dzelić na wczesnym stadium ,bo roślina lepiej to znosi...

Też tak robię gdy potrzebuję niedużą sadzonkę i tak samo (wykrawam) trawy w celu rozmnożenia
deszczowymaj 13:28, 20 mar 2020

Wysiewy : część zmieniła lokum
Orliki ,śliczne mają te listeczki

Sadziec
Wiolka5_7 13:42, 20 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)

Też tak robię gdy potrzebuję niedużą sadzonkę i tak samo (wykrawam) trawy w celu rozmnożenia

No trawy jeszcze to fakt super szybki sposób bez uszczerbku Matki
deszczowymaj 14:07, 20 mar 2020

Czy tak wygląda siewka Kuklika ? Czy być może hoduję pokrzywę ?