Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

BKosimkArt 11:42, 27 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)

No jeszcze chwilka zanim posadzę warzywa ..eM musi dokończyć konstrukcje i zamówić folię ..żeby było taniej sami uszyjemy z niej ubranko na konstrukcje aż się boję

Uszyć?? My tylko zarzucaliśmy całość i u dołu wkopywaliśmy...
galgAsia 11:44, 27 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)

A jakie masz wymiary Asik swojej szklarni ? ta będzie miała 2x3

Weź pod uwagę fakt że jestem mistrzem upychania

ale mówisz ogórki nieee..hmmm
Mój tunel to 3x3,6. Mieszczę w nim kilkanaście krzaczków pomidorów. One nie mogą być na wcisk, muszą mieć przewiew, bo grzyb murowany. A dodatkowo ogórki są podatne na choroby grzybowe i gdzieś kiedyś czytałam (ach, ta skleroza...), że łączenie ich uprawy to proszenie się o kłopoty.
deszczowymaj 17:31, 27 kwi 2020

BKosimkArt napisał(a)

Uszyć?? My tylko zarzucaliśmy całość i u dołu wkopywaliśmy...

No tak, bo są takie gotowe folie pod wymiar z wyciętym już wejściem i okienkami ..

a my najprawdopodobniej kupimy folie szklarniową i resztę ogarniemy sami
deszczowymaj 17:37, 27 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Mój tunel to 3x3,6. Mieszczę w nim kilkanaście krzaczków pomidorów. One nie mogą być na wcisk, muszą mieć przewiew, bo grzyb murowany. A dodatkowo ogórki są podatne na choroby grzybowe i gdzieś kiedyś czytałam (ach, ta skleroza...), że łączenie ich uprawy to proszenie się o kłopoty.

Aaa widzisz ..nie wiedziałam ..dobrze że jesteś Asiulku a jak sadzisz pomidory ? w tych takich tunelach/rurach ? czy prosto do gruntu ? Masz zdjęcia może ?
Makao_J 20:40, 27 kwi 2020

Też macham.

Zaczął się tydzień więc zaczęło się sprawdzanie lekcji dzieciakom i tłumaczenie tematów. Będę rzadziej ale będę.
Dominika11 21:08, 27 kwi 2020

Pozdrawiam
Agi2006 22:33, 27 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)

Witam

Ogólnie to polecam wszystkie te które wymieniłaś z tym,że White Swan u mnie się kładzie i jest taka mało zwarta

Ale tak ..na pierwszym miejscu (byłam u Ciebie i widziałam miejsce które dla nich planujesz) polecam Virgin i Green Jewel ..piękne kompaktowe zwarte sztywne długo kwitnące odmiany
Green Twister też warta uwagi ..w ogóle wszystkie jeżówki z serii Green są godne polecenia ..

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie mam więc wyjścia bo potwirdzilas Asiu tylko mój wstępny wybór. Na podium na chwilę obecną Virgin i Green Jewel. A napisz mi proszę która bardziej trzyma się pionu? Nie masz może jakichś zdjęć kęp tych jezowek?
deszczowymaj 09:32, 28 kwi 2020

Agi2006 napisał(a)

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Nie mam więc wyjścia bo potwirdzilas Asiu tylko mój wstępny wybór. Na podium na chwilę obecną Virgin i Green Jewel. A napisz mi proszę która bardziej trzyma się pionu? Nie masz może jakichś zdjęć kęp tych jezowek?

Obie są sztywne ale idealny pion ma Green Jewel jest też ciut wyższa od Virgin

Poszukam zdjęć Virgin ale nie mam chyba zdjęcia całej kępy ..raczej sam kwiat wśród innych kwiatów coś mi tak świta ..

Green Jewel zdjęcia nie mam ,bo dopiero od niedawna jestem właścicielką malutkiej kępki ale ma ją moja sąsiadko/koleżanka stąd wiem jak ona się zachowuje
Agi2006 09:45, 28 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)

Obie są sztywne ale idealny pion ma Green Jewel jest też ciut wyższa od Virgin

Poszukam zdjęć Virgin ale nie mam chyba zdjęcia całej kępy ..raczej sam kwiat wśród innych kwiatów coś mi tak świta ..

Green Jewel zdjęcia nie mam ,bo dopiero od niedawna jestem właścicielką malutkiej kępki ale ma ją moja sąsiadko/koleżanka stąd wiem jak ona się zachowuje

Asiu a powiedz mi tak z własnego doświadczenia, jeśli docelowo chcę na rabacie grabowej długi szpaler jezówkowo - caradonnowy to co ile sadzić te roślinki? myślałam żeby je troszkę jednak rozrzucić ( może w formie szachownicy) na pasie który ma ok 1m szer. i 8m długości.
deszczowymaj 13:35, 28 kwi 2020

Agi2006 napisał(a)

Asiu a powiedz mi tak z własnego doświadczenia, jeśli docelowo chcę na rabacie grabowej długi szpaler jezówkowo - caradonnowy to co ile sadzić te roślinki? myślałam żeby je troszkę jednak rozrzucić ( może w formie szachownicy) na pasie który ma ok 1m szer. i 8m długości.

Ja z reguły sadzę gęsto ,bo zależy mi na szybkim efekcie ..gęsto czyli co 30cm a czasami nawet kępa przy kępie

Myślę że co 40cm będzie ok..Carodonna troszkę bardziej się rozrasta i pewnie razem idealnie się dopasują a literatura jeżówkowa podaje 7szt na 1m2