Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

sylwia_slomc... 14:12, 08 maj 2020

deszczowymaj napisał(a)

Leczo taaa

Sylwia co zrobić ? ratuj ..mam mrówki w foliaku/szklarence ..wczoraj ręcznie je mordowałam..mrówka po mrówce ,jak seryjny morderca

nie wiem czym mogę tam sypnąć ? proszek do pieczenia?ocet?

Octu nie bo zakwasi ziemie i może spalić korzenie. Prędzej proszek do pieczenia, ale pocieszę Cię ja w warzywniku mam nie jedną mrówkę i nic się roślinom nie dzieje, tylko więcej podlewać trzeba bo jak mrowisko pod korzeniami to i sucho jest.
Łapać owadów nie musisz bo jak pomidory kwitną to z reguły jest tak ciepło już, że na dzień foliaka otwierasz na oścież i same bzyki przylecą. U nas rolnicy nie zapylają ręcznie tylko tunele i szklarnie otwierają dla bzykówChyba, że zależy Ci by z każdego kwiatka był owoc to tak. Ja rok temu miałam masę pomidorów zawiązanych na krzakach bez sztucznego zapylania, tyle, że pod gołym niebem były i powódź zalała i po pomidorach w tydzień było.
sylwia_slomc... 14:16, 08 maj 2020

Najlepiej by było rano otwierać wieczorem zamykać, ale to trudne gdy się nie mieszka obok, wiem coś o tym
Zamykaj jak zimno ma być lub wichura, burza, inaczej w sezonie sadzonki do popołudnia Ci się ugotują.
Albo zrób takie dwa na przeciwnych końcach okienka w drzwiczkach i tylko te okienka miej stale otwarte, to da przewiew potrzebny roślinom
deszczowymaj 14:18, 08 maj 2020

A tą pamiętacie?
Jak nic idzie na gnojówkę.. Skończyły się sentymenty parzy jak wściekła.. wyhodowałam potwora
sylwia_slomc... 14:21, 08 maj 2020

Na gnojówkę, albo gdzieś w kącik ogrodu nie uczęszczany dla pazi królowej- motyliJak się rozrośnie przez wiele lat będziesz z jednej rośliny gnojówki robić
KasiaBawaria 14:21, 08 maj 2020

Masz pokrzywe w doniczce???
deszczowymaj 14:32, 08 maj 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Na gnojówkę, albo gdzieś w kącik ogrodu nie uczęszczany dla pazi królowej- motyliJak się rozrośnie przez wiele lat będziesz z jednej rośliny gnojówki robić

No i po co to napisałaś ? i znowu jej nie wyrzucę ..

ale chyba tak zrobię.. posadzę w kącie

Sylwuś dziękuję za cenne rady foliakowe okienko mam jedno ..najwyżej będę zostawiać otwarte też drzwi ..albo poproszę eMusia o dodatkowe okienko
Basieksp 14:32, 08 maj 2020

deszczowymaj napisał(a)
A tą pamiętacie?
Jak nic idzie na gnojówkę.. Skończyły się sentymenty parzy jak wściekła.. wyhodowałam potwora

No ej, weź ją chociaż na herbatkę, albo płukanka do włosów gnojówka pamiętaj to nie jest zwykła pokrzywa
deszczowymaj 14:34, 08 maj 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Masz pokrzywe w doniczce???

Tak a co ? Ty nie masz ?
deszczowymaj 14:39, 08 maj 2020

Basieksp napisał(a)

No ej, weź ją chociaż na herbatkę, albo płukanka do włosów gnojówka pamiętaj to nie jest zwykła pokrzywa

Basieksp 15:47, 08 maj 2020

deszczowymaj napisał(a)
Achhhh jeszcze Tiarella cudna

Też ją mam, ale moja taka trochę mizerna, może ma złe miejsce, jest w półcieniu, mam trochę ciężką zbitą ziemię, przesadzić?