Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 17:21, 02 cze 2020

galgAsia napisał(a)
Asiul, do kompletu domów Laughing Meadow Mama, świetna jest

Yhhy No to jeszcze Rainbow Yellow i Evening Glow i jest piękna kompozycja w odcieniach żółtej pomarańczy
deszczowymaj 17:35, 02 cze 2020

Makao_J napisał(a)

Ja zaczynam nielubić niektórych jeżówek

Mam różne ale widzę że Green Jewel nie jest dla mnie. Dokupuję i dokupuję i co rok kilka mi wypada. Chyba spasuję.

Najlepiej (w tej chwili) Blacbery Belle i Milkshake lub Honeydew (nie pamiętam którą tam wsadziłam). Reszta coś słabo albo bardzo słabo.

Hmmm no nie wiem co powiedzieć ..u mnie kiepsko wygląda Green Twister .. słabo porównując do innych odmianowych .
Może być tak,że cała seria Green jest z tych słabszych ..nie mam zbytniego porównania

A jeżeli chodzi o całą resztę odmianowych ,czy to pełne czy niepełne nie narzekam na nie ..tfu tfu
Ale jedno jest pewne są odmiany mega mocne i niezawodne tak samo jak zwykła purpurowa

Super jest Mamma mia ..naprawdę mega przyrasta ekspresowo ,zimuje bez problemów ..to samo Hot Papaya,Lemon Drop,Milkshake,Orange Skipper,Raspberry Truffle i jeszcze kilka by się znalazło
greg66 17:41, 02 cze 2020

U mnie jedna lemon drop wybujała a druga znikła
Makao_J 18:25, 02 cze 2020

Muszę znaleźć odmiany niezawodne do swojego ogrodu sama. Najlepszy sposób to sadzić i obserwować.

Jak mówiłam mam już dwa typy.

Jeszcze coś pewnie wybiorę. Magenta Pearl przyrasta mi co roku i nic nie wypada. Resztę poznam jak zakwitną bo nie pamiętam gdzie wsadzałam.

Gdzieś mam jeszcze Blackberry Truffle, Big Kahunę, Honeydew i Marmelade ale nie pamiętam które to gdzie bo rosną wszystkie razem. No więc czekam.

Jedyne co widzę to to że właśnie Green Jewel znowu zawiodła.
deszczowymaj 21:32, 02 cze 2020

Makao_J napisał(a)
Muszę znaleźć odmiany niezawodne do swojego ogrodu sama. Najlepszy sposób to sadzić i obserwować.

Jak mówiłam mam już dwa typy.

Jeszcze coś pewnie wybiorę. Magenta Pearl przyrasta mi co roku i nic nie wypada. Resztę poznam jak zakwitną bo nie pamiętam gdzie wsadzałam.

Gdzieś mam jeszcze Blackberry Truffle, Big Kahunę, Honeydew i Marmelade ale nie pamiętam które to gdzie bo rosną wszystkie razem. No więc czekam.

Jedyne co widzę to to że właśnie Green Jewel znowu zawiodła.

Próbuj i nie poddawaj się ..bo warto
Katte 22:21, 02 cze 2020

Uśmierciłam Green Jewel , po zimie coś ją zaczęło rozkładać, i dobiłam ją odcinając od reszty to co zdrowe z marnym skutkiem....
deszczowymaj 09:49, 03 cze 2020

Katte napisał(a)
Uśmierciłam Green Jewel , po zimie coś ją zaczęło rozkładać, i dobiłam ją odcinając od reszty to co zdrowe z marnym skutkiem....

Oj

ale myślę ,że i tak nie było już dla niej ratunku
nicol21 10:28, 03 cze 2020

Asia - to może czas buty córki zasadzić ? A nóż zakwitną, albo się namnożą

Z jeżówkami gatunkowymi też u mnie ciężko.... piękne, ale kapryśne. Zostawiam tylko te co same chcą zostać. Tylko to co się samo rozsieje!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
ElzbietaFranka 20:20, 03 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)

No właśnie wieczorem dostałam sms ,że paczka ma być jutro nie rozumiem tego ,rano piszą co innego po południu też coś innego
Chyba wysyłają automatycznie tą samą wiadomość do każdego , że wysyłka za 2-3tyg. a i że rośliny jeszcze są w produkcji ..

Różnie to bywa z tymi dostawami. Ten rok jest wyjątkowy szkółki mają dużo zamówień i nie mają pracowników którzy wyjechali na Ukrainę.
Też jest taka sprawa, że mają wystawione rośliny których jeszcze nie mają lub są za małe aby wysyłać w paczce nie są na tyle ukorzenione aby przetrwały podróż. Przeważnie paczka od nadania do kuriera idzie do adresata 48 godzin.

Na początku też miałam problemy z różnymi szkółkami teraz jestem wierna firmie Albamar (to nie reklama) bo ich reklamować nie trzeba. Mają ładne rośliny i bardzo solidnie zawsze u nich kupuje jeżeli nie ma tych roślin w pobliskiej szkółce.

Miałam problem nigdy nie zamawiałam cebul lilii ale podobała mi się jedną lilia i skusiłam się na kupno przez internet. Otrzymałam odpowiedź że w związku z sytuacją.... Trzeba czekać 3 tygodnie 4 tygodnie mija i ani słychu ani dychu telefon nie odpowiadał. Napisałam do nich że rezygnuje i wiele przykrych słów nawet że dziadowska firma. Tego samego dnia miałam e-maila i w ciągu 3 następnych dni otrzymałam paczkę. Przeżyłam szok jakie cebulę przyszły przepiękne każda owinięta w papier korzenie i górki wyrośnięte. Tak sobie myślałam chyba wyrywali z ziemi.
Więc nieraz trzeba pięścią walnąć o stół.

Odnośnie jeżowek to specjalistka od nich jest Anabell ma piękne jeżówki takie rasowe i bardzo dużo. Też zamówiłam razem z nią i w szklarence dochodzą do siebie bo u nas zimno.

Rozpisalam się ale i życzeń nie potrafię.

Pozdrawiam
Basia_KRK 21:29, 03 cze 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Różnie to bywa z tymi dostawami. Ten rok jest wyjątkowy szkółki mają dużo zamówień i nie mają pracowników którzy wyjechali na Ukrainę.
Też jest taka sprawa, że mają wystawione rośliny których jeszcze nie mają lub są za małe aby wysyłać w paczce nie są na tyle ukorzenione aby przetrwały podróż. Przeważnie paczka od nadania do kuriera idzie do adresata 48 godzin.

Ja dostałam dzisiaj maila od Barcikowskich ws moich paczek, że czas realizacji na ten moment to miniumum 3 tygodnie, minęły już dwa.. Mam w zamówieniu m.in. orliki, serduszka white gold, chyba nic już z nich nie będzie