Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

galgAsia 11:05, 08 cze 2020

Mgduska napisał(a)
Jeśli chodzi o ślimaki, u mnie niejeden ślimakolog płakałby ze szczęścia - na tak małym obszarze wszelkie kształty, formy i kolory, można się doktoryzować, habilitować i robotę mieć do końca życia (tak się tylko przechwalam)
A mój młodszy brat, jak był mały, to zakładał hodowlę winniczków Zbierał je z całego ogrodu (podówczas działkowego), robił im zagrodę z kamyków i je obserwował Przynajmniej nie łaziły po całej działce
Mgduska 11:29, 08 cze 2020

Też hodowałam - wstężyki...Więc mam jeszcze odrobinę sentymentu, zwłaszcza jak się trafi taki mikrusi.
Ale ostatnio coraz częściej widzę bezskorupe, wielkie i jeszcze we wzorki, łe, mogą się przyśnić.
deszczowymaj 12:08, 08 cze 2020

mrokasia napisał(a)
A u mnie nie wiedzieć czemu (i odpukac w niemalowane!!!) jakoś ślimaków tym roku niewiele. Za to mszyc, mrówek i innego robactwa zatrzęsienie. Najbardziej mną wstrząsnęły mszyce na hortensji.

No właśnie ..mszyce pojawiają się już wszędzie ,jakieś zdziczałe czy co
deszczowymaj 12:10, 08 cze 2020

Mgduska napisał(a)
Jeśli chodzi o ślimaki, u mnie niejeden ślimakolog płakałby ze szczęścia - na tak małym obszarze wszelkie kształty, formy i kolory, można się doktoryzować, habilitować i robotę mieć do końca życia (tak się tylko przechwalam)

uwielbiam te nasz przechwalanki

To ja Ci powiem ,że ja też mam dużo i mam te ze skorupkami i te bez-tych najwięcej i jeszcze mam te niby tygrysie bllleeee hehe
Kawa 13:04, 08 cze 2020

Joasiu - u mnie biedronek też nie ma i w sumie się dziwię bo w zeszłym roku to jakiś nalot miałam

warzywka ci super rosną
Mgduska 13:20, 08 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)

uwielbiam te nasz przechwalanki

To ja Ci powiem ,że ja też mam dużo i mam te ze skorupkami i te bez-tych najwięcej i jeszcze mam te niby tygrysie bllleeee hehe

Właśnie te tygrysie mnie przerażają, skąd to się wzięło? kiedyś takich nie było. Mus jakimś transportem z Azji przywleczone...
popcorn 13:37, 08 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)

Młode listki oblepione robactwem mimo wszystko myślę ,że dadzą radę ..w końcu to twarde sztuki gorzej sytuacja wygląda z sadźcem ..też oblepiony i nie daje rady

wczoraj czyściłam je z tego paskudztwa ..zobaczymy

Buziaki

będzie dobrze! co ma wypaśc wypadnie, wiadomo robisz wszystko żeby sytuację ratować, ale jak coś zostanie zeżarte czy padnie z innych powodów... jest miejsce dla czegoś nowego
nie ma co się stresować
deszczowymaj 14:01, 08 cze 2020

Kawa napisał(a)
Joasiu - u mnie biedronek też nie ma i w sumie się dziwię bo w zeszłym roku to jakiś nalot miałam

warzywka ci super rosną

na razie rosną zobaczymy czy dotrwają do zbiorów czy coś je zeżre ..przede mną
deszczowymaj 14:03, 08 cze 2020

Mgduska napisał(a)

Właśnie te tygrysie mnie przerażają, skąd to się wzięło? kiedyś takich nie było. Mus jakimś transportem z Azji przywleczone...

Eee te tygrysie to jest niby rarytas serio ..ludzie je specjalnie kupują ..bo one niby..te ślimaki tygrysie zjadają te zwykłe ślimaki golasy fujj nie wiem czy to prawda ..na własne oczy jeszcze tego nie widziałam
deszczowymaj 14:06, 08 cze 2020

popcorn napisał(a)

będzie dobrze! co ma wypaśc wypadnie, wiadomo robisz wszystko żeby sytuację ratować, ale jak coś zostanie zeżarte czy padnie z innych powodów... jest miejsce dla czegoś nowego
nie ma co się stresować

Oj nie tak letko to nie będzie ..nie po to od lutego bujałam się z siewkami ..codziennie doglądając, chuchu dmuchu żeby mi teraz jakieś dziadostwo sadzonki zeżarło ..nie dam się ,będę walczyć