Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 10:02, 08 cze 2020

Dominika11 napisał(a)
piekne zestawienie

na pewno nietypowe
deszczowymaj 10:09, 08 cze 2020

Mgduska napisał(a)
Cukinię masz w namiocie, czy w gruncie? U mnie ślimaki już by po niej pojechały
Ostatnio przyuważyłam sieweczkę jeżówki w ścieżce - następnym razem już nie wystawała ze żwiru, ślimaki objadły do szczętu, a jeszcze następnym - coś jakby próbowała jednak rosnąć - zobaczymy kto kogo
Kiedyś próbowałam z dynią - cwane bestie wpierniczały kwiaty, także ten - zielone mogłam sobie hodować....

Cukinie mam w skrzyni na zewnątrz ale też i bezpośrednio w gruncie ślimaki zżerają mi wszystko ,połowa sałaty w szklrence zeżrata ,na zewnątrz poobgryzały bób ,niektóre cukinie ..i całą masę jeżówek
galgAsia 10:09, 08 cze 2020

U mnie w tym roku - odpukać! - nie ma problemu ze ślimakami. Tzn. widuję winniczki i te mniejsze paskowane, ale golasów bezdomnych nie ma. Raz na tydzień znajdę jakiegoś młodego golasa, to mu pokazuję, gdzie... ślimaki zimują
Ale to może dlatego, że u mnie mało pada... A może dlatego, że rezyduje u mnie para ropuch i jest im tu dobrze
deszczowymaj 10:11, 08 cze 2020

popcorn napisał(a)
Ale Ci wszystko rośnie! Cudnie, bujnie! Jeżówka jak dla mnie wygląda oki, co z nia nie tak? pozdrówka!!!

Młode listki oblepione robactwem mimo wszystko myślę ,że dadzą radę ..w końcu to twarde sztuki gorzej sytuacja wygląda z sadźcem ..też oblepiony i nie daje rady

wczoraj czyściłam je z tego paskudztwa ..zobaczymy

Buziaki
galgAsia 10:17, 08 cze 2020

A podarunek od sąsiada - miodzio Jak dobrze mieć sąsiada... dobrego sąsiada Rób wyciąg i pryskaj. Tu poprawka - wystarczy moczyć 12 godz. A jak odlejesz płyn, to ja bym zalała ponownie i nastawiła gnojówkę Podwójny zysk
deszczowymaj 10:21, 08 cze 2020

galgAsia napisał(a)
A podarunek od sąsiada - miodzio Jak dobrze mieć sąsiada... dobrego sąsiada Rób wyciąg i pryskaj. Tu poprawka - wystarczy moczyć 12 godz. A jak odlejesz płyn, to ja bym zalała ponownie i nastawiła gnojówkę Podwójny zysk

to mam kilo zalać 10l wody ? do oprysku ? a gnojówkę takie same proporcje ?
deszczowymaj 10:24, 08 cze 2020

Asiul ślimaków mam tyle że szok ..wiesz deszczowymaj zrobił swoje u mnie często plagi ślimaków bo staw wielki za płotem to i mikroklimat im się podoba

ale to co się dzieje teraz ,przekracza wszelkie granice ,tyle tak różnorodnego robactwa to ja w życiu nie miałam
mrokasia 10:39, 08 cze 2020

A u mnie nie wiedzieć czemu (i odpukac w niemalowane!!!) jakoś ślimaków tym roku niewiele. Za to mszyc, mrówek i innego robactwa zatrzęsienie. Najbardziej mną wstrząsnęły mszyce na hortensji.
Mgduska 10:42, 08 cze 2020

Jeśli chodzi o ślimaki, u mnie niejeden ślimakolog płakałby ze szczęścia - na tak małym obszarze wszelkie kształty, formy i kolory, można się doktoryzować, habilitować i robotę mieć do końca życia (tak się tylko przechwalam)
galgAsia 11:03, 08 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)

to mam kilo zalać 10l wody ? do oprysku ? a gnojówkę takie same proporcje ?
Tak, proporcje takie same, tylko czas się różni. Ja bym po prostu wzięła do oprysku tyle, ile potrzebujesz, a potem uzupełniła świeżą deszczówką do pełna i zostawiła na gnojówkę.
Ja w ogóle to jestem pasjonatką tych gnojówek, bo rozwiązują problem chwastów i przyspieszają kompostowanie. Tak naprawdę wszystko można nastawić, a kłączy tylko tak się pozbędziesz - jak zgniją...