Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

Basieksp 10:49, 19 cze 2020

Ja bym powiększyła tą rabatę w taką podłużną , z tym żywopłocikiem chyba trudno połączyć skomponować, a trochę go szkoda bo ładny, chociaż tak jak mówisz fotki nie zawsze pokazują jak to wygląda w rzeczywistości
deszczowymaj 10:52, 19 cze 2020

mrokasia napisał(a)

Ja bym z niej zrobiła taką rabate nerkę z tyłu poprowadziła linię takim samym lekkim,wypukłym łukiem jak rabata w plecach, pomiędzy ścieżka trawnikowa a z przodu też lekkim łukiem, tyle że wklęsłym. Pociągnęłabym ją co najmniej do wysokości tego wielopiennego drzewka albo i kawałek dalej .

BTW to różowe obok miskanta to ostrogowiec???

Tak ostrogowiec polecam

Qurczę muszę pomyśleć ..pomysł dobry , tylko mi jakoś te rabaty nerkowe nie leżą może zmienię nazwę na rabatę w kształcie wygiętej pigułki ?
deszczowymaj 10:54, 19 cze 2020

Basieksp napisał(a)
Ja bym powiększyła tą rabatę w taką podłużną , z tym żywopłocikiem chyba trudno połączyć skomponować, a trochę go szkoda bo ładny, chociaż tak jak mówisz fotki nie zawsze pokazują jak to wygląda w rzeczywistości

No właśnie też mi szkoda tej rabaty i żywopłociku ..tą całą rabatę dopiero co jesienią przerabiałam wszystko przesuwałam ..coś dosadziłam coś wyleciało i teraz znowu robić przekopki ...yyy nie nie chce mi się
KOla 11:10, 19 cze 2020

deszczowymaj napisał(a)

Tak to pęcherznica ..ona za chwilkę zakwitnie , bardzo delikatne kwiatuszki ..one kwitną chyba w tym samym czasie

jeżeli Twoja nie kwitnie to być może zbyt późno ją cięłaś ? może wiosną ? to nie zakwitnie najlepiej ciąć po kwitnieniu

ja mojej pierwszy raz pozwalam zakwitnąć ,wcześniej zawsze bardzo mocno ją cięłam i jesienią i wiosną także nie miała szans na kwitnienie.

Wogóle jej nie cięłam. Posadzona 2 lata temu, mało przyrosła, i chyba wogóle nie zakwitła. A jak ciąć? Tylko kwiatostany (których i tak nie mam ) czy nisko?
Mgduska 11:16, 19 cze 2020

No to nie łącz, ale kółko powiększ. Duże kółko będzie fajne
deszczowymaj 12:21, 19 cze 2020

KOla napisał(a)

Wogóle jej nie cięłam. Posadzona 2 lata temu, mało przyrosła, i chyba wogóle nie zakwitła. A jak ciąć? Tylko kwiatostany (których i tak nie mam ) czy nisko?

Możesz ciąć ją jak chcesz bardzo nisko ,średnio nisko ona i tak odbije ,nawet przycięta przy ziemi

A masz ją w słońcu ?
deszczowymaj 12:24, 19 cze 2020

Mgduska napisał(a)
No to nie łącz, ale kółko powiększ. Duże kółko będzie fajne

chyba tak zrobię chociaż ta podłużna rabata kusi mnie ..
mrokasia 12:30, 19 cze 2020

KOla napisał(a)

Może ma złe stanowisko? Kurcze, że pęcherznica nie rośnie to dziwne...
Ja swoich wcale nie tnę ale mi zależny na wysokich, ażurowych, swobodnych krzakach. Za radą Hani Gruszki wycinam co roku 1-3 najstarsze pędy i gotowe. Ona wtedy wypuszcza od dołu nowe, młode pędy. Najstarszej przycinałam po kwitnieniu pędy i zrobiła się taka wiechciowata, wypuściła z tych skróconych pędów mnóstwo nowych i wygląda beznadziejnie. Wiosną wytnę jej te wszystkie stare pędy a zostawię tylko takie pojedyncze, bez przyrostów.
deszczowymaj 12:34, 19 cze 2020

A ja tnę mocno z wszystkich stron bo podoba mi się taka gęściutka

nie daleko mnie na osiedlu rośnie taka bida , nie cięta wcale ..w cieniu biedak siedzi i to to łyse takie bez koloru i nie kwitnie wcale
Basieksp 12:55, 19 cze 2020

Też swojej pęchęrznicy nie przycinam, mam taki dość wysoki trochę smukły krzew, ale w tym roku chcę ją odmłodzić, bo stare zdrewniałe gałęzie zrobiły się takie jakby im kora się łuszczyła, gdzieś wyczytałam, że to nie choroba, że tak mają ale nie jestem pewna