Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jeżówkowe-Love

Jeżówkowe-Love

deszczowymaj 09:28, 23 lip 2020

Makao_J napisał(a)
Drylujesz wiście na kompoty?

Nie na kompot nie dryluję

Tu akurat robiłam taki syrop ale z owocami (wiśnie +cukier) ..można go wykorzystać do deserów,lodów itd..lub do picia po rozcieńczeniu

a po dodaniu większej ilości cukru powstaje konfitura ,tak jak pisze Sylwia
deszczowymaj 09:34, 23 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Asia Powiedz mi czy to jest możliwe żeby jeżówka posadzona z sadzonki po urośnięciu i zbudowaniu krzaczka kwitła trzema różnymi kwiatkami???
Jedne są zielonkawe z podkręconymi płatkami, drugie normalne różowe, a trzecie różowe z końcóweczkami zielonymi. Sadziłam sadzonkami cztery jeżówki w donicy i w jednej mam takie cuda....
Fotki jeszcze w aparacie mam, ale pewnie na dniach będę zrzucać na lapka to pokażę i zawołam.

Możliwe jak najbardziej tylko nie mam pojęcia jak to się dzieje też mam taką jedną która w jednej sadzonce ma dwa kolory kwiatu ..róż i pomarańcz

Być może w miarę rozwoju kwiatów ten koloryt się wyrówna ,albo zostanie taki dziwaczek ..może też jest tak że jakaś siewka przytuliła się do tej kępki ? stąd taki mix .. choć swoją sadzonkę oglądałam ze wszystkich stron i wygląda na to że te dwa kolory to z jednej kępy

Sylwia pokaż zdjęcia koniecznie
deszczowymaj 09:36, 23 lip 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja dryluję na konfitury i to chyba też one tyle, że z żelfixem lub cukrem żelującym. Ja konfiturę robię z samych owoców i cukru. Żadnych żelujących substancji nie daję, latami może leżeć nic się z nią nie stanie, ale jest bardzo słodka, trzeba lubić

Sylwia robię tak samo tylko że te akurat to z mniejszą ilością cukru ..mniej odparowane taki a'la syrop ..
popcorn 09:39, 23 lip 2020

Moje drzewko miało w tym roku 6 wisienek. Czekam aż urośnie i będę robić
deszczowymaj 09:46, 23 lip 2020

KasiaBawaria napisał(a)
Wlasnie mialam o tym mleku pisac, bo koty nie trawia laktozy, nie wolno im dawac mleka, tylko wode
pieknie jezowkowo u ciebie i cudne plony.

Dzięki za ważną informację wczoraj dostały samą wodę ..a raczej dostał 1 kotek , dwa pozostałe gdzieś zniknęły .. mam nadzieję że nic im nie jest
deszczowymaj 09:48, 23 lip 2020

Mgduska napisał(a)

Kwestia wprawy Niektórym dobrze się robi wsuwką do włosów, co kto lubi.
Mistrzostwem (moim) było drylowanie czeremchy, hehehe, na szczęście bardzo niedużo tego było, na maleńką naleweczkę w małpce

kobiety to jednak pomysłowe są

wsuwką to moja babcia drylowała
deszczowymaj 09:48, 23 lip 2020

popcorn napisał(a)
Moje drzewko miało w tym roku 6 wisienek. Czekam aż urośnie i będę robić

O to ja miałam tyle czereśni
galgAsia 10:15, 23 lip 2020

Asiulku, to ile tych wiśnie wydrylowałaś? 5 litrów? Ha, mów mi maestra - za mną 24 kg I potwierdzam - drylownica strasznie przepuszcza, potem trzeba godzinami sterczeć nad parującym garem i wybierać pestki. Zdecydowanie wolę wsuwką i kuchnia nie była wcale zachlapana
Zrobione konfitury, sok i suszone
Dominika11 10:16, 23 lip 2020

wsuwką ??? ja wybieram spinaczem
deszczowymaj 10:38, 23 lip 2020

galgAsia napisał(a)
Asiulku, to ile tych wiśnie wydrylowałaś? 5 litrów? Ha, mów mi maestra - za mną 24 kg I potwierdzam - drylownica strasznie przepuszcza, potem trzeba godzinami sterczeć nad parującym garem i wybierać pestki. Zdecydowanie wolę wsuwką i kuchnia nie była wcale zachlapana
Zrobione konfitury, sok i suszone

Asiulku bo Ty jesteś Królowa wiśniowa wiesz ,że ja nie przepadam za robieniem przetworów wszelakich a że wiśnia jednak owocuje to mus owoce przerobić
ja robótki wiśniowe rozkładam na kilka dni jak już będę miała konkretnie dość to resztę zamrażam

Asik a suszone bez (suszarki) można zrobić ? może piekarnik?