Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus

Claire 16:02, 10 sie 2021

@Mazan pomożesz?
Gardenarium 20:16, 18 sie 2021

JuliaFrey napisał(a)
Witam serdecznie.

Od miesiaca nie mogę powstrzymać procesu żółknięcia i gubienia igieł. Sosenka ma 3 lata i jest w donicy na balkonie. Na wiosnę miała duzo przyrostów, zagęściła się i pięknie wydłużyły jej się igły. Wytworzyła nawet malutkie szyszki. Nagle z początkiem lipca zaczęła usychać całymi partiami. Dwa opryski na przędziorka i tarczniki nic nie dały. Dziś znowu usunęłam następną partię suchych igieł! Cały dół już ma praktycznie łysy. Korzenie sprawdziłąm i są ok. jasne i suche.
Co mogę jeszcze zrobić? Co zastosować, by ją uratować? Z dnia na dzien jest coraz gorzej, co widać na zdjęciach. Przetrwała wszystkie zimy na balkonie, a latem takie coś
Bardzo proszę o radę!

Sośnie nic nie jest, poza tym że balkon to nie jest dla niej najlepsze środowisko. Sosny tak mają, że tworzą pień, a stare 3 letnie igły mają taki swój żywot i potem trzeba je zdejmować, dgy drzewo jest wielkie, nikt już nie jest w stanie czyścić ze spadających igieł i dlatego tak smętnie sosny wyglądają. W lesie też igły spadają, a sosny są zdrowe, tworzy się ściółka.
Tak więc opryski są zbędne. Nie zalewaj sosny zbyt obficie.

Instagram Ogrodowiska
JuliaFrey 21:38, 18 sie 2021

Dziękuję serdecznie za odpowiedź!
Do tej pory była gęsta i była prawdziwą ozdobą na balkonie, a teraz po prostu przeraziło mnie to,co się z nią dzieje.
Marcinp 14:03, 20 wrz 2021

Witam ponownie z tematem sosny himalajskiej i żołkniejących igieł.Minął rok od poprzednich zdjęć i stan obecny jest zdecydowanie gorszy.Czy jest ktoś w stanie doradzić mi co mogę zrobić?

Michalm 11:13, 22 wrz 2021

Witam, sosna wsadzona na wiosnę, na początku ładnie rosła ale od jakiegos czasu żółkną igły, zaczęło sie od jednej przy glebie a teraz na wszystkie 6 poszła choroba i poraża kolejne gałązki coraz wyżej. Czy to osutka? Czy mam usunąć porażone gałązki i czym spryskać?

Proszę o pomoc bo widziałem juz chyba wszystkie choroby świata w moim nowym ogrodzie
jakko 17:47, 10 paź 2021

Witam, mój pierwszy ogród, pierwszy problem i w związku z tym pierwszy post na forum. Pozdrawiam wszystkich i proszę o pomoc. Na podstawie dostępnych tu zdjęć i wypowiedzi fachowców typuję, że mam problem z osutką lub białą zgnilizną drewna. Podpowiecie co to może być?

jakko 12:54, 12 paź 2021

Nie mogę już edytować posta powyżej, ale nasuwają mi się kolejne wątpliwości... Przy osutce nie występują chyba takie białe nacieki, a co do zgnilizny drewna to czy te drzewka nie są na to za młode? Mają około 160 cm.

Może problemem jest huba korzeni?
[tekst zmoderowany]
Matyldowo 15:06, 24 kwi 2022

Proszę o poradę co za szkodnik niszczy mi 3 sosny rosną koło siebie wyglądają jak brudne zasypane piaskiem czarne łodygi miejsca
maja takiego chyba szkodnika bo terakota koło nich czarna i mnóstwo owadów się kręci i leci jakby z sosny ?
Czym to opryskać?
Matyldowo 10:39, 25 kwi 2022

Ktoś coś podpowie co niszczy mi sosny
Matyldowo 07:27, 26 kwi 2022

Hallo halo. Czy tu ktoś bywa? Proszę mi coś podpowiedzieć co z ta moimi choinkami czytam forum i do końca nic mi nie pasuje bo żadne pędy nie zamierają wyglada jakby była obsypana piaskiem, ziemia bo jest całe brudna ( ma z 5 metrów) czarne pędy i kręci się mnóstwo owadów problem już zauważyłam jesienią ale myślałam ze brudna po tych wichurach