Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 16:09, 06 wrz 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Ewa
Gaury się raczej nie dzieli. Ona ma palowy korzeń i dosyć głęboki. Co możesz zrobić możesz jeszcze teraz ale najlepiej wiosna. Jak wyrastają młode łodyżki uszczknąć od korzenia włożyć do słoika z wodą i po 3 tygodniach gaury wypuszcza korzonki. Tak zrobiłam w tym roku i mam ok 15 sadzonek już kwitną.
Drugi sposób gaura się rozsiewa. Późną jesienią zetnij zeschnięte łodygi i połóż na czystej ziemi wiosna wypuszcza sadzoneczki. Tak zrobiłam wzeszło ich sporo.

Teraz odnośnie werbeny poczekaj ona potrafi nawet we wrześniu wzejsc.
Ela
Nie można werbeny ścinać na zimę jak chcemy aby się rozwijała.
Widziałam na programie Domo. Aby jaluxyc woreczek foliowy późną jesienią na kwiatostany wytrzachac nasiona i posiać je od razu w miejsce gdzie mogą rosnąć (czyste bez chwastów). Na pewno wzejdą i wtedy można przepikowac w inne miejsca.
Mam werbenie więc tak robię.
Oczywiście ja wycinam jesienią a mimo wszystko się sieją.

Też mam jarzmianki, bordowa i rozowo-srebrzysta (więcej srebra). Ładniejsza jest srebrzysta u mnie teraz drugi raz kwitnie.

Ela, bardzo dziękuję za te informacje, są dla mnie cenne.
ewsyg 16:12, 06 wrz 2025

Ulina napisał(a)

Chodziło mi o White dome

Jarzmianka lubi wilgoć, pięknie kwitnie i jest zauważalna gdy ma miejsce do rozrostu. Wczoraj ścinałam kwiaty, kępa się odbuduje, a czy zakwitnie to zobaczę. Czerwona też mi zginęła, chyba między roślinami, u mnie coraz większa konkurencja się robi.

W tym roku ponowiłem próbę z jarzmianką, jak nie będzie chciała rosnąć, to odpuszczę, chociaż bardzo mi się podoba.
ewsyg 16:16, 06 wrz 2025

Margo2 napisał(a)
Ewa, pokaż efekt prac. Chyba, że to jeszcze nie koniec.
Będzie bardzo elegancko.
Taki mąz to skarb. U mnie broni nadal trawnika.
U mnie Cesar rośnie wśród innych roslin. Może faktycznie tego nie lubi.
Niestety nie mam miejsca na takiego solitera. Także jesli w przyszłym roku też tak będzie wyglądał to wylatuje

Małgosiu, jeszcze nie koniec, nie było nas. Oczywiście pokażę efekt końcowy. Na męża nie mogę narzekać, dobra z niego chłopina, chociaż czasami potrafi mnie zdenerwować. Jeżeli chodzi o Cezara, to obecnie wyłysiał
Ja usuwam rośliny, które mi nie odpowiadają. Nie wygram z przyrodą.
ewsyg 16:17, 06 wrz 2025

Kordina napisał(a)
A ja jarzmiankę wywalam, u mnie to jakiś niewypał, ani na słońcu ani w rozproszonym cieniu... Widocznie nam nie po drodze

Bożenko, zobaczymy jak poradzi sobie w nowych miejscach. Chciałabym, żeby dałam radę.
ewsyg 16:20, 06 wrz 2025

April napisał(a)

Fajna róża, wspaniale ją prowadzisz. Moja w lesie wegetuje ale i tak cieszy.
Nadrobiłam twoje irysy, lilie, ostróżki, liliowce, róże.... wszystko cudne i bogato kwitnie.

I świetny ruch ze ścieżkami. Choć widać jaki to ogrom pracy. Ale jak elegancko się robi.

Jolu, dziękuję za dobre słowo.
Mnie też podobają się te nowe ścieżki, chociaż przez to będę miała dodatkową pracę. Wszystkie rabaty są mocno zaniżone. Muszę podnieść poziom i to się wiąże z wysadzaniem roślin.
ewsyg 16:27, 06 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Napisz proszę jakie warunki ma Twój Sibelius? Czym (jeśli) go karmisz?

Bożenko, ma sporo słońca. Rośnie w środku rabaty, dlatego od razu zainstalowałam pergolę, żeby go inne rośliny nie zadusiły. Miał swoją przestrzeń do rozrostu. Ja w pierwszym roku nie zasilam roślin. Przy sadzeniu obficie podlewam Rosahumusem, bo to jest świetny ukorzeniacz, dodatkowo poprawia strukturę gleby. W następnych latach zasilam obornikiem bydlęcy, granulowanym.
LIDKA 23:26, 06 wrz 2025

ewsyg napisał(a)
I dzieją się takie rzeczy.

Super te ścieżki i murków się doczekałam zobaczyć.
Ulina 10:43, 07 wrz 2025

ewsyg napisał(a)

W tym roku ponowiłem próbę z jarzmianką, jak nie będzie chciała rosnąć, to odpuszczę, chociaż bardzo mi się podoba.

Też wiele roślin odpuściłam
Alija 21:10, 09 wrz 2025

Ewuniu, ścieżki super, nie "do zdarcia", porządnie zrobione.
Alija 21:17, 09 wrz 2025

ewsyg napisał(a)

Ballerina

Sibelius

Ballerina i Sibelius zachwycające, róże jednak muszą mieć słoneczko, ja posadziłam w półcieniu, z akcentem na "cieniu", no i efekt taki, że o ile pierwsze kwitnienie jakieś było, to drugiego pewnie się nie doczekam w ogóle. Nie dość, że ciemno to jeszcze sucho, może trzeba jednak znaleźć im inne, lepsze miejsce.