Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pachnący różami, malowany bylinami

Pachnący różami, malowany bylinami

ewsyg 13:24, 01 paź 2025

LIDKA napisał(a)
Ewa a koło tych nowych ścieżek czy musisz koniecznie podnosić grunt? Wygląda dobrze mimo że rabaty ciut niżej są.

Fajnie że krawężnik jest trochę wyżej. Można dosypke kory lub kompostu robić i nic na ścieżki się nie będzie wysypywać.
Ja mam obżeża równo z trawnikiem i rabatami i zdaża się że przy kopaniu czy pieleniu ściółka i ziemia mi się wysypuje na te obrzeża. I latam z miotełką.

A miłość do róż wcale nie mija. Wiosną myślałam że może mija ale już wiem że nie mija

Lidzia muszę to zrobić, miejscami jest bardzo duże zaniżanie. To też ma swoje plusy, podzielę rośliny, zmienię nasadzenia.
Moja miłość trwa, kocham te rośliny I raczej zawsze będą w moim ogrodzie. Rozstaję się z tymi problematycznymi.
ElzbietaFranka 13:29, 01 paź 2025

ewsyg napisał(a)

Elu, u mnie ta róża kwitnie corocznie niezawodnie, do tego przez cały sezon. To chyba dobry pomysł, żeby ją przesadzić. Ja jestem z górnego Śląska, ale przyklejona do Jury Krakowsko-Czestochowskiej. U nas w tym roku sporo deszczu. Ogród podlewaniem spomagałam tylko jeden raz.
Faktycznie przybyło mi pracy przez te chodniki, ale też mi się podoba.

Przy Jurze to dobra ziemią wapienna róże dobrze rosną.
Ślonzaczka spod Czestochowy. Ja spod Gliwic ale więcej życia w Warszawie.
Boże!!! Ja 2 razy w tygodniu nieraz codziennie od czerwca do końca września podlewam.
Teraz muszę się zająć podlewaniem tuji bo mi wygina. A na tym wydmuchowisku moim byłaby to katastrofa.
Balerina piękna pokazałam eMowi nie wierzył. A u mnie nic.
ewsyg 14:05, 01 paź 2025

ElzbietaFranka napisał(a)

Przy Jurze to dobra ziemią wapienna róże dobrze rosną.
Ślonzaczka spod Czestochowy. Ja spod Gliwic ale więcej życia w Warszawie.
Boże!!! Ja 2 razy w tygodniu nieraz codziennie od czerwca do końca września podlewam.
Teraz muszę się zająć podlewaniem tuji bo mi wygina. A na tym wydmuchowisku moim byłaby to katastrofa.
Balerina piękna pokazałam eMowi nie wierzył. A u mnie nic.

Ela, ja właściwie jestem Zagłębianka. Jak jesteś z Gliwic, to wiesz o co mi chodzi. Pośrodku Częstochowy i Katowic. Czy jeździsz jeszcze w rodzinne strony ?
Joku 15:37, 01 paź 2025

ewsyg napisał(a)

Jolu, dąb ma mieć pokrój kolumnowy. Marzy mi się taki mini kącik leśny. Coś mi tam już świta w głowie, ale co z tego będzie, czas pokaże. U mnie w głowie dużo pomysłów, a realizacja małymi kroczkami
Jola, sprawdzałaś mu korzenie ? W doniczkach mrowki lubią budować gniazda. Każdej róży trzeba dać czas. Mój Kardynał już wiekowy jegomość. Myślę, że w tym samym miejscu rośnie 10 lat.

To realizuj pomysł. Ja lubię bardziej cieniste miejsca, łatwiej mi coś tam posadzić. Ale lasku na moim areale nie stworzę.
Różę będę obserwować, na razie trudno mi zajrzeć głębiej bo dokoła gęsto.