Bożenko, miała już wcześniej jarzmianki, ale mi ginęły. Rosły w słońcu i chyba miały za sucho. Widziałam jakie piękne ma Ula, a ona ma wilgoć w glebie. Zaryzykowałam i kupiłam najpierw białą i posadziłam w tym zakątku cienistym. Ma się dobrze, więc dokupiłam tą różową i posadzę ją w cieniu, no może będzie mieć rozproszone słońce. Do towarzystwa dostanie krwawnika kichawca.
Ola, bardzo dziękuję. Jeszcze przed nami ogrom pracy. Ja pierwszy raz widzę tą roślinę, nie znałam jej wcześniej, ale spodobały mi się jej kwiatki. W necie piszą, ze trzeba ją okrywać, bo może podmarzać.Tylko, żebym o tym pamiętała.
Dla porównania ostróżka bylinowa i jednoroczna.
Jednoroczną wysiewałam mix kolorów, a wszystkie są fioletowe.
Gaura szaleje. chcę ją podzielić, ale nie mam sumienia jej ścinać.
Witam Ewa
Gaury się raczej nie dzieli. Ona ma palowy korzeń i dosyć głęboki. Co możesz zrobić możesz jeszcze teraz ale najlepiej wiosna. Jak wyrastają młode łodyżki uszczknąć od korzenia włożyć do słoika z wodą i po 3 tygodniach gaury wypuszcza korzonki. Tak zrobiłam w tym roku i mam ok 15 sadzonek już kwitną.
Drugi sposób gaura się rozsiewa. Późną jesienią zetnij zeschnięte łodygi i połóż na czystej ziemi wiosna wypuszcza sadzoneczki. Tak zrobiłam wzeszło ich sporo.
Teraz odnośnie werbeny poczekaj ona potrafi nawet we wrześniu wzejsc.
Nie można werbeny ścinać na zimę jak chcemy aby się rozwijała.
Widziałam na programie Domo. Aby jaluxyc woreczek foliowy późną jesienią na kwiatostany wytrzachac nasiona i posiać je od razu w miejsce gdzie mogą rosnąć (czyste bez chwastów). Na pewno wzejdą i wtedy można przepikowac w inne miejsca.
Mam werbenie więc tak robię.
Oczywiście ja wycinam jesienią a mimo wszystko się sieją.
Też mam jarzmianki, bordowa i rozowo-srebrzysta (więcej srebra). Ładniejsza jest srebrzysta u mnie teraz drugi raz kwitnie.
Jarzmianka lubi wilgoć, pięknie kwitnie i jest zauważalna gdy ma miejsce do rozrostu. Wczoraj ścinałam kwiaty, kępa się odbuduje, a czy zakwitnie to zobaczę. Czerwona też mi zginęła, chyba między roślinami, u mnie coraz większa konkurencja się robi.