Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 08:39, 13 maj 2024

Agatorek napisał(a)
Widoczki piękne , soczyście u Ciebie
U nas powoli zaczynam podlewać, przynajmniej te bardziej suche rabaty, deszczu dawno nie było.

Aga, wyglada soczyście, bo też rozpoczęliśmy podlewanie. Po wertykulacji zrobiliśmy dosiewkę trawy, ale nie wzeszla w ogóle. Ziemia odrobinę głębiej jest jak popiół. Na piątek i sobotę zapowiadane są opady. Oby tym razem się sprawdziły.
antracyt 08:41, 13 maj 2024

Basieksp napisał(a)

Fajne poletko ziemniaczane i kukurydziane Pochwały dla męża, brawo

Pochwały przekazane Może zmobilizują go do innych warzywnych upraw
antracyt 08:51, 13 maj 2024

Magara napisał(a)

Dzięki, będę wiedziała gdzie przyjść się wypłakać

Zuzku, trzmielina jest jakimś pomysłem - nawet mam i chyba rośnie w niezbyt dobrym miejscu (za ciemno tam ma) - dałaś mi do myślenia I co najważniejszej nie jest na verti-liście

U Ciebie pięknie jak zawsze Przypomniałaś mi, że przecież kupiłam hamak w zeszłym roku
Małżonek - do wyróżnienia

P.S. O nowym miejscu dla nowych róż myślę, pomożesz???

Ciekawe co ostatecznie zrobisz z tematem vertical. W przedogrodku padł mi na nią kilka lat temu limonkowy perukowiec. Ziemię wymieniłam głęboko, podlałam czymś na grzyba(nie pytaj czym, nie pamiętam) i posadziłam na jego miejscu fotergillę. Rosła dobrze, a w tym roku miała tylko kilka kwiatów i jakoś słabo liście puszcza. Będę ją obserwować. Bardzo bym chciała mieć w tym miejscu krzew o podobnym pokroju i wielkości, inaczej rozwalą mi się proporcje rabaty.

Hamak szybko zamontuj w ogrodzie. Nie można cały czas grzebać w ziemi

Nowości różane? Bardzo jestem ciekawa co Ci po głowie chodzi
antracyt 09:00, 13 maj 2024

Anda napisał(a)
Zuza, męża pochwal, super, że uprawia warzywa
Pięknie kwitną róże i nie tylko

Haha, kukurydza, ziemniaki i jeszcze słonecznik to jego jedyny wkład w uprawy warzywno-owocowe. Oczywiście lepsze to niż nic Pochwały przekazuję, może zmobilizują go do dalszych eksperymentów uprawowych Tak serio, to on się angażuje w ogrodowe prace, ale takie zlecone przeze mnie. Kosi, tnie żywopłoty na wysokościach, podlewa. Czasem coś przekopie, wywiezie, zbuduje. Bardzo potrzebna pomoc techniczna Ziemniaki w zeszłym roku posadził w workach i na kilka obiadów wystarczyło, w tym już jest mini poletko. Zobaczymy co będzie w przyszłym
antracyt 09:10, 13 maj 2024

Magleska napisał(a)

Zuza nic nowego -masz ślicznie

fajny patent ze słoikami -ciekawe ,czy przed ślimorami też by ochronił ....

Podoba mi się ta fotka jak Psi gościu leży z wyciągniętymi łapami i kontenpluje widoki

ja bym na hamaczku poleżała

Przed ślimakami? No ciekawe. Pewnie zależy czy jaj w ziemi nie ma. Te słoiki po wykiełkowaniu bedzie zdejmował, żeby z powodu za dużej wilgotności jakiś grzyb się nie przyplątał. Podobno kukurydza jest no coś wrażliwa (nie znam się, tematu nie zgłębiałam).

Tarasik pod drewutnią to jedno z 3 ulubionych miejsc do wygrzewania kości rudzielca. Wczesnym rankiem leży na wycieraczce przed wejściem do domy, potem przenosi się właśnie na tarasik, a po południu na gorący taras domu. Jest wyjątkowo ciepłolubny

Jakoś akurat Ciebie na hamaczku nie widzę pracusiu
antracyt 11:24, 13 maj 2024

Anda napisał(a)
Magaro, trzmielina też może zostać zaatakowana przez verti, jeśli to rzeczywiście była ta choroba na klonie.
Przeczytaj jeszcze raz informacje z tego linka. Wszystkie drzewa i krzewy oprócz jednoliściennych i odmian o których pisałam mogą zostać zaatakowane przez tego grzyba.

Ewo, z tego artykułu wynika, tak jak napisalaś, że ze względu na budowę ksylemu są gatunki drzew i krzewów bardziej lub mniej podatne na verti.
Tak sobie myślę, że może warto spróbować z miłorzębem? Niby należy do nagozalążkowych, ale liście ma i to dość jasne Tylko, ze względu na wielkość to chyba tylko szczepiony wchodzi w grę.
Magarku, miłorząb mógłby być?
Anda 11:26, 13 maj 2024

antracyt napisał(a)

Haha, kukurydza, ziemniaki i jeszcze słonecznik to jego jedyny wkład w uprawy warzywno-owocowe. Oczywiście lepsze to niż nic Pochwały przekazuję, może zmobilizują go do dalszych eksperymentów uprawowych Tak serio, to on się angażuje w ogrodowe prace, ale takie zlecone przeze mnie. Kosi, tnie żywopłoty na wysokościach, podlewa. Czasem coś przekopie, wywiezie, zbuduje. Bardzo potrzebna pomoc techniczna Ziemniaki w zeszłym roku posadził w workach i na kilka obiadów wystarczyło, w tym już jest mini poletko. Zobaczymy co będzie w przyszłym

Skoro lubi kukurydzę to może spodoba mu się uprawa Trzech Sióstr Polecam, sprawdzona

https://paniodzieleni.pl/trzy-siostry/
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:28, 13 maj 2024

antracyt napisał(a)

Ewo, z tego artykułu wynika, tak jak napisalaś, że ze względu na budowę ksylemu są gatunki drzew i krzewów bardziej lub mniej podatne na verti.
Tak sobie myślę, że może warto spróbować z miłorzębem? Niby należy do nagozalążkowych, ale liście ma i to dość jasne Tylko, ze względu na wielkość to chyba tylko szczepiony wchodzi w grę.
Magarku, miłorząb mógłby być?

Bardzo dobry pomysł, warty wypróbowania wg mnie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 11:33, 13 maj 2024

Anda napisał(a)

Skoro lubi kukurydzę to może spodoba mu się uprawa Trzech Sióstr Polecam, sprawdzona

https://paniodzieleni.pl/trzy-siostry/

Haha, dyni bardzo nie lubi i tylko w postaci ciasta jest w stanie zjeść Zresztą co roku mam ją w kompostowniku i tam jej najlepiej. Ciepło i sporo składników odżywczych i miejsca na wędrówki
Za linka dziękuję. Z chęcią poczytam uważniej w wolnej chwili
Magara 23:27, 13 maj 2024

Miłorząb na liście
Ale czy to nie jest jakieś śmierdzielstwo przypadkiem??? Tak mi się kojarzy i coś dzwoni tylko nie wiem czy dobrze i gdzie
Gdyby miało kocury odstraszać - mogę się pogodzić