Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogród Basi i Romka

Gruszka_na_w... 23:37, 15 wrz 2023

Agatorek napisał(a)

Ja ścinam werbenę wczesną wiosną i rzucam na kompost. Później biorę stamtąd ziemię i od czasu do czasu werbena mi się pojawia w różnych miejscach np. w donicach na tarasie .

Jak pięknie się różnimy.
U siebie jak najwcześniej wycinam kwiatostany werbeny (kiedy tylko lekko przyschną) i przenigdy nie wyrzucam ich na kompost. Za mały mam ogród. Ona i tak, nie wiem w jaki sposób, lubi pojawiać się w trawniku i różnych miejscach na rabatach.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 08:21, 16 wrz 2023

Haniu, już nie będę wrzucać werbeny na kompost
Basieksp 09:18, 16 wrz 2023

Taki obchód dziś Aza chciała się bawić z Filemonem, po swojemu i go trochę swym szybkim bieganiem wystraszyła za duza jest, nawet jej piłka jest od niego większa

A z kwiatów niewiele w oczekiwaniu na astry jesienne
Basieksp 10:06, 16 wrz 2023

Agatorek napisał(a)
Niestety werbena lubi się panoszyć

W kilku doniczkach mam aksamitki i w jednej mi wyrosła werbena. Po pewnym czasie aksamitki zaczęły marnieć i schnąć. W końcu się poddały. Została tylko wielka werbena, bardzo rozgałęziona.
Po tym usunęłam wszystkie werbeny, które mi się wysiały przypadkowo w donicach (zaczęły wyrastać też w hakonkach, w tych największych kulach).
Na rabatach zostawiam, tam gdzie wyrastają. Ale jeśli wyrastają w innej roślinie, to mogą ją zdominować.

Basiu, jakbyś chciała siewki werben, to mogę Ci wysłać wiosną (w okolicach maja). Na pewno będę miała nadwyżkę

To jak ona tak się wysiewa, to pewnie za chwilę też będę miała pełno siewek
Basieksp 10:09, 16 wrz 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Jak pięknie się różnimy.
U siebie jak najwcześniej wycinam kwiatostany werbeny (kiedy tylko lekko przyschną) i przenigdy nie wyrzucam ich na kompost. Za mały mam ogród. Ona i tak, nie wiem w jaki sposób, lubi pojawiać się w trawniku i różnych miejscach na rabatach.

To u mnie tak po ogrodzie rozchodzą się rudbekie, ale siewak jeżówek akurat na tej rabacie też mam mnóstwo
LIDKA 22:09, 16 wrz 2023

No to dostałaś gratis roślinkę. Pewno w szkólce była niedaleko przetaczników i sie posiała.

Słodkie Twoje zwierzaki.

Mi nadal brakuje Sonii ale nie decyduje sie na kolejnego piesa.
ajka 22:21, 16 wrz 2023

U mnie werbena też się rozpanoszyła w tym roku. Nie wyrywam siejek. Czekam na efekt w przyszłym roku
Basieksp 11:54, 17 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
No to dostałaś gratis roślinkę. Pewno w szkólce była niedaleko przetaczników i sie posiała.

Słodkie Twoje zwierzaki.

Mi nadal brakuje Sonii ale nie decyduje sie na kolejnego piesa.

Może do Was, przez przypadek też trafi jakiś nieplanowany zwierzak, tak jak do nas Filemon i będzie z Wami
Basieksp 11:57, 17 wrz 2023

ajka napisał(a)
U mnie werbena też się rozpanoszyła w tym roku. Nie wyrywam siejek. Czekam na efekt w przyszłym roku

Ja narazie mam dwie siewki w przypadkowym gratisie wczoraj jedną sadzonkę wykopałam i rozdzieliłam przetacznik od tej werbeny, drugą parę narazie zostawiam
Basieksp 13:07, 17 wrz 2023

Kolejny upalny dzień