Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

anabuko1 23:27, 10 wrz 2023

Dalie piękne. One jak zaczną to chyba mogłyby kwitnąc przez cała zimę,
jakby u nas przymrozków i mrozów nie było
Basieksp 23:43, 10 wrz 2023

Magara napisał(a)
Basia, masz pełnię lata nieomal
W naszym regionie jeszcze dwa dni mocnego ciepła podobno, później ma być znośniej, ale nadal ładnie Na to liczę

No ja też na to liczę, bo narazie to nie da się nic robić ale za to wyleniuchowałam się w te upały, przez weekend czasami tak też jest dobrze, nic nie robić, odpocząć
Basieksp 23:44, 10 wrz 2023

anabuko1 napisał(a)
Dalie piękne. One jak zaczną to chyba mogłyby kwitnąc przez cała zimę,
jakby u nas przymrozków i mrozów nie było

Ooo i gdyby jeszcze nie trzeba było ich wykopywać, to byłyby idealne
Basieksp 09:36, 15 wrz 2023

W lipcu kupiłam sobie przetacznika kłosowego Veronica Frist Match, dwie sadzonki i miały kwiaty, które przekwitły, teraz są uschnięte, widać na zdjęciu. Sadzonki wypuściły pędy, jakieś długie mi się wydawały i to coś zakwitło. Na moje oko werbena patagońska, tylko, że ja jej nie mam u siebie. I teraz się zastanawiam co z przetacznikiem, może jakimś cudem były tam dwie sadzonki, werbeny i przetacznika? Mam dwie takie sadzonki i obie zrobiły to samo.
Tu usunięty kwiat przetacznika i z boku wypuszczony pęd werbeny, tak po prawej stronie i za tym kijkiem.
A tak to zakwitło.
zbigniew_gazda 15:51, 15 wrz 2023

To werbena patagońska . Jak przekwitnie to pięknie się rozsieje.
Basieksp 16:47, 15 wrz 2023

zbigniew_gazda napisał(a)
To werbena patagońska . Jak przekwitnie to pięknie się rozsieje.

Tak sobie myślałam w sumie to jest takie trochę suche miejsce i skoro tam teraz zakwitła, może będzie jej tam dobrze
Agatorek 18:34, 15 wrz 2023

Basiu, mogło być tak, że osoba, od której kupiłaś przetaczniki, ma u siebie werbenę. Czasami jest tak, że wschodzi ona nieco później niż „normalnie”, czyli wiosną.

Ja ścinam werbenę wczesną wiosną i rzucam na kompost. Później biorę stamtąd ziemię i od czasu do czasu werbena mi się pojawia w różnych miejscach np. w donicach na tarasie . Z donic werbenę usuwam (przesadzam), bo tworzy sporą bryłę korzeniową i wypija mnóstwo wody.
Basieksp 21:48, 15 wrz 2023

Agatorek napisał(a)
Basiu, mogło być tak, że osoba, od której kupiłaś przetaczniki, ma u siebie werbenę. Czasami jest tak, że wschodzi ona nieco później niż „normalnie”, czyli wiosną.

Ja ścinam werbenę wczesną wiosną i rzucam na kompost. Później biorę stamtąd ziemię i od czasu do czasu werbena mi się pojawia w różnych miejscach np. w donicach na tarasie . Z donic werbenę usuwam (przesadzam), bo tworzy sporą bryłę korzeniową i wypija mnóstwo wody.

Czyli będę musiała wykopać te sadzonki i ewentualnie je rozdzielić. Ale dziś dokładnie im się przyjżałam i werbena jest trochę dominującą. W sumie też planowałam ją zaprosić, sama się wprosila
Agatorek 22:30, 15 wrz 2023

Niestety werbena lubi się panoszyć

W kilku doniczkach mam aksamitki i w jednej mi wyrosła werbena. Po pewnym czasie aksamitki zaczęły marnieć i schnąć. W końcu się poddały. Została tylko wielka werbena, bardzo rozgałęziona.
Po tym usunęłam wszystkie werbeny, które mi się wysiały przypadkowo w donicach (zaczęły wyrastać też w hakonkach, w tych największych kulach).
Na rabatach zostawiam, tam gdzie wyrastają. Ale jeśli wyrastają w innej roślinie, to mogą ją zdominować.

Basiu, jakbyś chciała siewki werben, to mogę Ci wysłać wiosną (w okolicach maja). Na pewno będę miała nadwyżkę
Magara 22:56, 15 wrz 2023

Basia, przeznaczenie Cię dopadło Ale będzie pani zadowolona
Dziś robiłam trochę zdjęć w ogrodzie i stwierdziłam, że werbenę mam dosłownie wszędzie, na każdej rabacie prawie I wcale mi to nie przeszkadza