Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Nowa12 16:05, 23 wrz 2023

Ale masz jeszcze ładne hosty. U mnie to w sierpniu już są pożółkłe i brzydkie. Nie wiem czy to kwestia odmiany ale dlatego chyba więcej ich nie kupuję.
Kordina 16:55, 23 wrz 2023

Basiu pięknie jest w Twoich zakątkach
Basieksp 20:15, 23 wrz 2023

Wiaan napisał(a)
Urocze zdjęcia
Buszuję ostatnio w cienistych zakątkach w necie i proszę u Ciebie świeża porcja. Rośliny ozdobne z liści są naprawdę piękne i wartościowe. Dojrzałam bergenię a właśnie wczoraj kupiłam. Później poczytałam, że ślimaki ją lubią i nie zawsze pięknie wygląda. Jak jest z nimi u Ciebie Basiu?

Ja betgenie mam tylko dwie i nie są jakieś okazałe, raczej wolno u mnie rosną. A ślimaki u mnie wolą hosty, chociaż bergenię też podjadają. Narazie, odpukać nie mam za dużo ślimaków, także jest ok
Basieksp 20:19, 23 wrz 2023

Agatorek napisał(a)
Bergenia Ci kwitnie?

Piękne hosty, rodgersje i inne cieniolubne

Jedna bergenia kwitnie mi teraz, a druga na wiosnę tak się wymieniają A rodgersja mamm wrażenie, że jest trochę mniejsza niż rok temu, podglądałam ją i ma młode odrosty, spróbuję ją rozmnożyć
Basieksp 20:46, 23 wrz 2023

Nowa12 napisał(a)
Ale masz jeszcze ładne hosty. U mnie to w sierpniu już są pożółkłe i brzydkie. Nie wiem czy to kwestia odmiany ale dlatego chyba więcej ich nie kupuję.

U mnie hosty trochę później startują, pewnie dlatego jeszcze się trzymają no i wszystkie rosną w cieniu lub półcieniu to że szybko żółkną to chyba nie zależy od odmiany, ja mam różne i podobnie wyglądają. Zauważyłam, że jak ich kwiaty przekwitają i opadają na liście, to potem w tym miejscu liść robi się brzydki, ten kwiat zasych na liściu i zostaje ślad.
Basieksp 20:52, 23 wrz 2023

Kordina napisał(a)
Basiu pięknie jest w Twoich zakątkach

Dziękuję tak właściwie to cieniste nawet mi jakoś fajnie wychodzą, tak, że jestem zadowolona z efektu za to inne to już gorzej, mam taką rabatę na pełnym słońcu, ile ja już miałam na nią pomysłów i cały czas mi się nie podoba, teraz posadziłam tam perwoskie, jakieś trawy, rosną tam też juki, no i jeszcze wszystko i nic taki bałagan
Magara 22:45, 23 wrz 2023

Basia, cienistości superowe Jest gęsto, buszowato, różnorodnie - dla mnie to cele "najwyższe"

A bałagan też przecież jest twórczy
Basieksp 08:53, 24 wrz 2023

Magara napisał(a)
Basia, cienistości superowe Jest gęsto, buszowato, różnorodnie - dla mnie to cele "najwyższe"

A bałagan też przecież jest twórczy

Tego bałaganu to nawet nie pokazuję na tej rabacie z bałaganem powinnam zrobić duży cień i wtedy reszta pójdzie łatwiej
Basieksp 11:10, 24 wrz 2023

Mamy jesień Są kasztany
Powoli zaczynają kwitnąć astry jesienne
Mój zawilec, taki skromny

Powtórzyły kwitnienie floksy, właściwie te chyba prawie cały czas kwitną, wycinałam im na bieżąco przekwitłe kwiatostany, kolejne zakwitały
Basieksp 11:15, 24 wrz 2023

O tej porze kwitną aksamitki, o tej porze roku lubię je najbardziej
Mała krzewuszka też powtarza swoje kwitnienie, mam ją pierwszy sezon, narazie niewielka, ładnie rośnie
I albicja, też ładnie w tym sezonie urosła, bo spora jej część przemarzła ale odbiła i tak urosła