Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Magara 22:51, 29 paź 2023

Basieksp napisał(a)

Basia - pięknie jest Że Ci się chciało w taką pogodę wychodzić
U nas jutro ma być ciepło i podobno słońce, szykuję się na zdjęcia - mus to zatrzymać w kadrze bo kolory chyba pierwszy raz mnie w moim ogrodzie zachwycają

Co to na zacytowanym zdjęciu? Sadziec???
Gosialuk 00:30, 30 paź 2023

Piękne przebarwienia jesienne. A jak do tego słońce jeszcze zaświeci, to nic tylko się zachwycać.
Dobrze, że uwieczniłaś ten spektakl.
My z mamą najwięcej zmian wymyślamy patrząc przez okno kuchenne. Zwłaszcza wczesna wiosna i jesień są ważne, bo często z tego miejsca są oglądane.
Basieksp 07:33, 30 paź 2023

Magara napisał(a)

Basia - pięknie jest Że Ci się chciało w taką pogodę wychodzić
U nas jutro ma być ciepło i podobno słońce, szykuję się na zdjęcia - mus to zatrzymać w kadrze bo kolory chyba pierwszy raz mnie w moim ogrodzie zachwycają

Co to na zacytowanym zdjęciu? Sadziec???

No i dziś świeci słońce a ja za chwilę do pracy, tak trochę niesprawiedliwie tak, na tym zdjęciu jest sadziec czekoladowy, czy jakoś tak, ten z ciemnymi liśćmi
Basieksp 07:35, 30 paź 2023

Gosialuk napisał(a)
Piękne przebarwienia jesienne. A jak do tego słońce jeszcze zaświeci, to nic tylko się zachwycać.
Dobrze, że uwieczniłaś ten spektakl.
My z mamą najwięcej zmian wymyślamy patrząc przez okno kuchenne. Zwłaszcza wczesna wiosna i jesień są ważne, bo często z tego miejsca są oglądane.

Wiosną i jesienią ja najbardziej braki widzę, bo latem to wszystkiego jest pełno i na jakieś niedoróbki w ogrodzie się aż tak bardzo nie zwraca uwagi
Basieksp 08:57, 30 paź 2023

Dziś słonecznie, tak na szybko, z rana cyknęłam zdjęcia, zupełnie inny widok w promieniach słońca
Alija 19:56, 30 paź 2023

Basiu, piękne zdjęcia i wczorajsze i dzisiejsze, cudna jesień w Twoim ogrodzie.
Magara 22:39, 30 paź 2023

U nas też dziś piękne słońce I jeszcze w sobotę tak ma być, trzeba korzystać na maksa bo to chyba ostatnie takie chwile...
Magara 22:51, 30 paź 2023

No i bym zapomniałam o sadźca dalej dopytać
W tym roku kupiłam malutką sadzoneczkę, właśnie tego, Chocolate Wygląda identycznie jak ten Twój, więc zakładam, że to ta sama roślina.
Basia, napisz coś więcej. Od kiedy masz, jak szybko rośnie, w jakich warunkach go masz posadzonego, czy ekspansywny, ile na szerokość mu trzeba miejsca zostawić etc. On tylko jesienią kwitnie???
Gosialuk 00:31, 31 paź 2023

Tego sadźca ja też mam. Ekspansywny nie jest wcale, wręcz w porównaniu do innych to wolno przyrasta, kwitnie bardzo późno i tylko jesienią. U mnie rośnie na stanowisku półcienistym, gleba gliniasta, po trzech latach w kole o średnicy pół metra się zmieści.
Basieksp 07:40, 31 paź 2023

Dokładnie tak jak napisała Gosia Ten sadziec u mnie nawet dość długo rósł by osiągnąć takie rozmiary, a mam go już kilka lat, napewno z 5, może dłużej. Kwitnie teraz i tylko raz, ale u niego podobają mi się też liście. No i latem trochę go podlewam, jak bardzo długo nie pada.