Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 22:29, 04 lut 2025

Magara napisał(a)
Dokładnie taka myśl mi do głowy przyszła, jak Gosia napisała

Ja wiem, że za wiele swoich pomysłów wczesno-ogrodowych będę musiała zapłacić i to słono Trudno
I tak jestem z siebie dumna, biorąc pod uwagę, że ogrodu i grzebania w ziemi nie planowałam, jeszcze nie tak dawno nie wiedziałam co to bylina, a do tego uciekałam z krzykiem na widok dżdżownicy

Basia, wierzba ogolona profesjonalnie Masz materiał na wianki wiosenne

Jak ją cięliśmy to ja jednak straszak jestem jak eM z piłą motorową, na dużą drabinę wchodził to wcale mi się to nie podobało. Widząc go z piłką ręczną, byłam dużo spokojniejsza. Łapanie gałęzi, by nie połamać tego co na dole, też średnio mi wychodziło, ale umiem szybko uciekać i kręcić się niepotrzebnie
Basieksp 22:31, 04 lut 2025

Jak tak jak Gosia i Magara. Złe decyzje ogrodowe prześladują mnie do tej pory. Inaczej bym to rozmieściła. Taki lajf i trzeba z tym żyć.

A my dodatkowo, ile roślin zmarnowaliśmy, przez brak wiedzy, cierpliwości
eda 22:57, 04 lut 2025

Basiu tak my wszyscy tu bo uczymy się na powodzeniach i stratach ...mi też dużo się podobało różnych roślin przez te lata ogrodowania i dużo nowości piękności tak jak np. klony nie dane mi je mieć bo nie pasuje im coś u mnie giną i zaprzestałam kupować po czwartej próbie .
Basieksp 23:08, 04 lut 2025

eda napisał(a)
Basiu tak my wszyscy tu bo uczymy się na powodzeniach i stratach ...mi też dużo się podobało różnych roślin przez te lata ogrodowania i dużo nowości piękności tak jak np. klony nie dane mi je mieć bo nie pasuje im coś u mnie giną i zaprzestałam kupować po czwartej próbie .

Klony mam dwa maluszki, jeden w donicy, drugi, dostanie nową, może w końcu dobrą miejscówkę, bo słabiutko rośnie. Ale jestem uparta i będę próbować kopytnika kupowałam, chyba trzy razy, w końcu udało się, rośnie teraz robię podchody do hakonecholi, u innych rośnie jak szalona, ja robię kolejne podejście
eda 23:23, 04 lut 2025

będę trzymać kciuki ja pamiętam jak ciężko było mi znaleźć dobre miejsce dla tamaryszka białego - kwiat ...nigdzie nie był zadowolony praktycznie co rok co dwa zmieniałam miejsce aż się udało i jestem szczęśliwa także pewnie, że warto chciałabym gdzieś trafić kuflika chyba tak się nazywa ... bo mam fortegille może niepoprawnie pisze nazwę ale uwielbiam te wiosenne białe kitki
Basieksp 23:41, 04 lut 2025

eda napisał(a)
będę trzymać kciuki ja pamiętam jak ciężko było mi znaleźć dobre miejsce dla tamaryszka białego - kwiat ...nigdzie nie był zadowolony praktycznie co rok co dwa zmieniałam miejsce aż się udało i jestem szczęśliwa także pewnie, że warto chciałabym gdzieś trafić kuflika chyba tak się nazywa ... bo mam fortegille może niepoprawnie pisze nazwę ale uwielbiam te wiosenne białe kitki

U mnie tymaryszkek, właśnie tak trochę pod tą wierzbą rośnie, no i ona zaczęła go mocno zagłuszać. Wiosną przycięłam jej tylko kilka gałęzi i tymaryszek od razu odżył, dalej mam piwonie, też już miały cień przez tą wierzbę i dlatego takie mocne cięcie kufkika znałam, ale tą fortegilę nie, sprawdziłam sobie, bardzo ładna jest
Basieksp 19:39, 05 lut 2025

Zdjęcia hosty dla Joli
Na pierwszym zdjęciu, duża hosta a u jej stóp, żółta mała kępka hosty mysie uszka, obok niej dla porównania rośnie kopytnik, a z drugiej strony, trochę słabo widoczne, dla porównania kępka cyklamenów.
Na drugim zdjęciu to samo, ale wcześniej, jeszcze zielone liście, hosta przy żółtym liściu. Mam ją w notatkach zapisaną jako Mini Frost mysie uszka
Tu jak kwitła.
A tu tak trochę widoczna przy kopytniku. Mało fotogeniczna jest,
musiałam ją trochę poszukać

Patrząc na te zdjęcia, to kopytnik bardziej się rozpycha niż ona
Alija 20:08, 05 lut 2025

Basiu, piękne rabatki, ja akurat bardzo lubię hosty, tęskno już za takimi widokami na żywo.
Joku 21:10, 05 lut 2025

Obejrzałam hosty, musiałam trochę szukać owych drobiazgów. Faktycznie w porównaniu z kopytnikiem jest nieduża. Kopytnika widziałam w realu więc mam porównanie.
Mam podobną hostę, pewnie nieco większy "rozmiar". Bardzo lubię jak kwitnie na krótkich łodyżkach.
Ładnie skomponowałaś nasadzenia.
Basieksp 21:18, 05 lut 2025

Alija napisał(a)
Basiu, piękne rabatki, ja akurat bardzo lubię hosty, tęskno już za takimi widokami na żywo.

Ja też je bardzo lubię i trochę ich podosadzałam w ostatnim czasie, teraz czekam na efekty one u mnie wbrew pozorom, aż tak bardzo szybko nie rosną, na efekt czekam tak średnio dwa, trzy sezony, bo maluszki sądzę