Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 08:54, 02 lut 2025

LIDKA napisał(a)
Przyjdzie sobie człek czytać o kwiatkach i krzaczkach na forum ogrodnicze i od razu zgłodnieje.....

Tu kiełki tam serniczek, gdzie indziej deserek a jeszcze gdzieś cos o baylesie było.

No nie...o tej godzinie miałam już nie jeść.

No właśnie, też tak to odczuwam, no i staram się wieczorem nie podjadać, no ale nie da się, no nie da
Basieksp 09:15, 02 lut 2025

A wczoraj deszcz nas ominął i taka nie do końca planowana praca w ogrodzie. Pogoda się zmieniła i nie padało, to wzięliśmy się za dość mocne przycięcie wierzby. Przycięlismy ja tak prawie o połowę. Trochę piłą motorową, reszta piłką na tyczce teleskopowej. Sekator używamy często, piłkę pierwszy raz, nawet dobrze się nią wycinało te gałęzie. Napewno bezpieczniej, bo z ziemi, nie z drabiny. Nawet fajnie się udało, bo żaden maluszek pod wierzbą i w sąsiedztwie nie ucierpiał, od spadających gałęzi. A mam tam małą magnolię, tymaryszka, udało się bez strat.
Wygląda jak, jakaś martwa natura, ale zazieleni się i będzie ok, będę miała więcej słońca na niektórych rabatach
Jeszcze tylko pociąć i posprzątać gałęzie, ale to może w tygodniu się uda, trochę brakuje nam czasu.
Rumianka 14:45, 02 lut 2025

Taka konkretna kosmetyka, drzewka sie odwdziecza i będą jeszcze ładniejsze...
kasiek 18:44, 03 lut 2025

Faktycznie jak rzeźba - ale wierzby to lubią a młode gałęzie wyrastają zdrowsze i estetyczne
Basieksp 20:05, 03 lut 2025

Rumianka napisał(a)
Taka konkretna kosmetyka, drzewka sie odwdziecza i będą jeszcze ładniejsze...

Zwłaszcza te wszystkie, które teraz będą miały więcej słońca
Basieksp 20:10, 03 lut 2025

kasiek napisał(a)
Faktycznie jak rzeźba - ale wierzby to lubią a młode gałęzie wyrastają zdrowsze i estetyczne

To pierwsze takie cięcie tej wierzby. Kiedyś ją posadziłam, zupełnie na początku i tak już została. Teraz napewno wybrałabym inne, może ciekawsze drzewo, ale trochę jej szkoda, by całkowicie się jej pozbyć. Teraz tak przycięta, nie będzie tak śmiecić
Margo2 23:14, 03 lut 2025

Basiu, kiedyś nie wiedziałyśmy o wielu sprawach. Ja tez teraz zupełnie inaczej zaaranżowałabym swój ogród. Niestety wiele tamtych decyzji wpływa na to co mogę sadzić teraz w ogrodzie.
No, ale i tak lubię swój ogród
Myślę, że każda z nas ma takie same doświadczenia.
Zazdroszczę tych wiosennych upraw
Magara 23:25, 03 lut 2025

Dokładnie taka myśl mi do głowy przyszła, jak Gosia napisała

Ja wiem, że za wiele swoich pomysłów wczesno-ogrodowych będę musiała zapłacić i to słono Trudno
I tak jestem z siebie dumna, biorąc pod uwagę, że ogrodu i grzebania w ziemi nie planowałam, jeszcze nie tak dawno nie wiedziałam co to bylina, a do tego uciekałam z krzykiem na widok dżdżownicy

Basia, wierzba ogolona profesjonalnie Masz materiał na wianki wiosenne
Makao 07:08, 04 lut 2025

Konkretne cięcie zrobiliście. Wierzby chyba wszystkie lubią takie cięcia więc się odmłodzi i będzie lepiej wyglądać.

Jak tak jak Gosia i Magara. Złe decyzje ogrodowe prześladują mnie do tej pory. Inaczej bym to rozmieściła. Taki lajf i trzeba z tym żyć.
Basieksp 22:12, 04 lut 2025

Margo2 napisał(a)
Basiu, kiedyś nie wiedziałyśmy o wielu sprawach. Ja tez teraz zupełnie inaczej zaaranżowałabym swój ogród. Niestety wiele tamtych decyzji wpływa na to co mogę sadzić teraz w ogrodzie.
No, ale i tak lubię swój ogród
Myślę, że każda z nas ma takie same doświadczenia.
Zazdroszczę tych wiosennych upraw

Ja, na początek, to bym dom przesunęła, chociaż o kilka metrów, miała bym większą przestrzeń ogrodową Bo mamy tak podzieloną działkę, dom na środku, po lewej część przeznaczona na prace niezwiązane z ogrodem, a po prawej stronie domu ogrodowa część.