Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 10:44, 01 lut 2025

antracyt napisał(a)
Co roku zastanawiam się czy wysiewać coś na zimę w szklarni i jakoś na zastanawianiu się kończy Super masz już warzywka, chyba jednak coś sobie w tym miesiącu wysieję. Trzymaj kciuki za moją motywację.

Teraz jak najbardziej, zanim wzejdzie to będzie już cieplej. Co do jesienno zimowych wysiewów eM się zastanawia czy to ma sens, przez cały grudzień i styczeń nic nie rosło, dopiero teraz ruszyło no ale dziś na śniadanie trochę własnego szpinaku
Patrycja_KG_Lu 11:07, 01 lut 2025

Rzodkiewka też już niedługo będzie do podjadania z tego co widać po zdjęciach.
Basieksp 11:24, 01 lut 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Rzodkiewka też już niedługo będzie do podjadania z tego co widać po zdjęciach.

Dwie tyci skubnęliśmy a tak trochę więcej, to wysiewamy kiełki, dziś były z rzodkiewki, jak dla mnie najsmaczniejsze, fajne ostre, no jeszcze lubię rzeżuchę, muszę sobie wysiać
Gruszka_na_w... 12:23, 01 lut 2025

Basieksp napisał(a)
Dziś mały spacer po ogrodzie, niewiele się zmieniło w ciągu tygodnia W tygodniu eM wybielił drzewka owocowe
Wyszło wiecej żółtych, rannikowych kulek, jeszcze się nie rozwinęły.

Przez moment pomyślałam, że pomyliłam wątki i oglądam widoki ze swojego ogrodu.
Po chwili pojęłam, że drzewka owocowe sporo większe niż moje, ale za to ranniki są u mnie na podobnym etapie.

Popiół drzewny od razu wysypuję na rabaty w ogrodzie i warzywniku. Dostają go obficie róże i byliny, obsypuję trawnik w sadzie, a w warzywniku miejsce, gdzie będą rosły pomidory.

Zostawiłam w warzywniku do późnej jesieni parę wyrośniętych sałat. Pięknie się wysiały, wykiełkowały, mają ze trzy listki i nie reagują na mróz. Mam nadzieję, że wraz ze wzrostem temperatury ruszą z kopyta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
kasiek 12:25, 01 lut 2025

Jak elegancko wyglądają pobielone pnie drzewek, a ranniczki są jak małe słoneczka, !
mirkaka 13:54, 01 lut 2025

Fajny masz ten sad Jakie drzewka tam rosną?
Zdziwiło mnie to, że o tej porze pod folią masz taki plon? Ja jestem na etapie pierwszej foli w tym roku, pod pomidory, ale ten widok u Ciebie to zachęca też to takich zimowych wysiewów
Joku 16:54, 01 lut 2025

Młody szpinak można jeść na surowo, tak jak sałatę?
Sad i dywanik z ranników bardzo mi się podobają.
Basieksp 17:00, 01 lut 2025

kasiek napisał(a)
Jak elegancko wyglądają pobielone pnie drzewek, a ranniczki są jak małe słoneczka, !

Ranniki dokładnie tak, tylko jeszcze muszą się rozwinąć
Patrycja_KG_Lu 17:11, 01 lut 2025

Joku napisał(a)
Młody szpinak można jeść na surowo, tak jak sałatę?
Sad i dywanik z ranników bardzo mi się podobają.

Bardzo fajny jest na surowo do śniadania z jajkami. Z sałatek lubię tą: https://nuterba.wordpress.com/2015/06/25/salatka-ze-szpinakiem-szynka-szwarcwaldzka-pomidorkami-i-prazonym-slonecznikiem/
Joku 17:19, 01 lut 2025

Dziękuję Patrycja. Trzeba wypróbować.