Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 22:56, 27 kwi 2025

EM działał dziś przy warzywniku, podlewał gnojówkami Ja też się nie obijałam. Jeszcze nie wiem jak to wyjdzie, ale będzie oczko wodne. Długo szukaliśmy miejsca, bo wszędzie coś już jest. No i padło na rabatę przed tarasem. Wszystko z niej powędrowało na nową rabatę, praktycznie po sąsiedzku, głównie cieniolubne. Reszta w inne miejsca.Jeszcze mam trochę przesadzania. Ale nowa rabata już obsadzona. Podoba mi się, jest tam kilka host, dodałam rodgersje, malutka bo taką miałam i jakieś drobiazgi. Ta nowa rabata jest cienista, dociera tam trochę słońca, rosła tam już róża. Pozostała część większośćdnia cień.No i jest to dość wilgotne miejsce, w sam raz na cieniolubne
Tu będzie oczko, trawnik będzie pomniejszany. Będzie nie za duże ale i tak się cieszę

A tu powędrowały rośliny z likwidowanej rabaty, łącznie z podkładem. Przed południem jest tam trochę słońca, potem cień.
W trakcie prac
Samo sadzenie to już była przyjemność

Efekt pewnie, będzie za rok, ale niektóre hosty duże kępy przesadzałam, może
tak bardzo pusto nie będzie na początek
Magara 23:22, 27 kwi 2025

Pomidory to macie wielgaśne i zaawanowane
I plany odnośnie pomniejszania trawnika też zacne Kciuki trzymam
Makao 06:52, 28 kwi 2025

Basia już masz w szklarni pomidorki? Będziesz dogrzewać w razie czego?
Wysiewałaś wcześniej ode mnie ale takie duże Ci nie porosły. Bardzo zgrabne są. Chyba za dużo nawozu dawałam swoim. Za rok muszę to ograniczyć

Oczko wodne? Ekstra pomysł
antracyt 08:38, 28 kwi 2025

Pomidory mam w tym roku mizerne, a papryki to już w ogóle... jak coś z nich wyrośnie to będzie cud
Dlatego z zazdrością oglądam Wasze.
Męża pochwal koniecznie!

Oczko wodne(choćby miniaturowe), moim zdaniem, powinno się w każdym ogrodzie znaleźć. To samo dobro!
Jak będzie wyglądało Wasze?
mirkaka 09:18, 28 kwi 2025

Takie tamy bardzo ładne
Pomidorki fajne, moje też już kwitną, zaczynają też już wyglądać słabiej, są wyciągnięte.
Myślę o posadzeniu pod folię, mówisz że nagrzewnica z termostatem, gdzie to kupiłaś ? Możesz wstawić zdjęcie?
Basieksp 09:30, 28 kwi 2025

Magara napisał(a)
Pomidory to macie wielgaśne i zaawanowane
I plany odnośnie pomniejszania trawnika też zacne Kciuki trzymam

Sama jestem ciekawa, co nam z tego wyjdzie na początku miało być tyci, moje oczko ale eM podłapał temat. Stary wędkarz, już zapowiedział, że docelowo będzie chciał mieć rybki także napewno nie będzie to płytkie oczko, no i będą musiały być jakieś kompromisy małżeńskie chociaż nie ukrywam, że w ogrodzie wolę mieć swoje zdanie, co do kwestii estetycznej, musi mi pasować, a eM lubi mieć tak bardziej praktyczne wszystko
Basieksp 09:54, 28 kwi 2025

Makao napisał(a)
Basia już masz w szklarni pomidorki? Będziesz dogrzewać w razie czego?
Wysiewałaś wcześniej ode mnie ale takie duże Ci nie porosły. Bardzo zgrabne są. Chyba za dużo nawozu dawałam swoim. Za rok muszę to ograniczyć

Oczko wodne? Ekstra pomysł

Mamy nagrzewnicę na duże chłody. Co do nawozów eM na początku nie nawoził ich, jedynie jak już były przepikowane to rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw podlewał, innych nawozów nie dawał. Teraz też dostały gnojówkę. One też były dość wyciągnięte, ale są teraz posadzone głębiej aż do pierwszych liści. Liścienie są obrywane i sadzone są aż pod pierwsze liście.
Basieksp 09:59, 28 kwi 2025

antracyt napisał(a)
Pomidory mam w tym roku mizerne, a papryki to już w ogóle... jak coś z nich wyrośnie to będzie cud
Dlatego z zazdrością oglądam Wasze.
Męża pochwal koniecznie!

Oczko wodne(choćby miniaturowe), moim zdaniem, powinno się w każdym ogrodzie znaleźć. To samo dobro!
Jak będzie wyglądało Wasze?

Pochwaliłam eMa A oczko, jeszcze do końca nie wiem jakie będzie, ale napewno chciałabym takie trochę naturalne, bo cały ogród trochę taki jest. Będzie kopane, folię i włókninę juz mamy. EM chce mieć jakieś ciurkadełko, ale to tak nie od razu
Basieksp 10:02, 28 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
Takie tamy bardzo ładne
Pomidorki fajne, moje też już kwitną, zaczynają też już wyglądać słabiej, są wyciągnięte.
Myślę o posadzeniu pod folię, mówisz że nagrzewnica z termostatem, gdzie to kupiłaś ? Możesz wstawić zdjęcie?

Zrobię fotkę. To jest taka nieduża nagrzewnicą i do niej jest termostat, ustawiony na odpowiednią temperaturę. Jak spadnie poniżej 9 stopni to się włącza. Takie rozwiązanie nie pożera dużo prądu, bo samo się włącza i wyłącza. EM to kupował napewno na allegro.
Makao 10:03, 28 kwi 2025

Basieksp napisał(a)

Mamy nagrzewnicę na duże chłody. Co do nawozów eM na początku nie nawoził ich, jedynie jak już były przepikowane to rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw podlewał, innych nawozów nie dawał. Teraz też dostały gnojówkę. One też były dość wyciągnięte, ale są teraz posadzone głębiej aż do pierwszych liści. Liścienie są obrywane i sadzone są aż pod pierwsze liście.

Aaaa czyli tak jak u mnie. Też chciałam wsadzać głębiej w ziemi. Jak głęboko to zobaczymy na ile dam radę dołek wykopać