Podobało mi się, park ten jest otwarty od niedawna, może miesiąc, byłam tam pierwszy raz, jakoś nie miałam czasu tam zajrzeć, a jest dosłownie po sąsiedzku, papuszki czasami słychać u nas
Również zauważyłam że tych niebieskich host z grubymi łodygami ślimaki nie lubią albo nie zdążą zgryżć bo szybko i wysoko strzelają w górę. A zwykłe zielone hosty muszę usunąć bo patrzyć na wygryzione się nie chce. W zastępstwie wymyśliłam niskie azalie
Podobają mi się szczególnie duże rabaty hostowe z kilku odmian, widziałam takie pod drzewami iglastymi w Otwartych ogrodach. Z Mai w ogrodzie też pamiętam prosty ogród hostowy, miał swój urok. Warto mieć dużo host a u Ciebie fajnie też wyglądają przełamane paprociami
To jest ogród oddany w darowiznę dla mieszkańców, naszego sołectwa od naszego proboszcza. Gmina dała pieniądze na zagospodarowanie, zostały zrobione alejki, oświetlenie, ławki, uprzątneli trochę ten ogród. Większość roślin i papuszki już tam były, te małe to nowe nasadzenia. Nasz proboszcz zna się na tych roślinach, kiedyś wdałam się z nim w pogawędkę ogrodową Jest tam mamutowiec, tulipanowiec, jest tam kilka dużych dębów, metasekwoja, paulownia, różne klony i kasztanowce, kilka klonów palmowych. Różne jodły, trochę tego tam jest
Ja pamiętam z Mai w ogrodzie, taki ogród, gospodarz miał wokół, pod płotem taką kładkę, ścieżkę, było to zacienione i obsadzone hostami, bardzo mi się to podobało. A inny miał, pamiętam, dużo różnych paproci też taki klimatyczny ogród. Muszę sobie poszukać te odcinki Ja lubię takie ogrody, podobają mi się takie cieniste, z mchem, paprociami, takie trochę tajemnicze