Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 11:43, 27 wrz 2025

Basieksp 11:51, 27 wrz 2025

Podobało mi się, park ten jest otwarty od niedawna, może miesiąc, byłam tam pierwszy raz, jakoś nie miałam czasu tam zajrzeć, a jest dosłownie po sąsiedzku, papuszki czasami słychać u nas
Agatorek 16:11, 27 wrz 2025

Bardzo klimatycznie
ewsyg 16:56, 27 wrz 2025

Basiu, z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z Twojego ogrodu. Bardzo mi się podoba, ogród ma fajny klimat.
Ulina 18:40, 27 wrz 2025

Basieksp napisał(a)

Zauważyłam, że nie wszystkie hosty smakują ślimakom. Tych ze sztywnymi, zielono- szarymi liśćmi u mnie nie ruszają. A w tym roku u nas było bardzo mało ślimaków. W zeszłym był ich wysyp. Aż tak trochę dziwnie. Nie było śniegu, może nie przetrwały zimy, tak sobie to tłumaczę i cieszę się z tego
Staram się też je systematycznie czyścić z opadłych liści i kwiatów. Jak coś zostanie na dłużej na liściach host, to liście w tym miejscu robią się żółte, takie plamy, czasami nawet w tym miejscu robią się dziury, tak jakby wypalone.

Również zauważyłam że tych niebieskich host z grubymi łodygami ślimaki nie lubią albo nie zdążą zgryżć bo szybko i wysoko strzelają w górę. A zwykłe zielone hosty muszę usunąć bo patrzyć na wygryzione się nie chce. W zastępstwie wymyśliłam niskie azalie
Podobają mi się szczególnie duże rabaty hostowe z kilku odmian, widziałam takie pod drzewami iglastymi w Otwartych ogrodach. Z Mai w ogrodzie też pamiętam prosty ogród hostowy, miał swój urok. Warto mieć dużo host a u Ciebie fajnie też wyglądają przełamane paprociami
Joku 20:20, 27 wrz 2025

Basiu, to jest prywatny ogród? Wygląda na młody i bardzo zadbany. Chyba jakiś wielbiciel krzewów i drzewek.
Basieksp 21:20, 27 wrz 2025

Joku napisał(a)
Basiu, to jest prywatny ogród? Wygląda na młody i bardzo zadbany. Chyba jakiś wielbiciel krzewów i drzewek.

To jest ogród oddany w darowiznę dla mieszkańców, naszego sołectwa od naszego proboszcza. Gmina dała pieniądze na zagospodarowanie, zostały zrobione alejki, oświetlenie, ławki, uprzątneli trochę ten ogród. Większość roślin i papuszki już tam były, te małe to nowe nasadzenia. Nasz proboszcz zna się na tych roślinach, kiedyś wdałam się z nim w pogawędkę ogrodową Jest tam mamutowiec, tulipanowiec, jest tam kilka dużych dębów, metasekwoja, paulownia, różne klony i kasztanowce, kilka klonów palmowych. Różne jodły, trochę tego tam jest
Basieksp 21:20, 27 wrz 2025

Agatorek napisał(a)
Bardzo klimatycznie

I po sąsiedzku
Basieksp 21:25, 27 wrz 2025

ewsyg napisał(a)
Basiu, z przyjemnością obejrzałam zdjęcia z Twojego ogrodu. Bardzo mi się podoba, ogród ma fajny klimat.

Dziękuję
Basieksp 21:40, 27 wrz 2025

Ulina napisał(a)

Również zauważyłam że tych niebieskich host z grubymi łodygami ślimaki nie lubią albo nie zdążą zgryżć bo szybko i wysoko strzelają w górę. A zwykłe zielone hosty muszę usunąć bo patrzyć na wygryzione się nie chce. W zastępstwie wymyśliłam niskie azalie
Podobają mi się szczególnie duże rabaty hostowe z kilku odmian, widziałam takie pod drzewami iglastymi w Otwartych ogrodach. Z Mai w ogrodzie też pamiętam prosty ogród hostowy, miał swój urok. Warto mieć dużo host a u Ciebie fajnie też wyglądają przełamane paprociami

Ja pamiętam z Mai w ogrodzie, taki ogród, gospodarz miał wokół, pod płotem taką kładkę, ścieżkę, było to zacienione i obsadzone hostami, bardzo mi się to podobało. A inny miał, pamiętam, dużo różnych paproci też taki klimatyczny ogród. Muszę sobie poszukać te odcinki Ja lubię takie ogrody, podobają mi się takie cieniste, z mchem, paprociami, takie trochę tajemnicze