Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Makao 19:59, 22 wrz 2025

Aż nie do wiary że idzie jesień. Wszystko masz soczyście zielone. Cudnie zdrowe hosty. Moje już częściowo zaschnięte.
Basieksp 21:02, 22 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
Oczko jest bardzo klimatyczne. Inne zakątki również, masz fajne połączenia roślin.

Dziękuję Lubię cieniolubne rośliny i chyba dlatego jakoś mi wychodzą te połączenia Dużo gorzej wychodzą mi słoneczne rabaty, tam zawsze wychodzi mi bałagan, dosłownie
Basieksp 21:12, 22 wrz 2025

Makao napisał(a)
Aż nie do wiary że idzie jesień. Wszystko masz soczyście zielone. Cudnie zdrowe hosty. Moje już częściowo zaschnięte.

U nas dużo padało i było chłodno, myślę, że dlatego hosty tak się jeszcze u mnie trzymają. Niektóre dopiero zaczynają kwitnąć. No i też tak stwierdziłam, że ten mój ogród jakiś taki zielony się zrobił, czasami brakuje mi troche koloru w niektórych miejscach ale z drugiej strony lubię takie zielone zakątki
Margo2 21:32, 22 wrz 2025

Basiu, strasznie dawno mnie u Ciebie nie było.
Ostatnio pisałam o ciemiężycy.
Twierdzisz, że u Ciebie jest na nią za sucho, a ja widzę pięknie języczki i rodgersje. Nie może być zatem za sucho.
Jeśli u mnie zakwitła to i u Ciebie zakwitnie. Tylko pewnie musi mieć czas na zadomowienie. U mnie nie kwitła 2 lata. A rośnie przy jałowce i ma naprawdę bardzo sucho.
Oczko wygląda obłędnie. Wcale się nie dziwię, że zabiera Ci czas
Moje dwa maluchy tez uwielbiam obserwować. Bardzo żałuję, że nie mogę zrobić u siebie takiego wejścia do wody jak u Ciebie.
No i muszę koniecznie pochwalić cieniste zakątki. Są boskie. Wcale się nie dziwię Agatorkowi, że się nimi zachwyca.
anabuko1 09:56, 23 wrz 2025

Ja w tym roku mam po raz pierwszy rącznika.I to ten bordowy. I nawet mi się spodobał. Chyba na drugi rok też go wysieje.
Nasionka kupujesz co roku ?
Czy on w tych kulkach wytwarza nasiona ?
Basieksp 10:07, 23 wrz 2025

anabuko1 napisał(a)
Ja w tym roku mam po raz pierwszy rącznika.I to ten bordowy. I nawet mi się spodobał. Chyba na drugi rok też go wysieje.
Nasionka kupujesz co roku ?
Czy on w tych kulkach wytwarza nasiona ?

Kupuję, bo jakoś przegapiam moment zbierania tych nasion. Raz chyba miałam jedną samosiejkę, ale była mizerna.
Ja mam go w dwóch różnych miejscach, jeden jest taki do pasa, drugi prawie taki jak ja i ma większe liście
Basieksp 10:14, 23 wrz 2025

Margo2 napisał(a)
Basiu, strasznie dawno mnie u Ciebie nie było.
Ostatnio pisałam o ciemiężycy.
Twierdzisz, że u Ciebie jest na nią za sucho, a ja widzę pięknie języczki i rodgersje. Nie może być zatem za sucho.
Jeśli u mnie zakwitła to i u Ciebie zakwitnie. Tylko pewnie musi mieć czas na zadomowienie. U mnie nie kwitła 2 lata. A rośnie przy jałowce i ma naprawdę bardzo sucho.
Oczko wygląda obłędnie. Wcale się nie dziwię, że zabiera Ci czas
Moje dwa maluchy tez uwielbiam obserwować. Bardzo żałuję, że nie mogę zrobić u siebie takiego wejścia do wody jak u Ciebie.
No i muszę koniecznie pochwalić cieniste zakątki. Są boskie. Wcale się nie dziwię Agatorkowi, że się nimi zachwyca.

Dziękuję za cieniste
Ciemięznicę jednak przesadziłam, w miejsce bardziej mokre, tam gdzie była, jednak za sucho miała.
Do oczka mam jedno takie wejście, były dwa ale obce koty zaczęły zaglądać. Muszę im to trochę utrudnić, ale tak by wrazie czego, mogły się wydostać z oczka. Jedna rybkę wyłowiliśmy martwą, była pokaleczona, musiał ją jakis kot złapać i zgubił. Dlatego dokładam kamienie, by kot nie sięgnął łapą do wody.
Ewa777 13:40, 23 wrz 2025

U mnie z hostami był zawsze taki problem, że miały dziurawe liście. To za sprawą ślimaków. Pozbyłam się większości host z tego powodu. U Ciebie pięknie się prezentują.
Basieksp 14:08, 23 wrz 2025

Ewa777 napisał(a)
U mnie z hostami był zawsze taki problem, że miały dziurawe liście. To za sprawą ślimaków. Pozbyłam się większości host z tego powodu. U Ciebie pięknie się prezentują.

Zauważyłam, że nie wszystkie hosty smakują ślimakom. Tych ze sztywnymi, zielono- szarymi liśćmi u mnie nie ruszają. A w tym roku u nas było bardzo mało ślimaków. W zeszłym był ich wysyp. Aż tak trochę dziwnie. Nie było śniegu, może nie przetrwały zimy, tak sobie to tłumaczę i cieszę się z tego
Staram się też je systematycznie czyścić z opadłych liści i kwiatów. Jak coś zostanie na dłużej na liściach host, to liście w tym miejscu robią się żółte, takie plamy, czasami nawet w tym miejscu robią się dziury, tak jakby wypalone.

Agatorek 19:53, 23 wrz 2025

Piękne te hosty na ostatnim zdjęciu ❤️

Dobrze, że będę miała więcej cienistych zakątków u siebie, bo bardzo je lubię (i hosty i zakątki ). Na słońcu też teraz rosną, ale nie są takie ładne.