Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Alija 12:30, 18 sty 2026

Basiu, bardzo dawno mnie nie było, a tu tyle się dzieje. Zimowy ogród piękny, chociaż szczerze mówiąc to mi już tęskno do wiosny. Dobry temat rozpoczęłaś o ptakach, też nie wiem, jak zapewnić im wodę. Staram się wystawiać codziennie, ale niestety przy tych mrozach bardzo szybko zamarza.

Basiu, wszystkiego co najlepsze w nowym sezonie, dużo radości z ogrodowania.
Basieksp 12:38, 18 sty 2026

LIDKA napisał(a)
Poza argumentem Hani dodam że ceramika się mocno nagrzeje i resztę łatwo sobie wyobrazić jeśli ptak przysiadzie na brzegu tej podstawki.

Dziś nawet w przeręblu był lód. Będziemy go okrywać styropianem, nawet w dzień, bo zamarza. Ptaki będą musiały sobie radzić, bez tego. Ale podgrzewaczy nie będę robić, u mnie to się nie sprawdzi.
Basieksp 12:41, 18 sty 2026

Magara napisał(a)
Moje spostrzeżenie jest takie, że jak jest mróz, śnieg, sople, to ptaki sobie doskonale radzą z potrzebą dostępu do wody. Już parę razy widziałam, jak śnieg "mieliły" więc chyba jest to dla nich ok Gorzej jak mróz bez śniegu.
Ja do karmników "stacjonarnych" wstawiam takie silikonowe foremki do babeczek wypełnione wodą. Na mrozie - wiadomo, i tak zamarzną. Ale jak mrozu nie było - trzeba było codziennie czyścić i dolewać wody

Ja chyba tylko raz stawiałam wodę zimą i pożytku z tego nie miały, bo szybko zamarzła. Myślę, że one sobie radzą bez tego, jak jest śnieg.
Basieksp 12:49, 18 sty 2026

antracyt napisał(a)
Ja też wstawiałam takie silikonowe miseczki i dodawałam do wody trochę oleju (podobno wolniej zamarza) ale wielkiego zainteresowania wodą nie zauważyłam.

Basiu, a ten ptak to przypadkiem nie kwiczoł? Biała kreska na skrzydłach i drobne cętki na brzuch chyba widać na Twoich zdjęciach.

Może faktycznie to kwiczoły. Były dwa, wielkością zbliżone do kosa. On je przyganiał. Szkoda, że zdjęcia słabe. Podglądam te ptaki, próbuję je rozpoznać, trochę słabo się na nich znam. Dziś zaobserwowałam dwie zieby, samiczkę kosa, taka trochę brązowa. I chyba szpaki też przychodzą na jabłka. Bo byly dwa ,czarne , wielkością jak kosy ale dzioby miały czarne, to raczej nie były kosy. Wyczytałam, że szpaki coraz częściej zimują w Polsce, nie wszystkie odlatują.
Basieksp 13:31, 18 sty 2026

Alija napisał(a)
Basiu, bardzo dawno mnie nie było, a tu tyle się dzieje. Zimowy ogród piękny, chociaż szczerze mówiąc to mi już tęskno do wiosny. Dobry temat rozpoczęłaś o ptakach, też nie wiem, jak zapewnić im wodę. Staram się wystawiać codziennie, ale niestety przy tych mrozach bardzo szybko zamarza.

Basiu, wszystkiego co najlepsze w nowym sezonie, dużo radości z ogrodowania.

Dziękuję i nawzajem

Fajnie, że są te wszystkie pierzaste, tak raźniej i czas się nie dłuży. Gdyby nie ta mroźna pogoda, pewnie bliżej było by nam do wiosny. Jakieś przebiśniegi, ciemierniki by kwitły a tak mamy zimę. Dawno takiej nie było.
Basieksp 13:34, 18 sty 2026

A dziś, jeszcze korzystam z wolnego weekendu Wyszłam na chwilę, ale dłonie mocno marzną
Basieksp 13:42, 18 sty 2026

A do ptasiej stołówki zajrzały dziś kawki. Zrobiło się pustawo, tylko kos się niczym nie przejmował. Reszta trochę z dystansem Na koniec jedna przysiadła na świerku i odleciały, by po chwili wrócić
Ulina 16:36, 18 sty 2026

Uwielbiam te zmrożone klimaty
Zanim będzie wiosna musi być jeszcze czas cięcia drzew i traw

ptaki sobie radzą, nie panikujmy a wystarczy że słonko przyświeci i już mają wodę, u mnie lubiły pluskać się na dużych podstawkach, chyba muszę ich więcej w ogrodzie postawić...skoro wywołałaś temat
Basieksp 17:16, 18 sty 2026

Ulina napisał(a)
Uwielbiam te zmrożone klimaty
Zanim będzie wiosna musi być jeszcze czas cięcia drzew i traw

ptaki sobie radzą, nie panikujmy a wystarczy że słonko przyświeci i już mają wodę, u mnie lubiły pluskać się na dużych podstawkach, chyba muszę ich więcej w ogrodzie postawić...skoro wywołałaś temat

Trochę cięcia będzie. U nas głównie drzewa, krzewy, bo traw nie mam za dużo. Ale mało sprzątałam jesienią, będę miała trochę sucholców do sprzątania

A poidełka w ogrodzie mam głównie dla jeża, bo jak zrobiliśmy oczko to ptaki chętnie z niego korzystają Poidełka trochę omijają
anpi 21:18, 18 sty 2026

Piękne oszronione fotki i z ptactwem również!
Zima nie odpuszcza, przynajmniej u nas. Ale mi jeszcze wszystko jedno, bo ja dalej w domowych remontach i myśli ogrodowe ciut oddalone. Ale pierwsze nasiona już zamówiłam!