Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Magara 22:43, 30 sty 2026

Basia, fajne fotki i super ptasie towarzystwo

Z tego co pamiętam to u mnie jabłka w poprzednich latach nie cieszyły się za bardzo powodzeniem. W tym roku to się zdecydowanie zmieniło - być może "jakość" zimy przekłada się na to, że ptaki zjedzą WSZYSTKO
Przez jedno z okien widzę kompostownik - w nim, praktycznie non stop, urzędują kosy, czasami kilka naraz. Bardzo się kłócą. Pewnie dlatego, że co drugi dzień wyrzucam miskę resztek owoców i warzyw przemielonych przez sokowirówkę - mają na wypasie menu i walczą o co lepsze smakołyki

Jabłka pod karmniki kroję na pół, nadziewam na patyczek i wbijam w śnieg. Po kilku dniach zostaje tylko skórka

Dynie też wyłożyłam. Zostały mi z jesiennych ozdób, w dobrym stanie. Przez kilka dni leżały nienaruszone, a pewnego dnia stwierdziłam, że nie została ani pesteczka

Ulina 14:58, 31 sty 2026

Z ptakami jest atrakcyjnie, ale drapieżnik choć przystojny nie wróży dobrze, głodny porywacz ptaków tylko czyha na okazję.
Basieksp 16:21, 31 sty 2026

Magara napisał(a)
Basia, fajne fotki i super ptasie towarzystwo

Z tego co pamiętam to u mnie jabłka w poprzednich latach nie cieszyły się za bardzo powodzeniem. W tym roku to się zdecydowanie zmieniło - być może "jakość" zimy przekłada się na to, że ptaki zjedzą WSZYSTKO
Przez jedno z okien widzę kompostownik - w nim, praktycznie non stop, urzędują kosy, czasami kilka naraz. Bardzo się kłócą. Pewnie dlatego, że co drugi dzień wyrzucam miskę resztek owoców i warzyw przemielonych przez sokowirówkę - mają na wypasie menu i walczą o co lepsze smakołyki

Jabłka pod karmniki kroję na pół, nadziewam na patyczek i wbijam w śnieg. Po kilku dniach zostaje tylko skórka

Dynie też wyłożyłam. Zostały mi z jesiennych ozdób, w dobrym stanie. Przez kilka dni leżały nienaruszone, a pewnego dnia stwierdziłam, że nie została ani pesteczka

To na komostowniku u Ciebie mają ucztę
Też miałam dynie dynie i je zjadłam
Basieksp 16:23, 31 sty 2026

Ulina napisał(a)
Z ptakami jest atrakcyjnie, ale drapieżnik choć przystojny nie wróży dobrze, głodny porywacz ptaków tylko czyha na okazję.

Jemu pozwalam polować, na szczęście rzadko przylatuje. Za to obce koty przeganiam, one raczej nie muszą polować.
Gosialuk 13:40, 01 lut 2026

Basiu fajnie tak obserwować skrzydlate bractwo. Czas do wiosny szybciej leci.
Basieksp 17:55, 01 lut 2026

Gosialuk napisał(a)
Basiu fajnie tak obserwować skrzydlate bractwo. Czas do wiosny szybciej leci.

Takie, trochę jakby ogrodowe zajęcie z tymi ptakami
Zima daje popalić, naprawdę nie spodziewałam się takiej zimy, już mogłaby odpuścić.
Siedzę, patrzę na nie, jak mam czas i myślę co by im tam dosadzić na wiosnę, by miały więcej owoców
Alija 19:48, 01 lut 2026

Basiu, fajne zdjęcia ptasiego bractwa. U nas też jest ich sporo, ale grubodzioba jeszcze nigdy nie widziałam. Bardzo lubię kowaliki i kosy, które zajadają się jabłkami.
Zima w tym roku zaskoczyła ilością śniegu i przede wszystkim takimi mrozami, ja mam już dość i marzy mi się wiosna.
Basieksp 21:13, 01 lut 2026

Alija napisał(a)
Basiu, fajne zdjęcia ptasiego bractwa. U nas też jest ich sporo, ale grubodzioba jeszcze nigdy nie widziałam. Bardzo lubię kowaliki i kosy, które zajadają się jabłkami.
Zima w tym roku zaskoczyła ilością śniegu i przede wszystkim takimi mrozami, ja mam już dość i marzy mi się wiosna.

Też mam już dość zimy, dziś to dłonie nawet w rękawiczkach marzły. Oczko nam zamarzło, eM ma wiertło do lodu, zrobił przerębel, ale to tak na chwilę, jutro zrobi nowy. Napowietrzacz cały czas chodzi, ale tak duży mróz robi swoje.
Dobrze, że są te wszystkie pierzeste, jakoś tak raźniej
A grubodziób to u nas rzadki gość, jednego roku były dwa a teraz ten jeden. One chyba są tak przelotem, bo nie wiedziałam ich więcej, tylko dwa razy udało mi się je zobaczyć. Nie widziałam za to u siebie kowalików.
magewa 07:08, 16 lut 2026

Cześć Basiu
obejrzałam świetne skrzydlate fotki
Miłego dnia
Joku 10:45, 16 lut 2026

Basiu, jak oczko? Udaje się utrzymać dziurę w lodzie?