Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi i Romka

Ogród Basi i Romka

Basieksp 22:37, 15 sty 2026

Margo2 napisał(a)
U mnie z roku na rok coraz więcej ptaków korzysta ze stłówki.
Chociaż zauważyłam, że w zeszłym roku praktycznie nie jadły. Zamówiłam jeden worek 10 kg i połowa została.
Za to w tym roku od października jadły na potęgę.
Już zamówiłam 2 worek.

Ja pamiętam, jak mieliśmy karmik na samym początku, jak się wprowadziliśmy. Przelatywały tylko pojedyńcze sikorki i kilka wróbli, ale była radość
Basieksp 22:44, 15 sty 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Ze trzy lata temu poszło u mnie ponad 100 kg karmy Kampol plus 10 kg słonecznika i 3 kg łuskanych orzechów ziemnych. Sporo karmy ptaki rozrzucały pod karmnikiem, ziarno pleśniało, zamieniało się w skorupę i musiałam je systematycznie wygrabiać. W kolejnym sezonie już zmądrzałam. Nie sypałam już karmy na zapas i w sezonie poszło jej o połowę mniej.

Basiu, pomysł z napowietrzaniem oczka jest świetny. Zauważyłam u siebie, że ptakom ewidentnie brakowało wody. Próbowały się nawadniać chwytając dziobami drobinki śniegu. W poidełkach woda niestety zamarzała.

Ja ptakom nie sypie na zapas. Jak rano o 8 im nasypie to o 12 już maja pusto, wtedy maja dosypkę, musi im to wystarczyć. Kos dostaje tylko rano, jabłko, trochę banana i owoce aroni, mam zamrożone, wyjmuje je wcześniej by się rozmroziły i takie dostaje. Jedyne co, to kokosy z tłuszczem i nasionami wiszą cały czas.

A na oczku napowietrzacz chodzi cały czas, by rybki miały powietrze. Ptaki taż korzystają. Chociaż w te największe mrozy musieliśmy ten przerębel nakryć styropianem, bo prawie cały zamarzł, jednak był to duży mróz.
Patrycja_KG_Lu 10:19, 16 sty 2026

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Basiu, pomysł z napowietrzaniem oczka jest świetny. Zauważyłam u siebie, że ptakom ewidentnie brakowało wody. Próbowały się nawadniać chwytając dziobami drobinki śniegu. W poidełkach woda niestety zamarzała.

Ostatnio natrafiłam przypadkiem na taki sposób na dostęp do wody dla ptaków. Doniczka ze zniczem, dystanse i pokrywka, do której nalewa się wodę. Nie testowałam jeszcze, ale ciekawe czy by to się sprawdziło. W sobotę ma być u nas w nocy -13 stopni.