Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;)

TAR 12:02, 06 maj 2025

Makao napisał(a)
Hehe, no mój mężaty też zadaje sobie to pytanie jak Ty Tar, ci go podkusiło by gres na tarasie położyć. Te rodzaje desek które podajesz mnie zainteresowały. Ja mam taras nasłoneczniony i częściowo zadaszony. Wilgoci nie za dużo bo u mnie suche wiatry są. Sosna skandynawska. I taniej niż konglomerat? Muszę poczytać

Występuje tez deska tarasowa pod nazwa swierk skandynawski lub świerk norweski. Ten tez byłby ok. U nas w poblizu gdzie ceny sa dosc dobre maja modrzewia, egzotyki i wlasnie sosne, swierk chwilowo u nich nie jest dostepny ale w innym miejscu go maja. Tylko mi nie pasuje długosc desek ze wzgledu na duzy odpad i koszt transportu.
Makao 16:55, 06 maj 2025

Te świerki faktycznie taniej wychodzi niż deska kompozytowa. Sosna wychodzi w tej samej cenie.
TAR 17:43, 06 maj 2025

A u nas akurat sosna wychodzi 2 zl. taniej na mb. Tylko sosna impregnowana a swierk surowy. No i wysylka 300 zl a sosna za 0 zl.
Swier jest mnie zywiczny i ma mniej sekow ale ponoc jest ciut miekszy. Luby jak montowal to miesel rzucal, znaczy za miekkie te dechy nie byly

Na pewno jakies slady uzytkowania beda, na syberyjskim tez mialam. Patrze po cenach i modrzew europejski wcale wiele tanszy nie jest. Ale drozszy od tej sosny i swierka.

Sory za wyklad, jestem wlasnie na etapie wyboru wiec biore rozne opcje pod uwage. Zeby bylo i ladnie i nie za drogo i jak najmniej roboty i trwale. Dlatego tak mnie kusi ta impregnowana sosna.
Magara 22:35, 06 maj 2025

Kasja, ależ Ci temat w wątku zorganizowałam, no sorki, ale sama sprowokowałaś

Wszystkie Wasze uwagi zapisane do przemyślenia

Domek mamy drewniany, więc myśl o drewnianym tarasie jest jakby oczywista. Niemniej jednak ja bym się ku desce kompozytowej skłaniała. Właśnie z powodów, które podała Ania Makao - młodsi nie będziemy, listę prac należałoby skracać a nie wydłużać Jednak tu opór Małżonka jest tak wielki, że wiem, że nie do przewalczenia Powiedział, że do 70ki może olejować i czyścić dechy, a później pomyślimy No i stanęło na modrzewiu, ale nie syberyjskim, tylko tym zwykłym. Bo taki mamy w ofercie naszych zaprzyjaźnionych tartaków Ale temat wciąż otwarty bo na pewno w tym roku nic w sprawie tarasu nie ruszymy
Z drugiej strony się pocieszam, że obecnie mamy dechy sosnowe, które były malowane jakimś vidaronem w 2016 roku albo jeszcze wcześniej. Od kilku lat mamy w planach remont tarasu, ale ciągle są ważniejsze sprawy. A te sosnowe dechy nadal "żyją"
Kasya 07:30, 07 maj 2025

Kazdy temat ogrodowy jest ciekawy
Rozwazania jezcze komus moga sie przydac, trzeba tylko pamietac gdzie one byly
Ja w dalszym ciagu wybralabym drewno a jedynie gladkie deski.
Ale coz, jestem już skazana na to co mam.
Szkoda tylko ze nie na kazdy temat wywiązuje sie jakas dyskusja bo wiele pytan tu zostaje bez odpowiedzi
Tarasy tez pokazujcie u siebie bo to tez część ogrodu zwlaszcza jak zastawione donicami

U mnie temat tarasu wciaz aktualny bo nie zdazylismy zaolejowac
Czekamy teraz az wyschnie a syf sie znowu zrobil na maxa

Jak ktos ciekawy jak to u mnie wygladalo 3 lata temu to piszcie pw to podesle filmik

Magara napisał(a)
Kasja, ależ Ci temat w wątku zorganizowałam, no sorki, ale sama sprowokowałaś

Wszystkie Wasze uwagi zapisane do przemyślenia

Domek mamy drewniany, więc myśl o drewnianym tarasie jest jakby oczywista. Niemniej jednak ja bym się ku desce kompozytowej skłaniała. Właśnie z powodów, które podała Ania Makao - młodsi nie będziemy, listę prac należałoby skracać a nie wydłużać Jednak tu opór Małżonka jest tak wielki, że wiem, że nie do przewalczenia Powiedział, że do 70ki może olejować i czyścić dechy, a później pomyślimy No i stanęło na modrzewiu, ale nie syberyjskim, tylko tym zwykłym. Bo taki mamy w ofercie naszych zaprzyjaźnionych tartaków Ale temat wciąż otwarty bo na pewno w tym roku nic w sprawie tarasu nie ruszymy
Z drugiej strony się pocieszam, że obecnie mamy dechy sosnowe, które były malowane jakimś vidaronem w 2016 roku albo jeszcze wcześniej. Od kilku lat mamy w planach remont tarasu, ale ciągle są ważniejsze sprawy. A te sosnowe dechy nadal "żyją"
Kasya 07:39, 07 maj 2025

Laweczka do porannych kontemplacji ale za zimno

Znamja lenina cudo

Drzewko glicyniowr zmarzlo i obsypalo paki
Za to plena ktora poszla wysoko na tuje kwitnie obficie

pestka56 10:24, 07 maj 2025

U mnie też na fioletowych, które są od domu o jakiś 4,5 m. wszystkie niżej niż 2,5m wiszące kwiatostany oberwały.
Kasya 10:53, 07 maj 2025

pestka56 napisał(a)
U mnie też na fioletowych, które są od domu o jakiś 4,5 m. wszystkie niżej niż 2,5m wiszące kwiatostany oberwały.

No wlasnie
A mialo byc tak pięknie..

Kasya 10:56, 07 maj 2025

Kasya 11:06, 07 maj 2025

Kolejny dzien z zycia tajemniczej roślinki

A to co to ?
Wyrywac czy czekac ?